Bioklimatska pergola je dobra nadgradnja stanovanja

Urejanje stanovanja in okolice pogosto prilagodimo svoji viziji in zahtevam, ki jih imamo pri oblikovanju udobnega in prijetnega bivalnega okolja. Seveda pa se orientiramo tudi po tem, katere opcije sploh imamo na voljo oziroma katere pridejo realno v poštev. Pri opremljanju zunanjih površin najdemo kar širok nabor različnih možnosti, ki jih lahko dobro izkoristimo. Predvsem v ponudbi zunanjih senčil bomo našli nekaj dobrih rešitev, s katerimi učinkovito nadgradimo kakovost bivanja – ne gre namreč le za senčila, temveč lahko pričakujemo še druge dobrodošle efekte. To ponuja bioklimatska pergola, ki je izvrsten dodatek za mnoga sodobna stanovanja, ki imajo na prostem nekaj prostora za takšno opremo.

Gre za senčilo, ki ima v prvi vrsti to funkcijo, da zagotavlja senco na terasi oziroma na drugi površini, ki jo prekriva. Deluje lahko povsem samostojno, to je lesena ali kovinska konstrukcija, ki se uporablja tudi za oblikovanje posebnih kotičkov na vrtu, ne da bi potrebovali kakšno dodatno opremo. Predvsem pa se bioklimatska pergola dobro kombinira z matičnim objektom in mu ponuja nekatere posebne prednosti. V tem oziru imajo takšne rešitve več edinstvenih prednosti, s katerimi se ločijo od ostalih zunanjih senčil, s katerimi se lahko prav tako dobro zavarujemo pred žgočim soncem.

Bioklimatska pergola v primerjavi s pogostejšimi senčili

Na domačih površinah uporabljamo raznovrstna senčila, ki imajo lahko precej dober učinek. Ena izmed priljubljenih izbir so gotovo tende oziroma markize, ki so precej preprosto zasnovane. V primerjavi s pergolami so predvsem cenejše, kar je lahko velika prednost za domačo uporabo. Seveda pa nizki stroški niso vedno prioriteta oziroma ne morejo prevladati nad drugimi pomembnimi faktorji, s katerimi se prav bioklimatska pergola pogosto izkaže za najboljšo izbiro.

Bioklimatske pergole se pridružujejo drugim posrečenim senčilom, ki jih uporabljamo v domačem okolju

Markize se dobro obnesejo za zagotavljanje sence na zunanjih površinah, sploh če jih lahko premikamo s prilagodljivim mehanizmom. A tudi ta nam ne ponuja dovolj fleksibilnosti, da bi lahko res dobro upravljali zasenčitev in dosegli najboljše možne učinke. Če želimo imeti le senco na terasi, potem bomo verjetno povsem zadovoljni. Če pa ciljamo tudi na druge učinke, predvsem če želimo zagotoviti odlično celovito izkušnjo in nadgraditi kakovost bivanja v stanovanju, bo bioklimatska pergola veliko boljša izbira. Takšna struktura namreč učinkovito prekriva večjo površino, omogoča boljši nadzor nad upravljanjem razmer na zunanjih površinah, posledično lahko vplivamo tudi na razmere v stanovanju. Vse to so kritične prednosti, s katerimi postane tovrstna oprema velika pridobitev za vsako stanovanje, gotovo se obnese bolje kot tende.

Posebne prednosti, ki jih ima bioklimatska pergola

Pogosto najbolj cenimo nekatere edinstvene odlike, ki jih ima bioklimatska pergola. V osnovi ta struktura že ponuja nekatere nujne funkcije, ki jih imajo praktično vsa zunanja senčila. Nenazadnje je to še vedno pergola, ponuja nam vse ključne funkcije, ki jih pričakujemo od takšne strukture. Nadalje pa odpira še dodatne možnosti za dober izkoristek pri uravnavanju razmer na prostem in v stanovanju.

Običajno je takšna struktura zelo fleksibilna in se lahko dobro prilagaja glede na razmere. Prav to je posebnost, ki jo ima bioklimatska pergola. Ima premične lamele, s katerimi zelo natančno prilagajamo prehod sonca, površine pa zavarujemo tudi pred drugimi vremenskimi dejavniki. Poleg tega je struktura pogosto zaprta ali pa nam to omogoča, s tem preprečimo tudi prehod vetra in vdor neugodnih temperatur iz okolja. Imamo torej kar nekaj možnosti, da po svoje uredimo okolico in vzdržujemo nadzor nad razmerami na zunanjih površinah. S tem neposredno pripomoremo tudi k uravnavanju razmer v notranjih prostorih.

Kako bioklimatska pergola učinkuje na notranje prostore?

Vsa senčila lahko izkoristimo tudi za uravnavanje razmer v notranjosti stanovanja, pogosto služijo prav temu namenu, ne pa zasenčevanju zunanjih površin. Če pa združimo vse te funkcionalnosti, bomo deležni še posebej dobre izkušnje, zato je bioklimatska pergola tako priljubljena izbira. Gre za strukturo, ki učinkovito prekriva zunanje površine, s tem omogoča zadrževanje močnih sončnih žarkov, ohranjamo relativno nizke zunanje temperature, kar se pozna tudi v notranjosti. 

Bioklimatske pergole imajo različne učinke pri zaščiti pred soncem

Glavna prednost je že ta, da v stanovanje je vdirajo sami sončni žarki. To nam sicer omogočajo tudi druga senčila, pravzaprav je pergola lahko s tega vidika precej neučinkovita rešitev. Zato se pogosto uporabljajo kakšne kombinacije, ki nam nudijo več opcij in boljši učinek, recimo tudi pergotenda, ki je kombinacija pergole s tendo. Tako poskrbimo za več možnosti pri uravnavanju razmer, gotovo bomo učinkovito preprečili pregrevanje stanovanja. Pergotenda je vsekakor lahko zelo učinkovita v tej vlogi.

Ima pa bioklimatska pergola običajno še druge naloge, ki jih odlično opravlja. Pri uravnavanju razmer v stanovanju nima le neposrednega učinka, ki ga nudi z ustavljanjem močnih sončnih žarkov. Ohranja tudi ugodne razmere na zunanjih površinah, tako ne bomo imeli velikih problemov zaradi toplotne prevodnosti stekla. Ker lahko lamele pergole enostavno prilagajamo, bomo v stanovanje lahko prepustili svetlobo, pa tudi toploto v času, ko je to dobrodošlo. Gotovo bomo takšno opremo dobro izkoristili, saj nam omogoča dodatne možnosti za uravnavanje razmer v stanovanju, ne da bi imeli veliko dela ali stroškov z uporabo aktivnih sistemov.

envelope