Jesen je pred vrati – kako poskrbeti za svoje vozilo?

Avtomobile lahko seveda uporabljamo tudi v zimskem času, a v hladnejšem delu leta se razmere na cestah spremenijo in marsikateremu vozniku predstavljajo večji izziv. Ne le voznikom, temveč tudi vozilom, ki jih je treba zato posebej prilagoditi na nove razmere. To pomeni, da v jesenskem času opravimo nekaj dela, ki ga ni pametno pretirano odlašati. 

Najbolj pozorni smo seveda na menjavo pnevmatik, ki je zakonsko zahtevana, a tudi druge naloge pridejo v poštev, recimo menjava zavornih ploščic. To so naloge, ki jih je treba opraviti pravočasno, da bomo pripravljeni na zimske razmere.

Priprava na zimo s servisom zavor

Pozimi moramo biti na cesti bolj pozorni in bolje pripravljeni. Močno nam pomagajo ključni avtomobilski sistemi, predvsem gume in zavore, ki preprečujejo nesreče ob kakšnih presenečenjih. Pomembno je torej, da je menjava zavornih ploščic opravljena pravočasno, sploh če se pojavijo kakšne težave z zavornim sistemom. Pred zimskim časom se splača opraviti kar celovit zavorni servis, da imamo res mirno vest pred nastopom zahtevnejših razmer na cesti. Na zavore se močno zanašamo pri vožnji po nepredvidljivem terenu, zato tu ni pametno sklepati kakšnih kompromisov.

Celovit zavorni servis je zelo koristen predvsem za tiste, ki bolj redko zapeljejo k mehaniku. Tako lahko hitro in brez težav dobro poskrbimo za zavore svojega avtomobila. A čisto možno je tudi, da bo potrebna le menjava zavornih ploščic, tako da ni treba vedno izbirati celotnega kompleta storitev. Tudi menjava zavornih ploščic je seveda v ponudbi avtomobilskih serviserjev, kar je pametno izkoristiti pri pripravi v jesenskem času. 

Opravimo pregled zavornega sistema in se odločimo za tiste storitve, ki so potrebne za kar najboljšo pripravljenost avtomobila. Seveda pa tudi na druge načine lahko ugotovimo, da je potrebna menjava zavornih ploščic, recimo če zavore cvilijo, niso dovolj odzivne ali ne primejo tako, kot bi morale. 

Imamo pa pri serviserjih še drugo ponudbo, ki jo je pametno izkoristiti pri pripravi na zimo. Ne osredotočamo se le na tiste sisteme, ki nam pomagajo pri varni vožnji na snegu in ledu, temveč tudi na sisteme, ki smo jih potrebovali preko leta.

Polnjenje klime zagotavlja, da bo v potniški kabini vsem prijetno

Tudi dezinfekcija klime v avtu pride v poštev

Pri pripravi na zimo verjetno ne pomislimo takoj na klimo. Klimatski napravi se posvetimo predvsem pred poletjem, ob višjih temperaturah mora klima brezhibno delovati. Takrat se lahko opravi tudi dezinfekcija klime v avtu, to je poseg, ki zagotavlja svežino in čistočo zraku, ki prehaja skozi prezračevalni sistem. A pozor, patogeni se nabirajo v notranjosti klimatske naprave predvsem v času, ko ta ni v uporabi, zato je dezinfekcija klime v avtu priporočljiva tudi ob zaključku poletne sezone. Tako zagotovimo, da bomo v času neuporabe klimo ohranili v brezhibnem stanju in kasneje z njo ne bo veliko dela.

Ravno zato se priporoča dezinfekcija klime v avtu v jesenskem času, ko opravimo z glavnino uporabe klime v toplejšem delu leta. Takrat je pravi čas, da poskrbimo za vse te sisteme, saj nekaj časa ne bodo v uporabi in gotovo ne želimo, da se v njih nabirajo plesni, bakterije, virusi in drugi vsiljivci. Ker je dezinfekcija klime v avtu v ponudbi večjih serviserjev, ki tudi sicer opravljajo mnoge storitve pri pripravi na zimo, se lahko na enem mestu odločimo tudi za to ponudbo in dobro izkoristimo možnosti, ki jih imamo na voljo. 

Avtoservis Selan opravlja vzdrževanje klimatskih naprav v sklopu priprave avtomobila na posebne izzive v vseh letnih časih, hkrati pa lahko opravimo tudi večji servis za specifične izzive v zimskem času. To je še posebej dobrodošla rešitev v primeru, da so potrebni tudi kakšni večji posegi, recimo menjava zobatega jermena ali druge storitve, ki so vključene v veliki servis. To so opravila, ki jih res ne smemo zanemariti – medtem ko klime preko zime morda res ne bomo uporabljali in je dezinfekcija klime v avtu le priporočljiva, je skrb za mnoge druge avtomobilske sisteme v tem času naravnost kritična in je ne gre zanemarjati.

Menjava zobatega jermena v sklopu velikega servisa

Najbolje za svoje vozilo poskrbimo z velikim servisom, ki vključuje pregled vseh ključnih avtomobilskih sistemov, po potrebi pa tudi menjavo zobatega jermena in druge konkretne vzdrževalne posege. Veliki servis se priporoča vsem, ki želijo za svoje vozilo kar najbolje poskrbeti, predvsem ob pripravi na zimski čas. Seveda avtomobilski sistemi lahko brez težav preživijo več let brez posebne pozornosti in servisa, tudi menjava zobatega jermena ne bo potrebna kar vsako leto, a pregled ne škodi, pametno je imeti dober nadzor nad stanjem in delovanjem vozila.

Lahko se odločimo za pregled posameznih sistemov, tako se lahko opravi menjava zobatega jermena tudi brez drugih pregledov in vzdrževalnih posegov, če je to potrebno. Ravnamo se po priporočilih proizvajalca za naš model avtomobila, predvsem pa upoštevamo morebitne znake težav, ki zahtevajo takojšnje popravilo. 

Čeprav je recimo menjava zobatega jermena po priporočilu proizvajalca potrebna šele po določeni starosti ali določenem številu prevoženih kilometrov, je treba ta element zamenjati že prej, če se pojavijo težave ali poškodbe. S tega vidika je priporočljivo redno opravljati tudi preglede.

Veliki servis se načeloma opravlja redkeje, saj vključuje celovit pregled avtomobilskih sistemov in več vzdrževalnih storitev. To pomeni, da bo tudi cena nekoliko višja, a za svoje vozilo na ta način zelo dobro poskrbimo. Ob vprašanju, kdaj opraviti veliki servis, velja priporočilo na nekaj let oziroma vsaj na vsakih 50.000 opravljenih kilometrov, kar pa je spet precej odvisno od stanja vozila. Pametno je imeti dobrega serviserja, ki bo znal oceniti stanje avtomobilskih sistemov, tako bo menjava zobatega jermena vedno opravljena pravočasno, ne glede na starost in uporabo vozila. Seveda pri velikem servisu pregledamo in po potrebi zamenjamo še druge komponente vozila, tudi kritične elemente, kot je sklopka.

Za opravila, kot je menjava sklopke, cena lahko predstavlja oviro

Mnogi vozniki se serviserjem izogibajo, saj pri servisu lahko hitro nastanejo precej visoki stroški. To velja predvsem za veliki servis in za zamenjave kritičnih avtomobilskih sistemov, vsekakor je to tudi menjava sklopke. Cena je za sam veliki servis oziroma za preglede precej ugodna, hitro pa nastanejo višji stroški, če je treba kupiti nadomestne dele in plačati tudi zamenjavo. A to ni razlog, da se takšnim posegom izogibamo, predvsem pri pripravi vozila na zahtevnejše zimske razmere pride v poštev tudi menjava sklopke, cena pa tu ne igra glavne vloge.

Sklopka ima kritično vlogo pri zagotavljanju učinkovitega prenosa sil z motorja na kolesa vozila, s tem omogoča varno vožnjo pod nadzorom voznika. Vsaka pomanjkljivost se hitro pokaže in ne moremo pričakovati, da bomo lahko varno vozili s poškodovano ali obrabljeno sklopko. 

Za storitve, kot je menjava sklopke, cena zato ne sme biti ovira. Obrabljene dele je treba pravočasno zamenjati, da povrnemo optimalne vozne lastnosti vozila, s tem pa zagotovimo varno vožnjo in prijetno izkušnjo na cesti. 

Prav tako ne smemo iskati najcenejših ponudb le zato, da bi kaj prihranili. Najdemo lahko dobre serviserje, ki imajo za menjavo sklopke ceno precej nizko, kar je običajno dobra izbira – na https://www.avtoservis-selan.si/menjava-sklopke je predstavljena ponudba avtoservisa Selan, ki ponuja kvalitetne storitve po dostopnih cenah. 

Takšne ponudbe se splača izkoristiti, ne smemo pa za vsako ceno iskati serviserjev, pri katerih bomo največ prihranili. S tem namreč ogrozimo kakovost nadomestnih delov in storitev, tako da ne moremo biti povsem prepričani, da bo končna izkušnja dobra, sploh pri storitvah, kot je menjava sklopke. 

Cena je upravičena, saj gre za ključni del vozila, na poti pa gotovo ne želimo razmišljati o tem, ali nas bo morda prav sklopka zaradi slabega servisa pustila na cedilu. 

envelope