Če načrtujete pohod v gore, ne pozabite na prave nogavice!

Nogavice so tisto, kar nas na dolgih pohodih obvaruje pred žulji, pa tudi pred poškodbami in drugimi nevšečnosti. Veliko več pozornosti navadno posvečamo pohodnim čevljem, skrbno izbiramo tudi palice in drugo opremo, ob tem kar nekoliko pozabimo na dejstvo, da o udobju in počutju v večji meri odločajo nogavice. Zato je prav, da se bolj pozorno posvetimo izbiri nogavic, še posebej zato, ker imamo na voljo kvalitetne slovenske nogavice, ki so kot nalašč za ljubitelje dolgih odprav v visokogorje.

pohodnistvo-v-gorah

Kvalitetne nogavice iz lokalne proizvodnje ponuja trgovina Momara, ki ima široko selekcijo različnih modelov za vse mogoče namene. Včasih si lahko pri nogavicah privoščimo kakšen kompromis, a ne takrat, ko se na kakovostne nogavice močno zanašamo. Za pohodništvo in daljše izlete moramo izbrati kvalitetne slovenske nogavice, s katerimi bomo na takšnih odpravah gotovo zadovoljni.

Dobimo lahko prave slovenske nogavice 

Oblačila in obutev večinoma uvažamo iz tujih držav, na ta način dobimo zelo poceni kose ter široko izbiro. Za vsakdan je to lahko dobra rešitev, pri iskanju kakšnih posebnih nogavic pa se na nizkocenovno ponudbo ne moremo zanesti. Veliko bolj atraktivne so slovenske nogavice, ki so narejene prav za kakšne večje izzive.

Ravno to je prednost, ki jo imajo slovenske nogavice. Posebej so prilagojene zahtevnejšim uporabnikom, ki ne iščejo le nizkocenovnih nogavic, temveč bi se radi dobro opremili za preizkušnje, s katerimi se srečujejo. Izbrali bodo nogavice višje kvalitete, četudi to pomeni nekoliko višjo ceno. Razlike v ceni niso tako drastične, da si ne bi mogli privoščiti para kakovostnih nogavic, je pa drastična razlika v končni izkušnji uporabnika. Z dobrimi nogavicami bo pohajkovanje po gorah veliko bolj prijetno, pričakujemo lahko več udobja in tudi boljšo varnost.

Nadalje pa lahko izbiramo med posebnimi modeli, ki odgovarjajo še na druge zahteve nadobudnih planincev. Včasih iščemo posebne nogavice, ki nam zares ustrezajo, se odlično kombinirajo s pohodniškimi čevlji in opravljajo pomembne naloge na zahtevnih visokogorskih poteh.

Za zahtevne poti izbiramo debele in tople nogavice

Pravi čas za pohodništvo je v toplejših mesecih leta. Takrat imamo načeloma več časa, dnevi so daljši, temperature pa bolj prijetne za aktivnosti na prostem. Pravzaprav je ravno v gorah zelo prijetno preganjati visoke temperature, na višini so temperature nižje, svoje pa doda še svež gorski veter. Kaj hitro se izkaže, da so tudi poleti priporočljive tople nogavice, s katerimi bomo dobro pripravljeni na razmere v visokogorju.

obuvanje-toplih-nogavic

Na višini tudi poleti temperature komaj presegajo 20 stopinj, pa še to le ob sončnih dneh. Veliko bolj verjetno je, da bo precej sveže, za dolge rokave in nekoliko debelejše nogavice. Še bolj skrbno bodo toplo opremo izbrali tisti, ki se na teren podajajo tudi v slabših razmerah. Poleg tega se planinska sezona kakopak podaljša tudi v jesenske mesece, bolj pogumni in izkušeni pohodniki pa nimajo velikih zadržkov niti preko zime. V takšnih razmerah potrebujemo debele in tople nogavice, ki naslovijo glavni problem neugodnih vremenskih razmer – mraz najprej prizadene izpostavljene okončine, sploh ob vlagi ali v snegu so prsti na nogah takoj na udaru.

Tudi z drugih vidikov je pametno imeti tople nogavice. Pravzaprav bodo vsake kvalitetne in debelejše nogavice za pohodništvo tudi precej tople. Za najboljši učinek izberemo posebne termo nogavice, ki so na voljo v različnih variantah, a včasih bomo zadovoljni tudi z običajnimi debelejšimi nogavicami, ki so namenjene za uporabo v planinskih čevljih. Takšne nogavice ponujajo cel komplet odlik, poleg topline tudi dodatno udobje in zaščito. Nekatere nogavice imajo boljši oprijem in zagotavljajo stabilen korak, lahko pa imajo še kakšne druge funkcije. Poznamo recimo tople nogavice z vodoodporno membrano in podobne domislice, ki bodo zanimive predvsem za bolj zahtevne uporabnike. Pomembno je predvsem to, da znamo izbrati pravi par nogavic zase.

Pohodne nogavice je treba skrbno izbrati

Omenili smo že nekatere kriterije, ki jih lahko upoštevamo pri izbiri pohodnih nogavic. A ni nujno, da bodo prav to prioritete, ki vsakomur veliko pomenijo. Resda je nasploh priporočljivo izbirati kakovostne slovenske izdelke, tudi pri nogavicah dobimo atraktivno ponudbo, a prav tako lahko dobimo dobre pohodne nogavice pri tujih proizvajalcih. Še bolje je treba premisliti pri nakupu toplih in debelih nogavic – pogosto namreč ciljamo na obraten učinek in raje izbiramo tanke zračne nogavice.

par-pohodnih-nogavic

Pohodne nogavice vedno predstavljajo kompromis, ki nam v danih razmerah ponuja najboljši rezultat. Zato tudi ne moremo vsakomur priporočiti istega para nogavic. Pobrskati bo treba po ponudbi in najti nogavice, ki najbolje pokrivajo dejanske potrebe posameznega pohodnika. Izbira je dovolj široka, saj so na voljo kvalitetne pohodne nogavice, pa tudi nogavice za tek in drugo rekreacijo. Športna oblačila predstavljajo pravo izbiro za pohodnike in razširijo nabor možnosti, ki jih imamo pri nakupu opreme. Če imamo v mislih prave prioritete, se nam odpirajo raznolike možnosti, ki jih bomo z zanimanjem spoznavali.

Pogosto postanejo zelo zanimivi tudi tisti kosi, ki jih sprva morda ne bi povezali z značilnimi pohodnimi nogavicami. Namesto debelih nogavic za gojzarje lahko recimo izberemo nizke tekaške nogavice, ki so bolj zračne in prijetne. Lahko pa poiščemo kakšne prav posebne nogavice, s katerimi bomo morda še bolj zadovoljni.

Posebne pohodne nogavice

Poznamo nogavice različnih vrst, čeprav po navadi ne želimo preveč eksperimentirati. Se pa hitro srečamo tudi z nekaterimi posebnimi variantami.

V zadnjih letih se vse pogosteje pojavljajo kompresijske nogavice, tudi te so lahko odlične pohodne nogavice. Spodbujajo prekrvavitev in pomagajo na daljših pohodih. Druga omembe vredna varianta pa so nogavice s petimi prsti, ki učinkovito preprečujejo žuljenje na prstih. Ponujajo dodatno udobje na daljših poteh, lahko se kombinirajo tudi z debelejšim parom nogavic.

envelope