Čiščenje sedežne garniture iz blaga

Sedežne garniture iz blaga so po navadi zelo udobne. Toda čiščenje sedežne garniture iz blaga je lahko mnogokrat zelo zahtevno.

S pomočjo naših nasvetov bo vaša sedežna garnitura zopet takšna, da boste nanjo brez zadrege lahko posedli goste ali pa na njej uživali sami. Preden se lotite čiščenja sedežne garniture je zelo priporočljivo prebrati navodila in upoštevati nekatere dejavnike.

Čiščenje sedežne garniture iz blaga je lahko preprosto!

Kavč lahko očistite na več načinov. Pred vsakim čiščenjem vedno preberite priložena navodila proizvajalca. Oglejte si kaj priporoča in kako naj bi čiščenje sedežne garniture iz blaga potekalo po navodilih proizvajalca.

Na razpolago imate tudi mnogo čistilnih sredstev, ki z lahkoto odstranijo umazanijo s kavča. Nekateri za čiščenje uporabljajo sredstva, ki so zelo agresivna, zato se za čiščenje priporoča ekološka čistila, ki ne dražijo kože in so prijazna do okolja.

Površinsko čiščenje

Na sedežni garnituri največkrat najdemo površinske nečistoče, kot so prah, lasje, drobtine in ostali ostanki hrane, ki se hitro zagozdijo v pregibe naše zofe. Teh se najlažje in najbolj učinkovito rešimo z globinskim sesanjem, pri katerem je najbolje uporabiti manjše in mehkejše nastavke, s katerimi lažje dosežemo tudi težko dostopne predele.

Čiščenje tkanine in mikrovlaken

Sedežne garniture iz tkanin in mikrovlaken se običajno ponašajo z impregniranim zgornjim slojem, ki nudi dodatno zaščito, hkrati pa omogoča lažje in hitrejše čiščenje madežev. Teh materialov se lahko lotimo kar z doma pripravljeno mešanico blage milnice, bolj trdovratne madeže pa odstranimo z namenskimi čistili za tkanine.

Čiščenje vinskih madežev

Madeži vina predstavljajo problem predvsem pri garniturah iz blaga. Še posebej občutljive so sedežne svetlejših barv, pri katerih je zelo pomembno, da reagiramo takoj. Madež popivnamo, nato pa ga lahko odstranimo na več načinov:

 • S krpo in toplo vodo
 • Z brezbarvnim tekočim detergentom
 •  S soljo, ki jo potresemo na madež in jo pustimo učinkovati nekaj minut ter jo nato speremo z vodo
 • Z mešanico tekočega mila in sode bikarbone

čiščenje sedežne garniture

 8 preverjenih nasvetov za čiščenje sedežne garniture iz blaga

 1. Madež obrišite takoj po razlitju tekočine

Takoj ko pride do razlitja tekočine, jo obrišite. Če boste s čiščenjem čakali predolgo, dovolj je že nekaj minut, se lahko madež posuši in ga je težje odstraniti.

 1. Preverite priporočila proizvajalca

Pred vsako uporabo čistilnih detergentov (tudi ekoloških čistil) ali raztopin preverite, kakšna navodila za nego priporoča proizvajalec. Po navadi oznake dobite na kavču. Če ne uporabljate priporočenih  čistilnih sredstev, lahko tkanino na sedežni garnituri trajno poškodujete.

 1. Večje delce odstranite s suho krtačo

S suho krtačo odstranite večje delce. Za ta namen uporabite krtačo z naravnimi ščetinami. Skrtačite celotno površino kavča, saj boste tako s kavča odstranili prah in umazanijo.

 1. Uporabite sesalnik

Pred čiščenjem sedežne garniture iz blaga z ročnim sesalnikom odstranite drobtinice in vse ostale trde delce. Tako boste lažje prepoznali madeže in se na njih tudi osredotočili, ko pride čas za čiščenje.

 1. Očistite sedežno garnituro s sodo bikarbono

Soda bikarbona se ne uporablja samo za pranje perila in peko. Poznana je tudi kot učinkovito čistilno sredstvo. Če poškropite sodo bikarbono po kavču, vam bo pomagala odstraniti vonjave in madeži se bodo razkrojili.

Domačo raztopino iz sode bikarbone lahko uporabite tudi za vsa druga področja, kjer se nahajajo madeži. Raztopino pripravite tako, da v posodi zmešate en del sode in en del vode. Raztopino s sodo bikarbono pustite delovati 15 do 20 minut. Ko soda bikarbona popolnoma vpije madež, posesajte sedežno garnituro. Tako kot pri ostalih čistilnih sredstvih, morate tudi pri čiščenju s sodo bikarbono pred čiščenjem vedno opraviti test, da čistilo ne poškoduje tkanine. To naredite tako, da manjši ne vidni del očistite in vidite kako se čistilo obnaša na tkanini.

 1. Začnite čiščenje s sredstvom, ki ga priporoča proizvajalec                              

Čiščenje sedežne garniture vedno začnite čistiti s priporočenim čistilo proizvajalca. Če niste prepričani ali je izdelek pravi, pred nadaljevanjem naredite preizkus tako da majhno površino garniture očistite in vidite, če se je tkanina razbarvala. Vedno pa morate upoštevati navodila na embalaži.

 1. Sedežno garnituro iz blaga posušite z brisačo

Takoj po razlitju tekočine s suho brisačo popivnajte mokro področje kavča, da vpijete preostalo tekočino in vlago. Nato sedežno garnituro do konca očistite.

 1. Sedežna garnitura, ki je narejena iz blaga naj se posuši na zraku

Sedežna garnitura naj se čez noč posuši na zraku, saj bo zjutraj že suha in boste lahko uživali v svežini vašega kavča.

Čiščenje sedežne garniture lahko opravite tudi s paro

Preden se lotite čiščenja sedežne garniture iz blaga s paro, preberite navodila proizvajalca za parno čiščenje. Preverite ali je v redu, če paro uporabljate na tkanini vašega kavča. Seveda morate opraviti tudi test. To storite tako, da na majhnem delu sedežne garniture (po navadi tam kjer površina ni vidna), poskusite čiščenje s paro in se prepričate, da ta oblika čiščenja ne po povzročila trajne škode na sedežni garnituri.

Ko gre za čiščenje z vodno paro, boste morali sledili navodilom proizvajalca. Obstaja pa nekaj trikov, ki olajša vaše čiščenje z vodno paro. Postopek je bolj uspešen in samo čiščenje postane mnogo lažje.

 Namigi za uspešnejše čiščenje 

 1. Kavč posesajte, preden ga začnete čistiti z vodno paro. S predhodnim sesanjem umazanije, prahu in ostalih delcev s sedežne garniture si boste močno olajšali čiščenje. Ko ga boste očistili s paro in se bo sedežna garnitura popolnoma posušila, jo ponovno posesajte.
 2. Za čiščenje sedežne garniture izberite lep sončen dan, da boste lahko odprli okna in prezračili sobo. Kavč pa se bo posušil mnogo hitreje.
 3. Da se bo sedežna garnitura posušila hitreje, lahko vanjo usmerite ventilator.
 4. Najprej opravite test, če je sedežna garnitura primerna za čiščenje s paro. Izberite majhno skrito mesto in naredite preizkusite.
 5. Ne sedite na kavču, ko je še moker. Sedežna garnitura naj se posuši na zraku. Odprite okna, da se bo kavč sušil hitreje.

čiščenje sedežne garniture

Razkuževanje sedežne garniture

Na vsake toliko časa je potrebno kavč tudi razkužiti. Kako? Enostavno si pripravite domače razkužilo.  V stekleničko z razpršilom zmešajte par kapljic eteričnega olja čajevca (teetree) in alkohola. Eterično olje čajevca je znano po svojih antibakterijskih, antimikrobnih in protiglivičnih učinkih ter bo odličen za razkuževanje sedežne garniture.

Raztopino rahlo razpršite po kavču, pustite delovati nekaj minut in nato posesajte površino kavča!

Kako pa lahko očistimo usnjeno sedežno garnituro?

Usnje ob pravilnem vzdrževanju velja za enega najbolj trpežnih materialov. Da življenjsko dobo svoje usnjene garniture maksimalno podaljšamo, moramo biti pri čiščenju pazljivi in natančni. Površinske madeže je najbolje odstraniti z vlažno krpico iz mikrovlaken, na katero nikakor ne smemo dodajati agresivnih čistil, pač pa uporabimo namensko čistilo za usnje. Z njim negujemo ta naravni material in preprečimo razpoke. Za dodatno nego pa približno 1x letno priporočamo tudi uporabo zaščitnega sredstva.

Najpomembneje je, da vedno preberete priročnik za nego in čiščenje usnjenih sedežnih garnitur. Če niste prepričani, kako pravilno očistiti določeno vrsto usnja, lahko vedno kontaktirate prodajalca, ki vam bo svetoval glede uporabe čistil.

Ko pride do razlitja tekočine na usnjeni sedežni garnituri, jo takoj obrišite. Tako si povečate možnosti, da bo z vašim usnjenim kavčem vse v najlepšem redu.

Večina madežev, ko so vidni na usnju, je dejansko umazanija iz daljšega časovnega obdobja. Zato si vzemite nekaj minut tedensko in obrišite usnjeni kavč z mehko krpo.

Zaradi uporabe čistil na vodni osnovi lahko pride do razpok usnja. Rešitev? Usnje namažemo z naravnim oljem in mu hkrati povrnemo izgubljeno mehkobo.

envelope