Avtomehanik ne pomaga le v primeru težav

Običajno se k serviserju odpravimo takrat, ko je z vozilom kaj narobe – če ga recimo poškodujemo ali se pokvari. To je vsekakor zelo dober razlog za obisk servisne delavnice, a še zdaleč ne edini. Drugi pogost razlog je obisk zaradi kakšnih rednih vzdrževalnih posegov, to je lahko menjava gum, tehnični pregled in podobne zadeve, ki so zahtevane s predpisi in se jim enostavno ne moremo izogniti. Lahko pa nam avtomehanik pomaga tudi v primeru, da sploh nimamo težav z vozilom in nimamo kakšnih posebnih obveznosti. Če preverimo njihovo ponudbo, bomo našli še kar nekaj koristnih storitev, ki se jih splača izkoristiti.

Gotovo želimo dobro skrbeti za svoj avtomobil in zagotoviti brezhibno delovanje na cesti. Poleg tega lahko avtomehanik s svojimi storitvami izboljša tudi izkušnjo pri vožnji, udobje, počutje in varnost vseh potnikov. Zato se vsekakor splača imeti dobrega mehanika, ki bo s svojimi storitvami odgovoril tudi na druge potrebe voznika, ne le na obveznosti, ki se jim ne moremo izogniti. Moramo pa o tem premisliti vnaprej, da pravočasno opravimo vse potrebno, kar nam zagotavlja odlično izkušnjo na cesti.

Avtomehanik ponuja celovite storitve, ki zagotavljajo brezhibno delovanje vseh avtomobilskih sistemov

Katere storitve torej pridejo v poštev? Ponudba je odvisna od vsakega posameznega avtomehanika. Gotovo bo fokus na tistih storitvah, po katerih je največ povpraševanja, to pa so prav tista opravila, ki jih moramo redno opravljati. A poleg tega imamo pri mehanikih še dosti izbire, lahko najdemo tudi kakšne naprednejše storitve, ki postavijo piko na i dobri pripravljenosti avtomobila.

Storitve, ki jih nudi avtomehanik

Če se oddaljimo od tehničnih pregledov in menjave gum, najdemo v avtomehaničnih delavnicah še kar nekaj koristnih storitev, ki nam pomagajo skrbeti za brezhibno pripravljenost vozila. To so storitve, za katere se odločamo prostovoljno, niso vedno povsem nujne za dobro delovanje vozila, so pa po navadi nadvse koristne.

Pogosto lahko recimo dobimo polnjenje klime, ki je kritičnega pomena pred poletno sezono. Če želimo dopustovati nekje v toplih krajih, peljati pa se nameravamo z avtomobilom, je to nedvomno ključna storitev, ki jo ponuja avtomehanik. Še bolj očitno je to pri avtodomih, tovornjakih in podobnih vozilih, kjer se močno zanašamo na vgrajene sisteme za udobje voznika in potnikov. Za klimo se splača dobro skrbeti, saj odloča o počutju med vožnjo, lahko tudi o zdravju in varnosti.

Prav tako se dokaj pogosto odločamo za pregled in nastavitev podvozja. Običajno to opravimo kar ob zamenjavi pnevmatik, takrat se opravi centriranje, predvsem pri novejših avtomobilih je možno še drugače prilagoditi podvozje glede na razmere in stil vožnje. Imamo kar velik potencial za izboljšave, kar se vidi v boljših voznih lastnostih, večji varnosti in nenazadnje tudi manjši porabi goriva.

Gotovo bo avtomehanik rade volje poskrbel tudi za splošno dobrobit vozila, kar vključuje redne preglede in osnovno vzdrževanje. Lahko gre za kakšna manjša popravila, pogosto pa je treba avtomobilske sisteme le pregledati in očistiti. To lahko vključuje tudi bolj obsežne posege, recimo čiščenje izpušnega sistema in filtrov. Nekatere izmed teh storitev vključuje tudi veliki servis in drugi paketi storitev, s katerimi mehaniki zelo dobro poskrbijo za vozila.

Avtomehanik opravlja celovit servis

Vozilo je treba vsaj občasno zapeljati v servisno delavnico na veliki servis. Ta vključuje pregled vseh ključnih sistemov vozila in zagotavlja, da bo avto dobro deloval. Seveda avtoservis tu vključuje tudi vzdrževanje in morebitna popravila, če je to potrebno. To pomeni, da gre za dokaj obsežen poseg, ki bo morda nekoliko bolj zamuden in drag. Medtem, ko so posamezne storitve lahko precej poceni, tako je recimo za polnjenje klime cena zelo ugodna, bo treba za veliki servis odšteti vsaj nekaj stotakov, odvisno od tega, kaj vse je treba postoriti.

Avtomehanik lahko tudi starejša vozila ohrani v vrhunski formi

So pa ti servisi izredno pomembni. Polnjenje klime recimo nima velikega vpliva na to, kako zanesljivo in varno vozilo deluje. Že res, da ima ključno vlogo pri zagotavljanju udobja v potniški kabini, a tudi brez klime se da preživeti. Drugače je pri sistemih, ki neposredno skrbijo za delovanje vozila in za njegove vozne lastnosti. Tu si ne moremo privoščiti velikih kompromisov, avtomehanik mora poskrbeti za brezhibno delovanje. Tak avtoservis opravimo glede na starost vozila in glede na kilometre, se pa splača tudi prej že obiskati delavnico, če sumimo, da kaj ne dela v redu.

Koliko nas stane avtomehanik?

Storitve v avtomehanični delavnici pokrivajo širok cenovni spekter. Za polnjenje klime cena ne bo primerljiva s ceno velikega servisa, predvsem so visoke cene, če je treba zamenjati kakšne kritične dele. Že ena sama komponenta kritičnih avtomobilskih sistemov lahko stane več kot tisoč evrov, zato je težko napovedati točno ceno.

Lahko pa vsaj okvirno ugotovimo, koliko bo stala določena storitev, ki nas zanima. Cenike imajo avtomehaniki pogosto objavljene kar na spletu ali pa se pozanimamo o pričakovanih cenah pri drugih mehanikih. Vsak avtomehanik ima svojo ponudbo in svoje cene, a vseeno lahko vnaprej ugotovimo, kaj pričakovati glede na to, katere storitve nas zanimajo, včasih pa so cene celo enotne.

envelope