Delovni čevlji so nujna oprema za delo

Včasih kar pozabljamo na opremo, ki jo redno uporabljamo pri vsakovrstnem delu. Le redko bi recimo med nujno opremo uvrstili čevlje in oblačila, če ne potrebujemo za svojo dejavnost prav kakšno posebno obutev ali obleko. Dejansko pa tudi v primeru, da uporabljamo čisto običajne čevlje in oblačila, ta oprema močno pripomore k uspešnemu opravljanju dela in dobri izkušnji delavca. Zato so v vsakem primeru pomembni dobri delovni čevlji, ob teh pa še kvalitetna delovna oblačila. Tudi če nimamo posebnih zahtev, bomo tej opremi namenili nekaj dodatne pozornosti.

Ogromno je takšnih poklicev, pri katerih nimamo specifičnih zahtev pri obutvi in oblačilih. Običajno sicer imamo vsaj neka osnovna pričakovanja, ki pa so pogosto vezana na izgled oblačil, ne toliko na uporabno funkcijo. Ravno zato pa imamo tudi nekaj več svobode pri izbiri tovrstne opreme, torej se lahko odločimo za primerno opremo glede na naše dejanske potrebe, ne le glede na specifične zahteve. Če pa morajo delovni čevlji in oblačila ustrezati tudi kakšnim specifičnim predpisom, je izbira morda še lažja, čeprav ni nič manj pomembna.

Kakšni delovni čevlji so primerni za naše delo?

Morda najprej pomislimo na kvalitetne in odporne čevlje, ki bi jih lahko uvrstili kar pod zaščitno opremo. Res se takšna obutev pogosto uporablja pri zahtevnem delu, ni pa nujno to najboljši primer delovnih čevljev. Uporabniki takšne obutve bodo na čevlje namreč precej pozorni in gotovo bodo izbrali takšno obutev, ki jim najbolj odgovarja v dani situaciji.

Precej manj pozorni bodo na svojo obutev tisti, ki pri delu niso izpostavljeni kakšnim nevarnostim ali obremenitvam, sploh če delajo v pisarni oziroma na drugem urejenem delovnem mestu. Ravno zato se takšni uporabniki pogosto uštejejo pri izbiri obutve za delo, saj zanemarijo njen vpliv. Izkaže se, da tudi na takšnih delovnih mestih koristijo ustrezni delovni čevlji, le da to niso težki in odporni škornji, temveč bolj lahkotni in udobni čevlji, primerni svojemu namenu.

 

Najbolj značilni delovni čevlji so robustni visoki čevlji za delo na terenu

Izredno pomembna je ta oprema za tiste, ki pri delu večinoma stojijo ali pogosto hodijo. Tu se hitro pojavijo bolečine in utrujenost, a to pripisujemo dejstvu, da cel dan stojimo na nogah. V resnici pa gre lahko tudi za neprimerno obutev, ki stanje še poslabša. Zato so tudi pri takšnem delu pomembni delovni čevlji, s katerimi razbremenimo stopala in noge. Morda bomo izbrali kakšne povsem preproste in precej poceni čevlje, uporabljajo se tudi natikači in sandali, pa kakšni športni čevlji in podobna obutev, ki je morda ne bi povezali z delovnimi čevlji. A dejansko moramo pri delu skrbno izbrati ustrezno opremo, ki nam zagotavlja najboljšo izkušnjo – to ne velja le za opremo, ki jo pri delu neposredno uporabljamo, temveč tudi za druge kose, ki prispevajo svoj kamenček v mozaik celotne izkušnje.

Delovni čevlji dopolnjujejo ustrezno delovno obleko

Podobno velja za oblačila, ki so lahko še bolj izrazit del delovne opreme, včasih pa ne pridejo tako do izraza. Na čevlje bodo najbolj pozorni tisti, ki preko delovnega dne veliko stojijo in hodijo, delovna obleka pa je bolj relevantna za tiste, ki se pri delu pogosto gibajo, tudi če sedijo.

Oblačila imajo v vsakem primeru različne naloge, skrbijo za to, da se počutimo prijetno in toplo. Ščitijo nas pred raznimi zunanjimi dejavniki, preprečujejo drgnjenje in praskanje, hkrati pa seveda pripomorejo tudi k urejenemu videzu. Izbrati moramo primerno obleko, ki na našem delovnem mestu vse te faktorje združuje v kar najbolj posrečeno kombinacijo. S tega vidika so morda delovni čevlji nekoliko lažji za izbiro, saj se lahko osredotočimo na nekatere posamezne odlike, pri oblačilih pa moramo imeti v mislih širši nabor dejavnikov.

Delovni čevlji niso samo okorni škornji, za delo potrebujemo tudi drugo obutev

Ponekod moramo slediti predpisom, ki določajo uporabo službenih oblačil. Morda dobimo uniformo, pri kateri nimamo kaj dosti svobode, ali pa moramo uporabljati svoja oblačila, ki odgovarjajo strogim predpisom. A spet velja enako, kot pri čevljih – če imamo opravka s predpisi, je izbira oblačil lažja, tudi če nismo tako fleksibilni. Če pa teh predpisov nimamo, se bomo morali posvetiti premisleku o tem, kakšna obleka bo za naše delo najbolj primerna.

Izbiramo lahkotne, zračen in udobne kose oblačil. To velja še posebej za tista delovna mesta, kjer se stalno premikamo, saj imajo oblačila velik vpliv na končno izkušnjo. Na srečo so delovni čevlji in oblačila na voljo v pestri ponudbi, v kateri najdemo mnoge zelo dobro prilagojene kose opreme.

Delovni čevlji in oblačila za zahtevno uporabo pri delu

Včasih moramo biti posebej pozorni na čevlje in oblačila, ta oprema ima tudi pomembno zaščitno funkcijo ali pa moramo izpolniti kakšne druge zahteve. Tu so nam na voljo izvrstni izdelki, predvsem robustni delovni čevlji za delo na terenu, pa tudi delovna obleka je lahko zelo dobro prilagojena raznim obremenitvam in grožnjam.

Največ pozornosti bomo izbiri te opreme namenili v primeru, da delamo v naravi in v kakšnih bolj obremenjenih okoljih. A na vsakem delovnem mestu moramo upoštevati mnoge faktorje, ki odločajo o udobju in izkušnji, zato nikoli ne zanemarjamo vpliva, ki ga imajo delovni čevlji in oblačila.

envelope