Izdelava spletne trgovine je lahko presenetljivo zahtevna

Nekatera podjetja poslujejo izključno preko spleta, morda sploh nimajo poslovnih prostorov, kar na daljavo je možno opraviti vse potrebno. Predvsem na ta način poslujejo podjetja v storitvenem sektorju, lahko pa tudi spletni trgovci, ki se uspejo dobro prilagoditi tovrstnemu poslovanju. A prav tako imajo svojo ponudbo na spletu seveda tudi drugi trgovci, praktično vsaka trgovina že ponuja tudi možnost nakupovanja preko spleta, tudi če ima večino prometa v fizični prodajalni. Vsekakor je prodaja preko spleta zelo atraktivna opcija, zato je tudi izdelava spletne trgovine priljubljena storitev.

Problem spletne prodaje je pogosto v tem, da potrebujemo napredno spletno trgovino, izdelava pa je precej draga in zahtevna. Ponudba teh storitev se je dobro razvila in hitro lahko najdemo zelo dobre opcije, a pri pravih mojstrih so cene lahko visoke. Posledično se pojavljajo tudi drugi ponudniki, ki prepričajo predvsem z nizko ceno, a za resno spletno trgovino na takšne izvajalce ne moremo računati. Že izbira prave ponudbe bo torej pravi izziv, nato pa moramo skozi celoten potek izvedbe paziti še na mnoge druge podrobnosti.

Kaj zahteva izdelava spletne trgovine?

Pri spletnih trgovinah je zelo pomembno, da imamo pravo vizijo in lahko natančno opredelimo svoje želje in potrebe. Tako bo izdelava spletne trgovine kar najbolj učinkovita, ne bomo se zamujali s kakšnimi prilagoditvami ali nesporazumi. Lažje bomo našli že pravo ponudbo. Običajno se za spletno trgovino cena postavi na podlagi točnih zahtev, tako da brez prave predstave sploh ne moremo izračunati približnih stroškov. Mojstri, ki nudijo spletne storitve, bodo znali pripraviti podrobno ponudbo, ki vključuje vse potrebno za izdelavo trgovine. Verjetno bodo vključene tudi mnoge storitve, na katere sami niti ne pomislimo.

Izdelava spletne trgovine se začne z načrtovanjem

Gotovo pa v tej fazi izdelava spletne trgovine zahteva kar dosti usklajevanja. Treba je doreči, koliko izdelkov se bo prodajalo, kako bo urejen nakupni proces, kakšne opcije želimo imeti pri upravljanju spletne trgovine … Proste roke imamo pri grafičnem oblikovanju in pri raznih dodatnih rešitvah. Pomislimo še na opravljanje spletnih plačil, na funkcije uporabniškega računa za kupce, na možnosti posodobitev in nadgradenj … Kar dosti podrobnosti pride v poštev, tudi če nimamo kakšnih posebnih zahtev.

Ravno zato je pametno, da izberemo zanesljivega in izkušenega izvajalca. Takšen ponudnik ve, kaj vse zahteva spletna trgovina, izdelava pa bo kar se da učinkovita in elegantna. S tem lahko pričakujemo tudi nekoliko ugodnejšo ceno, čeprav bodo stroški seveda relativno visoki, če želimo imeti zmogljivo in funkcionalno spletno trgovino.

Izdelava spletne trgovine ne vključuje le programiranja

Pomisliti moramo na številne opravke, ki spremljajo samo programiranje sistema za spletno trgovino. Gotovo pride takoj do izraza grafično oblikovanje, ki je že velik izziv. Ne moremo se zanašati na kakšne že pripravljene grafične predloge, pripraviti bo treba unikaten dizajn, kar izdelava spletne trgovine pri uglednih ponudnikih že vključuje.

Ob vseh tehničnih opravkih gre recimo omeniti še nekatere dodatne obveznosti. Sam postopek, kako izdelati spletno trgovino, recimo ne vključuje registracije domene in zakupa spletnega gostovanja, čeprav ugledni ponudniki to običajno vključijo v cel paket. Nenazadnje pa se lahko izkaže, da bo že z domeno veliko dela – imamo namreč izredno veliko odgovornost, da izberemo prepoznavno in atraktivno domeno, ki postane ime naše spletne strani. 

Poleg tega izdelava spletne trgovine pogosto vključuje še prilagoditev spletišča za uspešno poslovanje na dolgi rok. Upoštevati moramo recimo nekatere zahteve s področja marketinga. Za uspešno poslovanje potrebujemo veliko obiskovalcev, ki so naše potencialne stranke. S tem namenom se opravlja optimizacija strani, da se povezava pojavlja visoko v spletnih iskalnikih in nam pripelje veliko obiska in lahko dejansko izkoristimo potencial, ki ga ima spletna trgovina. Izdelava spletišča lahko že vključuje nekatere prilagoditve za ta namen. Omenimo še možnosti spletnega oglaševanja in druge promocije, tudi to ni vezano le na izdelavo same spletne trgovine.

Izdelava spletne trgovine omogoča uspešno spletno poslovanje na dolgi rok

Izdelava spletne trgovine v ponudbi spletnih mojstrov

Jasno je, da bo treba za izdelavo spletne strani najti pravo ponudbo. Takšno delo opravljajo spletni mojstri, ki po navadi na enem mestu nudijo raznovrstne spletne storitve. Dobili bomo kompletno ponudbo, tako da lahko pričakujemo zelo dovršen končni rezultat. Se moramo pa pravočasno prepričati, da ponudba res vključuje vse, kar potrebujemo. Posebej preverimo še izkušnje in reference ponudnika, da se prepričamo, da je izdelava spletne trgovine glede na naša pričakovanja pri tem ponudniku sploh možna.

Izberemo torej ponudnika, ki dobro ve, kako izdelati spletno trgovino, poleg same tehnične izvedbe pa ponuja še druge nujne storitve. Osnovno spletno trgovino lahko postavimo kar sami doma, če imamo nekaj ur časa in nekaj spretnosti z računalnikom, a posebej dobrega rezultata ne moremo pričakovati – pri profesionalcih vključuje ponudba še vse druge storitve, ki so nujne za brezhibno spletno trgovino, ki bo tudi dobro delovala. 

Na dolgi rok se bo hitro pokazalo, da je ponudba profesionalcev edina smiselna izbira, saj je izdelava spletne trgovine zahteven projekt, ki ga je pametno predati strokovnjakom. Tako ali tako bomo imeli sami dovolj dela z vsemi drugimi opravki pri spletnem poslovanju.

envelope