Grelni kabli za električno talno gretje

Talno gretje je priljubljena izbira v mnogih sodobnih stanovanjih, saj želimo izkoristiti mnoge prednosti, ki jih ima takšen način ogrevanja. Predvsem cenimo to, da lahko prostore ogrevamo z nizkotemperaturnimi sistemi, ki so zelo varčni in učinkoviti, hkrati pa ponudijo odlično izkušnjo za stanovalce. Dobro se obnesejo tako toplovodni kot električni sistemi – slednji imajo še nekatere dodatne prednosti. Za ogrevanje z električnim talnim gretjem skrbijo grelni kabli, ki omogočajo zelo enostavno vgradnjo in učinkovito delovanje. S tem imajo električni sistemi pogosto odločilno prednost v primerjavi s toplovodnimi.

Takšni sistemi se lahko vgradijo v različne objekte, zelo priljubljeni so v sodobnih stanovanjih. Pri načrtovanju novogradnje imamo popolno svobodo pri načrtovanju učinkovitega ogrevalnega sistema, a grelni kabli so zelo elegantni in omogočajo enostavno vgradnjo tudi v obstoječe objekte. To je priljubljena opcija pri adaptaciji kakšnih starejših objektov, sploh če želimo urediti gretje le za posamezne prostore. Najdemo zelo praktične in ugodne rešitve, ki pa že ponujajo izvrstno končno izkušnjo za stanovalce. Z vsemi temi prednostmi je talno gretje na elektriko pogosto kar najboljša izbira.

V sodobnih stanovanjih grelni kabli pogosto dopolnjujejo elegantno opremo

Kako delujejo grelni kabli?

Električno ogrevanje ni kakšna posebna novost, vseeno pa te sisteme načeloma nekoliko slabše poznamo. Tako nam morda sploh ni jasno, kako delujejo grelni kabli in katere elemente še ima sistem električnega talnega gretja. Sumljivo se zdi, da lahko učinkovito ogrevanje ponuja že povsem enostavno zasnovan sistem.

A tak sistem je dejansko povsem preprost, delo opravi en sam dvožilni kabel, ki je premišljeno speljan preko cele površine tal. V praksi se uporablja za talno gretje folija, na kateri je nameščen kabel, da je montaža lahko prav tako enostavna, saj na lokaciji ne želimo imeti dela z neurejenimi kabli. Folija oziroma grelna preproga ima kabel že optimalno napeljan in pričvrščen na tanko podlago iz steklenih vlaken, tako da je sistem pripravljen na vgradnjo. Pričakujemo zelo enostavno montažo, cel sistem pa je kompakten in praktičen.

Pri delovanju gre v kable električni tok, ki naleti na velik električni upor, posledično se začne sproščati energija v obliki toplote. Tak sistem je zelo enostaven, a učinkovit in zanesljiv. Ponuja izvrstne rezultate za ogrevanje stanovanja, kar izhaja tako iz prednosti električnega ogrevanja kot iz optimalne zasnove talnega gretja. Jakost toka in posledično zmogljivost ogrevanja reguliramo neposredno s termostatom, tu pa so možne še razne prilagoditve, če želimo imeti nad ogrevanjem popoln nadzor, lahko ga upravljamo tudi na daljavo, po določenem urniku ali pa glede na odčitke senzorjev. 

Grelni kabli so enostavni za montažo

Ena izmed glavnih prednosti, ki jih ima talno gretje na elektriko, je gotovo enostavna montaža. Za to se namreč uporabljajo grelne preproge in folije, na katerih so grelni kabli že pripravljeni za namestitev pod pohodno površino. Ne bo potrebe po velikih gradbenih posegih, predvsem pa nimamo toliko dela kot pri vgradnji toplovodnega talnega gretja.

Dela se lahko opravijo kar suhomontažno, predvsem pri kakšnih adaptacijah je to elegantna rešitev. Ker se uporablja za talno gretje folija, ki je že pripravljena na vgradnjo, s samim sistemom pravzaprav ne bo dela, pripraviti moramo le površino, da toplota ne bo uhajala v podlago. Namestimo estrih in izolacijo, nato položimo grelno preprogo in izravnalno maso, nato pa še pohodno površino, to so pogosto ploščice, lahko tudi parket. Veliko dela ne bo, saj so grelni kabli zelo elegantni in preprosti. Poleg tega je folija zelo tanka, torej ne bo velike spremembe v višini poda, dodati bo treba le nekaj milimetrov. Kot nalašč za praktično vsak prostor v stanovanju!

Pri montaži sistem talnega gretja povežemo z električnim omrežjem, povezavo pa uredimo še do termostata, ki je običajno nameščen nekje v prostoru. To je že vse, kar je treba urediti, tako da res ne bo posebnih težav. V tem oziru imajo grelni kabli podobne prednosti kot drugi električni sistemi.

Grelni kabli in druge vrste električnega gretja

Talno gretje ima določene prednosti, prepriča predvsem s tem, da lahko učinkovito segreva celotno površino, ponudi posebno udobje in prijeten občutek, hkrati pa prinaša toplino že ob nižji dejanski temperaturi in večji varčnosti delovanja. Mnoge prednosti pa prevzema tudi od drugih električnih sistemov. Podobne odlike imajo recimo IR paneli za ogrevanje, tudi ti se uporabljajo zato, ker imajo odlične izkoristke in ponujajo nadvse prijeten končni učinek.

Grelni kabli in druga električna grelna telesa omogočajo varčno ogrevanje, s sončno energijo praktično brezplačno

Posebna prednost IR panelov je v tem, da imajo izredno impresivne izkoristke. Sodobna oprema lahko doseže 99-odstotni izkoristek, kar pomeni, da v toploto pretvori kar 99% energije, ki jo porablja. To je neprekosljiv izkoristek, s katerim IR paneli za ogrevanje omogočajo varčno in poceni delovanje. Električna energija je že tako ali tako cenejša od dragih energentov, ki jih pogosto uporabljamo za ogrevanje, s takšnimi izkoristki pa pridejo te prednosti še toliko bolj do izraza.

Pričakujemo lahko, da bodo prav električni sistemi ponudili vrhunske možnosti za ogrevanje sodobnih stanovanj. Imamo kar dosti različnih opcij, tako grelni kabli kot IR paneli so lahko nadvse prepričljivi, pa tudi druge variante še najdemo.

envelope