Če vas zanima lepljen les, cenik poiščite pri izbranem ponudniku

Uporaba lesa je v Sloveniji je vse pogostejša, zato ni presenetljiv razvoj novih tehnologij predelave in obdelave lesa. Ena od takšnih je tudi razvoj lesnih kompozitov oziroma lepljenega lesa, katerega uporaba se je razširila na različna področja kot so gradbeništvo, stavbno pohištvo, stanovanjsko pohištvo in še marsikaj drugega.

Na razvoj lepljenega lesa ima pomemben vpliv tudi razvoj sintetičnih lepil, ki se odlikujejo po odpornosti proti najtežjim klimatskim pogojem. Pomembno je, da je lepljen les, cenik katerega je odvisen od mnogih dejavnikov, tako odporen na temperaturo, kemikalije in mikroorganizme.

Na ceno lepljenega lesa vpliva veliko dejavnikov

Kot že ime pove, pod pojmom lepljen les obravnavamo vse proizvode, ki so narejeni iz dezintegriranega lesa, furnirjev ali letev in so pod vplivom tlaka in temperature spojeni z lepili. Na takšen način so proizvedeni številni različni proizvodi, polproizvodi katerih osnova je les v različnih oblikah.

Zato je logično pričakovati, da se lepljen les med seboj razlikuje glede na številne dejavnike. Pri tem ni odveč omenit, da je za lepljen les cenik prav tako odvisen od načina izdelave, sestave, njegovi namembnosti, mehanskih lastnosti, fizikalnih lastnosti in tudi estetskih lastnosti.

Način lepljenja ima na cenik lepljenega lesa pomemben vpliv

Prodaja lepljenega lesa je v porastu, saj se ga lahko uporablja tako za nosilne konstrukcije kot tudi za nenosilne elemente. Seveda pa je pri tem ključnega pomena, kakšen način lepljenja se uporablja, posledično temu pa je za različno lepljen les cenik prav tako različen. 

Pri tem gre najpogosteje za lameliran lepljen les, ki je sestavljen iz zlepljenih lamel in se odlikuje z boljšo nosilnostjo. Zato se ga uporablja za vidna ostrešja in strope ter nadstreške. Drugo skupino pa predstavlja dolžinsko spojen les, ki je tehnično sušen in skobljan na natančno dimenzijo, zato se ga uporablja za skeletne stenske konstrukcije.

envelope