Select Page

Fizioterapija

Kdo je fizioterapevt?

Fizioterapevt je nekdo, ki pomaga ljudem s poškodbami ali boleznimi pri izboljšavi njihovega gibanja in upravljanju njihove bolečine. Pogosto so pomemben del rehabilitacije in zdravljenja bolnikov s kroničnimi boleznimi ali poškodbami. Navadno delajo v zasebnih pisarnah in klinikah, bolnišnicah in domovih za ostarele. Veliko časa so na nogah in aktivno delajo z bolniki. To delo je zato lahko fizično zahtevno, saj morajo pogosto hoditi, poklekniti, počepniti, dvigati in stati dalj časa. Poleg tega se lahko zahteva, da premikajo težko opremo in dvigujejo bolnike ali jim pomagajo vstati ali hoditi.

Kaj počne fizioterapevt?

Fizioterapevti običajno delajo naslednje:

– diagnosticiranje disfunkcionalnosti gibanja bolnikov z različnimi metodami

– izdelava načrta za svojega bolnika, ki opisuje pacientove cilje in načrtovano zdravljenje

– uporaba različnih vaj in opreme za lajšanje bolečin bolnikov in povečanje njihovih sposobnosti premikanja

– ocena bolnikovega napredka, spreminjanje načrta zdravljenja in po potrebi uvajanje novih načinov zdravljenja 

– seznanitev bolnikov in njihovih družin o tem, kaj lahko pričakujejo v času okrevanja po poškodbi in bolezni ter najboljši način za spopadanje s tem, kar se dogaja.

Fizioterapevti skrbijo za ljudi vseh starosti, ki imajo funkcionalne težave, ki izhajajo iz različnih poškodb. Usposobljeni so za uporabo vrste različnih tehnik, s pomočjo katerih lažje skrbijo za svoje bolnike. Te tehnike vključujejo uporabo toplote in mraza, hands-on stimulacijo ali masažo z uporabo podpornih in prilagoditvenih naprav ter opreme.

Delo fizioterapevta se razlikuje glede na vrsto bolnikov. Npr. trpljenje bolnika z izgubo mobilnosti zaradi Parkinsonove bolezni potrebuje drugačno nego kot športnik, ki okreva po poškodbi. Nekateri fizioterapevti so specializirani za eno vrsto oskrbe, npr. pediatrijo (zdravijo otroke) ali športno fizično terapijo.

Delujejo kot del zdravstvenega tima, ki nadzoruje delo pomočnikov fizioterapevtov in se posvetuje z zdravniki in s kirurgi ter z drugimi strokovnjaki. Delajo tudi na preprečevanju izgube mobilnosti z razvojem programov, ki so usmerjeni v fitnes in wellnes za spodbujanje bolj zdravega in aktivnega življenja.

Področje fizikalne terapije ima sub-specialitete na petih področjih:

Ortopedski fizioterapevti se osredotočajo na obnovo funkcij mišično-skeletnega sistema. Številne športne poškodbe spadajo v to kategorijo. Sklepi, kite, vezi in kosti se zdravijo z raztezanjem, treningom za moč, vajami za vzdržljivost, ultrazvokom, električno stimulacijo mišic in skupno mobilizacijo.

Fizioterapevti za starejše se osredotočajo na starejše in bolezni, kot so artritis, rak, osteoporoza, Alzheimerjeva bolezen in motnje ravnovesja. Cilj je pomagati ponovno vzpostaviti mobilnost, zmanjšati bolečino in povečati telesno pripravljenost.

Nevrološki fizioterapevti se osredotočajo na nevrološke bolezni in okvare, kot so Alzheimerjeva bolezen, možganske poškodbe, cerebralna paraliza, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, poškodba hrbtenjače in kapi. Zdravljenje skuša omogočiti bolniku, da bi čim prej za čim dalj časa lahko imel samostojno življenje.

Kardiopulmonalni fizioterapevti se osredotočajo na pomoč posameznikom, ki trpijo zaradi srčno-žilnih in pljučnih bolezni, kot so srčni infarkt, kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) in pljučna fibroza. Cilj je povečati vzdržljivost in izboljšati funkcionalno neodvisnost.

Pediatrični fizioterapevti se osredotočajo na potrebe dojenčkov, otrok in mladostnikov. Fizioterapija se uporablja za poškodbe in okvare ploda, razvojne zamude, genetske motnje, poškodbe glave, mišičnih bolezni in ortopedskih invalidov.

Kakšno je delovno mesto fizioterapevta?

Fizioterapevti običajno delajo v zasebnih pisarnah in klinikah, bolnišnicah in domovih za ostarele. Nekateri fizioterapevti so samozaposleni, kar pomeni, da imajo svoje lastno podjetje.

Kakšna je razlika med kiropraktikom in fizioterapevtom?
Kiropraktik ima široko diagnostično izobrazbo, medtem ko ima fizioterapevt terapevtsko ali intervencijsko izobraževanje. Čeprav lahko kiropraktik zagotavlja rehabilitacijsko vadbo za stranke, je njegov glavni način zdravljenja manipulacija hrbtenice. Fizioterapevt lahko izvaja tudi ročne tehnike terapije, vendar so spremembe dejavnosti in terapevtske vaje temelj in žarišče prakse fizioterapije.

Kakšna je razlika med fizioterapevtom in delovnim terapevtom?
Fizioterapevt se osredotoča na ocenjevanje, diagnosticiranje in zdravljenje poškodovanih tkiv in strukture posameznika. Lahko uporabljajo ročno terapijo ali akupunkturo za zdravljenje poškodbe. Po drugi strani pa bo delovni terapevt bolj osredotočen na ocenjevanje in izboljševanje funkcionalnih sposobnosti posameznika. Na splošno se neposredno ne obravnavajo poškodbe osebe, ampak se pomaga posameznikom z njihovo neodvisnostjo, pomaga se jim izboljšati njihove življenjske sposobnosti in njihove sposobnosti za uresničitev dnevnih aktivnosti po poškodbi.

Fizioterapevti imajo obsežno znanstveno in klinično ozadje, ki jim pomaga oceniti, diagnosticirati in zdraviti bolezni in poškodbe. Uporabljajo elektroterapijo, medicinsko akupunkturo, sprostitev, masaže in predpisan postopek, da bi pomagali svojim pacientom. 

Kako je biti fizioterapevt?
Fizioterapevt preživi svoj dan pri izboljšanju kakovosti življenja ljudi. Za bolnika lahko to pomeni približevanje svojemu cilju hoje brez palice ali pa si želi po okrevanju sčasoma preteči maraton. Izjemni ljudje z veliko veščinami so primerni za to delo. Fizioterapevti zelo tesno sodelujejo s svojimi bolniki, zato je ključno, da bolnik zaupa sposobnostim terapevta, in da je pripravljen sprejeti ustrezeno terapijo. Vsakodnevno fizioterapevti vidijo, da ima njihovo delo vpliv na paciente, kar je zelo izpolnjujoča in koristna izkušnja.

Kdo je pomočnik fizioterapevta?

Pomočnik fizioterapevta je specializirana vrsta fizioterapevta. To je oseba, ki opravlja dele postopkov fizioterapije in s tem povezanih nalog po navodilih nadzornega fizioterapevta. Pomočniki fizioterapevtov pomagajo bolnikom, ki imajo težave z gibanjem zaradi poškodbe ali bolezni. To storijo tako, da pomagajo fizioterapevtu pri terapijah za izboljšanje bolnikove mobilnosti, lajšanje njegove bolečine, preprečitev ali omejitev trajne invalidnosti. Poleg tega te dejavnosti spodbujajo splošno kondicijo in dobro počutje. Bolniki so lahko žrtve nesreč ali osebe z drugimi različnimi poškodbami in boleznimi (kot so bolečine v križu, zlomi, poškodbe glave, artritis, bolezni srca in cerebralna paraliza).