Avtomehanik poskrbi za zdravje vašega avtomobila

Za dobrobit avtomobila je pametno dobro skrbeti, saj se na vozilo močno zanašamo pri vsakodnevnih poteh in pri kakšnih daljših odpravah. Veliko vlogo ima brezhibno delovanje vozila tudi za kakšne službene obveznosti in seveda pri odhodu na potovanje. Vedno pričakujemo, da bo avto dobro deloval. Za to pa moramo zanj tudi dobro skrbeti. Nekaj lahko storimo že sami, in sicer tako, da vozila ne obremenjujemo preveč, da vozimo previdno in varno. Ne uporabljamo kakšne neustrezne opreme ali dodatkov, morebitne težave pa odpravljamo sproti.

V primeru kakšnih težav nam priskoči na pomoč avtomehanik. Največji vpliv na zdravje avtomobila ima veliki servis, ki vključuje več ključnih posegov. S takšnim servisom avto dobro pripravimo na nadaljnjo uporabo.

Naj za veliki servis cena ne predstavlja ovire

Storitve avtomehanikov seveda niso brezplačne, tudi za veliki servis cena lahko predstavlja kar znaten strošek. A to ni razlog, da bi tak servis zanemarili ali pa iskali najcenejšo rešitev. Splača se za avto dobro poskrbeti, kar pomeni, da ne izbiramo najcenejših delov in storitev. Gotovo želimo avtu zagotoviti brezhibno delovanje in najboljšo opremo, ki bo pri vožnji tudi stalno v uporabi. Tako je za veliki servis cena povsem upravičena, saj nam zagotavlja varno in zanesljivo vožnjo ter brezhibno delovanje avta na dolgi rok.

Kakšna bo torej za veliki servis cena? To je odvisno od izvajalca in njegove ponudbe, tudi od tega, kaj vključuje veliki servis avtomobila pri izbranem mehaniku. Cene pa se lahko razlikujejo tudi za primerljive storitve, zato se splača pobrskati po ponudbi. Ponekod je za veliki servis cena zelo ugodna, le malo čez 100 evrov. Bolj realno pa je, da bomo morali pripraviti več stotakov, sploh če bo treba res opraviti veliko dela. Razlog je v tem, da je za veliki servis cena odvisna od tega, koliko dela je treba opraviti in koliko delov je treba zamenjati. Včasih je vzdrževanje avta povsem enostavno in poceni, včasih pa je servis zahtevnejši in dražji.

Avtomehanik poskrbi za zdravje vašega avtomobila

Med cenejše posege se uvršča popravilo avto klime

Pozorni smo na delovanje vseh avtomobilskih sistemov, seveda tudi na tiste, ki niso neposredno povezani z delovanjem motorja ali drugih ključnih sistemov za vožnjo. Tako pride v poštev tudi popravilo avto klime. To je lahko precej enostavno opravilo, ki zagotovi brezhibno delovanje klimatske naprave, seveda pa je to odvisno od stanja klime in zahtevanih popravil.

S klimo imamo lahko različne težave. Najpogostejši poseg je centriranje gum ali pa polnjenje klime, saj zmanjka plina za delovanje hlajenja in zračenja. To je enostaven in poceni poseg, je pa lahko popravilo avto klime še bistveno bolj zahtevno. Imamo sicer še nekaj drugih dokaj pogostih in ugodnih posegov. To je recimo čiščenje in dezinfekcija klime. Tudi to je priporočljivo redno opravljati, da imamo v avtu čist in prijeten zrak, ključno vlogo ima pri tem še zračni filter.

Včasih pa pride do večjih težav in bo potrebno popravilo avto klime. V tem primeru bo serviser ocenil zahtevnost dela in ugotovil, kakšne nadomestne kose potrebujemo. Ravno od tega je odvisna cena. Včasih je možno veliko opraviti že z enostavnim delom, čisto možno pa je, da bo treba zamenjati večji del sistema in bo tak poseg posledično tudi precej drag. Ravno zato se splača za klimo dobro skrbeti, tudi kakšni preventivni posegi pridejo v poštev. Predvsem pa sistem redno pregledujemo in ga ne preobremenjujemo. Tako bo življenjska doba daljša in zahtevno popravilo avto klime verjetno ne bo potrebno.

Če pa popravilo potrebujemo, se je vsekakor pametno obrniti na zanesljivega avtomehanika, ki opravlja takšne storitve. Ne iščemo najcenejše ponudbe, obrnemo se na ponudnika, ki se izkaže z odlično opravljenim delom in brezhibnim rezultatom. Če opravljamo popravilo avto klime, potem gotovo pričakujemo, da bo klimatska naprava brezhibno delovala preko celega leta, še posebej pa v vročih poletnih dneh.

Kaj še ponuja dober avtomehanik?

V avtomehaničnih delavnicah najdemo širok nabor različnih storitev. Veliko tega je preventive, tu so tudi kakšni rutinski posegi in redna opravila, seveda pa je zelo pomembno, da imamo na voljo tudi posebna popravila, zamenjave obrabljenih in poškodovanih delov, vedno pa je dobrodošla tudi možnost hitrega servisa na cesti.

Ravno s svojo ponudbo se lahko avtomehanik posebej izkaže. Potrebujemo namreč ponudnika, na katerega se lahko zanesemo, da bo lahko našel pravo rešitev za vsak primer. Najpogosteje se v delavnico odpeljemo takrat, ko je treba opraviti tehnični pregled ali kakšno drugo obveznost, dvakrat letno se recimo opravlja menjava gum. Že to so storitve, pri katerih se pokažejo razlike med izvajalci. Iščemo avtomehanika, ki ima celovito ponudbo, delo pa opravi hitro in zanesljivo. Pogosto je zelo pomembno to, da je avtomehanik odziven, da pri njem ni gneče in lahko hitro najdemo prave rešitve.

Še bolj takšne prednosti izstopajo v primeru, da imamo z avtomobilom kakšne večje težave. Do tega lahko pride v zelo neugodnih situacijah.

Avtomehanik lahko pomaga tudi na cesti

Zelo dobrodošla je ponudba za hitri servis na cesti. S tem nam avtomehanik pomaga, če se znajdemo v kakšnih težavah med vožnjo in ne moremo obiskati servisa. Pogosto je v ponudbi avtovleka, če pride do kakšnega trčenja ali okvar in ne moremo zapeljati s ceste. Včasih se lahko obrnemo na mehanika celo v primeru, da nam zmanjka goriva. Kar dosti pomoči bomo potrebovali ob kakšnih večjih nesrečah, čeprav tu veliko dela prevzamejo druge službe, a prav avtomehanik se bo osredotočil na posledice, ki jih je nesreča pustila na vozilu. 

Takšne storitve so lahko vredne zlata, ko se znajdemo v škripcih. Vsekakor se splača imeti dobrega mehanika, ki bo priskočil na pomoč tudi v takšnih primerih. Za te storitve je pametno plačati tudi nekaj denarja več, saj je se investicija takoj povrne, ko takšne storitve potrebujemo.

servis avtomobila

Za dobrobit avtomobila najbolje skrbimo z rednimi pregledi in sprotnim odpravljanjem težav. Največ možnih problemov pa odkrivamo tako, da opravimo veliki servis in pregledamo vse ključne avtomobilske sisteme. Najbolje bo, da vzpostavimo sistem, ki olajša vzdrževanje vozila in določa veliki servis po vnaprej določenih kriterijih. Običajno upoštevamo starost vozila in število prevoženih kilometrov.

Informacije o servisiranju podaja že proizvajalec vozila, ki bo v priročniku za naš model navedel priporočila glede servisiranja. Tudi veliki servis opravljamo po njihovih priporočilih. Je pa pametno poznati tudi druga mnenja oziroma se odločati tako, da bomo dobili najboljšo rešitev za svoj avtomobil. Priporoča se, da se veliki servis opravi na vsakih 100.000 kilometrov, kar je dober predlog za tiste, ki za svoj avto dobro skrbijo. Seveda pa nekateri sistemi potrebujejo več pozornosti in se jim je pametno posvetiti že prej. Drugi so bolj vzdržljivi in brez težav preživijo tudi dvakrat več časa.

O pogostosti opravljanja velikega servisa nam lahko svetuje dober mehanik. Avtoservis Selan opravlja takšne storitve, pri katerih se maksimalno prilagodi vsakemu vozniku posebej. Tako je možno ugotoviti, kdaj opraviti veliki servis glede na vrsto in model vozila ter posebnosti pri uporabi. Seveda pregledamo tudi tiste sisteme, ki so najbolj dovzetni za obrabo in ugotovimo, ali bo morda treba kakšna popravila opraviti že prej.

S pomočjo avtomehanikov lahko vzpostavimo rutino vzdrževanja vozila, tako da nam bo avto res dobro služil. Na vozilo se bomo lahko povsem zanesli v vsakem trenutku. To pomeni, da bomo tudi storitve mehanikov dobro izkoristili in s tem ne bo velikih stroškov. Veliko bolj pametno je recimo plačati dvesto evrov za veliki servis, kot pa plačevati za draga popravila in nadomestne dele, če tak servis zanemarimo in se obraba stopnjuje. 

envelope