Raznovrstna embalaža za hrano

Pri pakiranju hrane moramo biti zelo pozorni na to, da uporabljamo ustrezno embalažo. V poštev pride le namenska embalaža za hrano, ki jo lahko varno in učinkovito uporabljamo pri pakiranju občutljivih živil. Največ pozornosti običajno namenjamo uporabljenim materialom, a prav tako pomembno je, da so izdelki dobro prilagojeni svojemu namenu in omogočajo hitro, enostavno in učinkovito pakiranje različnih živil. V nekaterih primerih s tem ne bo velikih težav, kaj lahko pa se zgodi, da bo treba embalažo zelo premišljeno izbrati.

V ponudbi najdemo izjemno pestro variacijo različnih možnosti. Že med materiali imamo na izbiro celo vrsto opcij, od umetnih mas do naravnih materialov. Iz različnih materialov je možno izdelati zelo posrečene izdelke za pakiranje živil, zato nam embalaža za hrano pogosto ponuja različne možnosti, ki se vse lahko izkažejo za dobro rešitev. Nadalje seveda gledamo na to, da bodo izbrani izdelki ustrezni glede na živila, ki jih nameravamo pakirati. Nekateri izdelki so vsestranski in ustrezajo praktično vsem vrstam živil, drugi so posebej oblikovani za posamezne jedi ali živila.

Pričakujemo lahko, da bo v vsakem primeru moč najti ustrezne izdelke za pakiranje živil. Že v domačem gospodinjstvu imamo lahko na zalogi širok nabor uporabnih izdelkov, gotovo pa bo raznovrstna embalaža za hrano še bolj uporabna v gostinskih obratih.

Plastična embalaža za hrano

Široko paleto možnosti ponuja plastična embalaža za hrano, ki je ravno zaradi mnogih posrečenih možnosti med najbolj priljubljenimi izbirami. Gotovo pa ne gre zanemariti tudi vloge ugodne cene – te izdelke brez težav najdemo v praktično vsaki prodajalni, cene pa so nadvse ugodne.

Plastična embalaža za hrano se lahko kombinira tudi z drugimi materiali

Plastična embalaža ima prednosti, ki večinoma izhajajo prav iz uporabljenega materiala. Trdo plastiko je možno enostavno oblikovati oziroma ulivati v različne oblike, zato so na voljo raznovrstni plastični izdelki. Priljubljene so vsestranske posodice s pokrovi, že te pokrijejo mnoge potrebe običajnih uporabnikov, a to še zdaleč ni vse, kar nudi tovrstna embalaža za hrano. Na voljo imamo prilagojeno embalažo za juhe in druge tekoče jedi, pa posebne škatle za torte, za piškote in druge sladice, najdemo tudi manjše plastične posodice za kakšne prigrizke in sadje. Tu je ponudba res dobro razvita in zelo verjetno je, da bo možno v ponudbi plastične embalaže najti ustrezne možnosti za pakiranje vseh vrst hrane.

Plastika pa ni v uporabi le v obliki trdnih posodic, temveč so na voljo tudi mehkejši izdelki, omeniti pa gre še plastične folije. To je lahko kar folija za pakiranje oziroma streč folija, ki je sicer namenjena pakiranju manj občutljivih izdelkov. Pogosto se uporablja za ovijanje tovora na paletah ali za ovijanje večjih zalog v skladiščih. Vseeno pa je streč folija vsestransko uporabna tudi v gospodinjstvu, kjer navsezadnje potrebujemo takšno folijo za pakiranje raznih živil, sestavin in tudi gotovih jedi. Plastična folija za pakiranje se dobro kombinira z drugo embalažo za hrano, kar odpira še dodatne možnosti za dober končni učinek. Predvsem so folije enostavne in hitre za uporabo, svoje delo pa dokaj dobro opravijo, če nismo posebej zahtevni.

Plastična embalaža za hrano in vpliv na zdravje

Vemo, da niso vsi materiali primerni za stik s hrano, zato mora biti embalaža za hrano vedno izdelana iz ustreznih materialov in tako tudi označena. Medtem ko mnogi umetni materiali, tudi mnoge plastične mase, ne ustrezajo standardom za varen stik s hrano, nudijo različne vrste plastike več možnosti za izdelavo povsem varne in kakovostne embalaže za živila. Posegamo seveda po izdelkih, ki so označeni kot varni za stik s hrano. To so tako plastične posodice kot folije ter drugi izdelki, ki se običajno izdelujejo prav s tem namenom, da jih uporabljamo za pakiranje hrane.

Poleg plastike seveda obstajajo še drugi materiali, iz katerih se izdeluje embalaža za hrano. Ti so lahko prijazni do človeka, lahko pa so za zdravje škodljivi. Spet je pametno posegati le po kakovostni embalaži, ki je posebej narejena za pakiranje hrane.

Embalaža za hrano iz drugih materialov

Plastična embalaža je zelo vsestranska in se odlično obnese pri pakiranju hrane. Imamo pa še kar nekaj drugih opcij, ki se v določenih primerih izkažejo za boljšo izbiro.

Embalaža za hrano je na voljo v zelo raznovrstnih izvedbahEmbalaža za hrano je na voljo v zelo raznovrstnih izvedbah

Hitro pride na misel že alu folija, ki jo uporabljamo v vsakem gospodinjstvu za hitro pakiranje živil in jedi. Na voljo so tudi alu pladnji in posodice ter druga alu embalaža za hrano. To so večinoma zelo posrečeni izdelki, ki so dokaj enostavni in poceni, a se že dobro obnesejo pri pakiranju hrane.

Še nekoliko boljše lastnosti ima pri pakiranju hrane embalaža iz stiropora, ki prepriča predvsem z dobrimi izolacijskimi lastnostmi. Uporablja se za pakiranje tople ali hladne hrane, ki je ne želimo izpostavljati neugodnim temperaturam. Predvsem je takšna embalaža za hrano v uporabi pri gostincih, ki nudijo dostavo na dom, lahko pa jo tudi sami uporabimo za tople obroke ali hladne malice, ki jih želimo ohraniti pri ustrezni temperaturi.

Nadalje lahko posegamo še po mnogih drugih vrstah embalaže, tudi nekateri naravni materiali so precej priljubljeni. Embalaža za hrano se lahko izdeluje iz papirja in kartona, tudi iz lesa in drugih materialov.

envelope