Brezhibna ulična razsvetljava zahteva nekaj opreme

Urejanje in opremljanje javnih površin je izziv, na katerega ob sprehodu po mestu ne pomislimo. Opazimo le javno razsvetljavo in drugo infrastrukturo, ki neopazno opravlja svoje delo. V ozadju stoji veliko dela in kar nekaj opreme, ki jo potrebujemo za takšen končni rezultat. To bodo hitro spoznali tudi tisti, ki se lotevajo podobnih projektov na domačih površinah, recimo ureditve zunanje razsvetljave, postavitve klopi, kolesarnic in druge opreme ter podobnih nalog urejanja zunanjih površin. Seveda pa je ulična razsvetljava še bolj zahtevna v primeru, da gre za urejanje kakšnih javnih površin, predvsem mestnih ulic, parkov in podobno.

V tem primeru je treba najti prave rešitve za posebne zahteve. Potrebujemo izredno kvalitetno opremo, ki je dobro odporna na raznorazne obremenitve, ponuja dolgo življenjsko dobo in brezhibno funkcionalnost. Hkrati moramo misliti še na številne druge faktorje, nenazadnje tudi na ceno. To pomeni, da bo iskanje pravih rešitev morda kar zahtevna in dolgotrajna naloga, tudi zato, ker ulična razsvetljava zahteva več kosov raznovrstne opreme. Ne moremo enostavno dobiti kar kompletne ponudbe, sploh če iščemo prilagojene rešitve in imamo kakšne posebne zahteve. Zato se bomo verjetno posvetili pregledu specifične opreme, ki nam pri urejanju zunanjih površin pomaga.

Ulična razsvetljava ne služi le osvetljevanju okolice, ustvarja tudi lep in prijeten ambient

Ulična razsvetljava z osnovno opremo

Na prvi pogled je ulična svetilka precej preprosto zasnovana, mislili bi si, da bomo takšno opremo brez težav dobili v ponudbi raznih trgovcev. A v resnici gre pogosto za prilagojene rešitve, ki ustrezajo kakšnim posebnim zahtevam. Že preprosta svetilka je verjetno skrbno izbrana in prilagojena za posebne izzive, lahko se izdela tudi po naročilu.

Ulično razsvetljavo sestavlja nekaj osnovnih elementov. Poleg same svetilke recimo potrebujemo tudi kandelaber, ki omogoča namestitev svetila na idealno lokacijo. S samo svetilko sestavlja usklajen komplet, ki na koncu omogoča učinkovito razsvetljavo. Ciljamo pa še na druge koristne učinke, recimo na enostavno izdelavo in namestitev ter na možnost neoviranega vzdrževanja in servisiranja na dolgi rok. Vse to so faktorji, ki jih mora vzeti ulična razsvetljava v zakup, da bomo z opremo dejansko zadovoljni.

Poleg tega ima že osnovna oprema zelo odgovorno nalogo in pravzaprav zahtevno delo pri opravljanju svoje funkcije. To so namreč elementi, ki bodo izpostavljeni mnogim neugodnim vremenskim dejavnikom in drugim obremenitvam. Da bo ulična razsvetljava lahko brezhibno delovala, mora biti cel komplet opreme dobro pripravljen na takšne obremenitve. Ravno zato so tudi čisto preproste ulične svetilke lahko precej drage in veliko bolj kompleksno zasnovane, kot bi si mislili na prvi pogled. 

Kako se ulična razsvetljava kosa z zunanjimi obremenitvami?

Od tovrstne urbane opreme pričakujemo brezhibno delovanje v vseh mogočih razmerah. Predvsem tu mislimo na neugodne vremenske dejavnike, a hitro bomo spoznali tudi druge obremenitve. Vsak kandelaber mora biti zelo stabilen in zanesljiv, pripravljen tako na neugodno vreme kot na udarce in druge mehanske obremenitve. Hkrati je oprema še v stiku z drugimi grožnjami, problematičen je recimo celo živalski urin, kar je očitno pri svetilkah v mestnih parkih. Tako mora biti ulična razsvetljava zelo dobro zasnovana, da oprema odgovarja na vse te grožnje.

Enako velja za drugo sorodno opremo, nenazadnje v urbanem okolju in na drugih zunanjih površinah nimamo le razsvetljave. Zelo dobro morajo biti na omenjene obremenitve pripravljeni tudi drogovi za zastave, javni pitniki, stojala in kolesarnice ter razne druge konstrukcije. Vedno računamo na odlično odpornost na razne zunanje obremenitve.

Oprema tej zahtevi zadosti s kakovostno konstrukcijo iz dobro pripravljenih materialov. Izbiramo seveda tiste materiale, ki imajo najboljše lastnosti glede na namen. Pogosto je ulična razsvetljava sestavljena pretežno iz kovinskih elementov, imamo pa tudi opremo iz drugih materialov. Na urbanih površinah so recimo pogoste klopi iz lesa, pitniki za vodo so morda izdelani iz naravnega kamna, srečamo se tudi z drugimi variantami. Zato je pogosto bolj pomembna dodatna obdelava, s katero materiale zaščitimo pred neugodnim vremenom in drugimi škodljivimi dejavniki. Kovina se obdela s površinsko obdelavo, les in kamen pogosto zaščitimo z lakiranjem, določeno zaščito ponujajo tudi barve za zunanjo uporabo. Tako bo ulična razsvetljava dobro opravljala svoje delo na prostem, tudi drogovi za zastave in druga sorodna oprema bo dobro pripravljena na obremenitve.

Ulična razsvetljava mora biti prilagojena razmeram, kot velja tudi za drugo urbano opremo

Ulična razsvetljava dopolnjuje drugo urbano opremo

Omenili smo že nekaj različnih kosov opreme, ki se uporablja za urejanje urbanih površin. Seveda se bomo odločali glede na to, kakšne učinke želimo doseči in kaj želimo ponuditi uporabnikom teh površin, a tu imamo na voljo izjemno širok nabor raznovrstne opreme. Zato je vsekakor zelo dobrodošlo, da nam je na voljo kvalitetna ulična razsvetljava ter preostala oprema, ki je posebej pripravljena prav za tak način uporabe.

Posebej pozorni moramo biti pri tisti opremi, ki ima kakšne dodatne funkcije. Dober primer so pitniki za vodo, ki morajo ustrezati določenim higienskim standardom, biti morajo praktični za uporabo, hkrati pa je treba poskrbeti še za dovod pitne vode, preprečiti zmrzovanje v ceveh in podobno. Spet se izkaže, da ima tudi na videz enostavna oprema v ozadju še kar nekaj pomembnih prilagoditev, da lahko zanesljivo in uspešno opravlja svojo funkcijo.

envelope