Kaj je toplotna črpalka zrak voda?

Toplotna črpalka zrak voda deluje tako, da toploto, absorbirano iz zunanjega zraka, prenaša v notranji prostor, kot je dom ali pisarna, prek mokrih centralnih ogrevalnih sistemov na ogrevalne radiatorje in zagotavlja toplo sanitarno vodo. 

Toplotne črpalke delujejo podobno kot hladilnik: absorbirajo toploto in jo prenesejo v drug medij. Nekatere toplotne črpalke z virom zraka lahko v poletnih mesecih delujejo tudi kot hladilni sistem. Zunanja nota, ki jo ima toplotna črpalka zrak voda se postavi zunaj stavbe, kjer je dovolj prostora. 

Kako delujejo toplotne črpalke zrak voda?

Poznamo dve vrsti toplotnih črpalk, ki prostor grejejo s pomočjo zunanjega zraka. Toplotne črpalke zrak zrak, ki absorbirajo toploto iz zunanjega zraka in jo nato prek sistema ventilatorjev prenesejo neposredno v vaš dom za ogrevanje prostora. 

Nato pa je tu tudi toplotna črpalka zrak voda, ki absorbira toploto iz zunanjega zraka in jo nato prenese prek vašega centralnega ogrevalnega sistema, da zagotovi ogrevanje tople vode, radiator ali talno ogrevanje v notranjem prostoru. Ravno ta odlična prilagodljivost tega modela je tako zelo revolucionarna in priljubljena. 

Katere prednosti in slabosti prinaša toplotna črpalka zrak voda?

Uporaba toplotnih črpalk ima številne prednosti in predstavlja odlično alternativo ogrevanju vašega doma. S toplotno črpalko z virom zraka lahko prihranite denar za svoje račune za energijo in zmanjšate ogljični odtis v primerjavi s plinskim ali električnim ogrevalnim sistemom. Toplotna črpalka zrak voda bo tako zmanjšala vaše položnice. 

Ena ključnih prednosti toplotnih črpalk z virom zraka je njihova vsestranskost in dostopnost. Toplotna črpalka zrak voda lahko deluje za ogrevanje ali hlajenje in se lahko uporablja za ogrevanje prostorov ali ogrevanje vode. S povečanjem uporabe toplotnih črpalk, lahko vladne subvencije še bolj pocenijo uporabo tega obnovljivega vira energije in zmanjšujejo breme stroškov toplotne črpalke za zračni vir. Pridobitev subvencije je za kupce izjemno pomemba, saj jim olajša nakup naprave. 

envelope