Ali Lahko Kvalitetni Pisarniški Stoli Povečajo Produktivnost?

Raziskave so pokazale, da lahko z ustreznim stolom povečamo produktivnost in zmanjšamo utrujenost. Kateri so najbolj udobni pisarniški stoli?

Pisarniški stoli morajo biti tudi udobni

Veliko služb danes zahteva večurno sedenje, zato je pomembno, da sedimo na udobnem in kvalitetnem stolu.

Ko izbiramo pisarniško pohištvo, se največkrat osredotočamo na to, da je lepega videza. Prevečkrat pa pozabimo, da morajo biti tudi pisarniški stoli udobni.

Podjetja vedno bolj ugotavljajo, da je produktivnost veliko odvisna od udobne pisarniške opreme.

Ko slišimo pojem pisarniška oprema, najprej pomislimo na računalnik, papir, pisalo, literaturo in pisalno mizo.

Vendar pa je še najbolj pomemben kos ravno pisarniški stol. Na kvaliteto pa vodilni v podjetjih kar pozabijo. Izgovor naj bi bil prevelik strošek, čeprav so danes kvalitetni pisarniški stoli dokaj poceni.

Nekatera podjetja pa so po dolgoletnih raziskavah le ugotovila, da morajo imeti tudi zaposleni udoben in kvaliteten stol.

Vedno bolj pa so moderne tudi tako imenovane zelene pisarne. Poleg okrasja zelenih rastlin v njih najdemo tudi udobno pohištvo, kot so velike zofe.

Pisarniški stoli

Kaj je zelena pisarna?

Zelena pisarna pri nas še ni toliko uveljavljena, je pa vedno bolj zanimiva.

Gre za to, da podjetja stremijo k čim boljšemu delovanju z roko v roki s čistim okoljem.

Poleg skrbi za okolje naj bi podjetja s priznanjem zelene pisarne, lepo skrbela tudi za zaposlene.

Njeno načelo je, da poleg tega, da izboljšuje okoljske vidike, tudi zmanjšuje stroške, hkrati pa poveča produktivnost zaposlenih.

Prinaša tudi veliko koristi. Med drugim spodbuja inovativnost in povečuje motivacijo zaposlenih. 

Kako pa zelena pisarna izgleda in kaj imajo tukaj zraven pisarniški stoli? Pravzaprav nič, ker jih v zelenih pisarnah nadomestijo udobne zofe.

Kot že rečeno, je poudarek tudi na udobju zaposlenih in s tem povečani produktivnosti.

Kakšne vrste pisarniških stolov poznamo?

Ne glede na vrsto pisarniškega stola jim je skupno to, da so vzdržljivi, udobni, prilagodljivi, in lepega videza. Pisarniški stoli se delijo v več kategorij:

  • Konferenčni stoli – namenjeni so sedenju v konferenčnih sobah, čakalnicah in predavalnicah. 
  • Direktorski stoli – včasih so bili zaščitni znak direktorja, danes pa jih uporabljajo tudi ostali zaposleni. Njihova posebnost je maksimalna udobnost.
  • Leseni stoli – pisarniški stol iz lesa ni toliko udoben, kot je lepega videza. Zato so ti stoli namenjeni predvsem gostom v pisarnah in ne za zaposlene.
  • Operativni pisarniški stoli – so namenjeni dolgemu sedenju in delu za računalnikom. Najboljši so ergonomski stoli.

stoli za pisarno

Konferenčni stoli

Ta vrsta stolov je najpogosteje videna v čakalnicah in v konferenčnih sobah. Dolgotrajno sedenje na sestankih je lahko zelo utrujajoče. 

Zato je pomembno, da je pisarniški stol, na katerem sedimo, predvsem udoben. 

Pomembno pa je tudi, iz kakšnega material so. Sedalo mora biti iz kvalitetne tkanine, podnožje pa iz trpežne kovine.

Večurni sestanki in predavanja od nas zahtevajo veliko pozornosti in sproščenosti. To lahko zagotovi le udoben stol.

Konferenčni stol mora imeti predvsem:

  • ergonomsko sedišče
  • podnožje iz kvalitetnega materiala
  • hrbtni naslon tak, da podpira hrbtenico
  • dodatno naslonjalo za roke in glavo

Nekateri konferenčni stoli, ki so namenjeni za konference, so sestavljeni, tako da sta sedalo in naslon povezana. To omogoča še večjo stabilnost.

Pisarniški stol v konferenčni sobi je oblazinjen s kvalitetno tkanino, največkrat je to usnje. Medtem ko so stoli v predavalnicah povečini plastični.

Direktorski stoli

Direktorski pisarniški stoli so bili včasih namenjeni predvsem direktorjem in vodjem podjetij. Danes pa so v uporabi v vsaki manjši pisarni.

Njihova posebnost je večje udobje, kar omogoča daljše sedenje. Dodatno oblazinjeno sedišče, ki je nastavljeno na pravo višino, je prvi pogoj, da boste lahko več ur uživali v sedenju.

Vsak tak pisarniški stol mora imeti naslonjalo za roke, ki mora biti v višini mize. To je pomembno za razbremenitev mišic v ramenih in tilniku.

Tudi naslonjalo za glavo je pomemben del tega stola, saj tako razbremeni vratne mišice. Hkrati pa poskrbi, da je glava v pravilnem položaju.

Ergonomski pisarniški stoli

Ergonomski stoli so zasnovani tako, da posnemajo aktivno sedenje. Ta način naj bi bil edini pravilen, saj gibljivo sedalo poskrbi, da lovimo ravnotežje. Ko lovimo ravnotežje, pa tudi aktiviramo vse mišice.

Telo je ta način prisiljeno k pravilni drži, hrbtenica je vzravnana, mišice pa sproščene.

Ergonomski pisarniški stol preprečuje nepravilne gibe, s tem pa so prihranjene mnoge bolečine in posledično tudi poškodbe.

Te vrste stolov imajo tudi oporo v prsnem delu, kar omogoča lažje dihanje. S tem je povečan tudi dotok kisika v možgane, kar ugodno vpliva na učinkovitost.

Kakšni so udobni pisarniški stoli?

Četudi imate najbolj kvaliteten pisarniški stol, pa ne bo opravil svoje naloge, če boste na njem napačno sedeli. 

Stol mora zagotavljati pravilno držo, torej da boste sedeli zravnano. Hkrati pa mora poskrbeti, da bodo aktivne mišice v sproščenem položaju.

Nepravilno sedenje lahko privede do poškodbe hrbtenice. To so zagotovo težave, ki si jih nihče ne želi, zato je boljše, da si privoščimo kvaliteten pisarniški stol.

Včasih so pisarniški stoli omogočali samo pasivno sedenje, danes pa so strukturirani tako, da omogočajo aktivno sedenje. 

To je boljše, ker so s tem mišice aktivne, hkrati pa sproščene. Aktivno sedenje pa tudi odpravlja bolečine v hrbtenici.

Kakšen mora biti kvaliteten pisarniški stol?

Stoli za v pisarno morajo imeti sedalo, ki je gibljivo v vse smeri. S tem je omogočeno gibanje medenice. To pa vodi v gibanje celega telesa, kar je ključno, če želimo, da je sedenje brez bolečin.

Gibljivo sedalo omogoča pravilno držo hrbtenice. S tem je zmanjšan pritisk na vretenca, kar prepreči bolečine v ledvenem predelu.

Tudi pisarniški stoli brez gibljivega sedala so lahko udobni. Vendar pa na dolgi rok, zaradi ne gibanja medenice, lahko pričakujemo slabše počutje.

Ne samo pravilno oblikovano sedalo, kvaliteten stol mora imeti tudi naslon za roke in oporo za hrbet.

Oba morata biti trdna, sicer ne moreta nuditi zadostne opore. Naslonjalo za roke mora biti nastavljeno na pravilno višino, sicer ne more nuditi pravilne drže telesa.

Gibljivo sedalo in trdna opora za hrbtenico poskrbita za enakomerno gibanje telesa. Tako bodo tudi mišice manj obremenjene in posledično ne bo bolečin v hrbtenici.

Pomembna je tudi prava izbira materiala. Pisarniški stol mora biti oblazinjen iz materiala, ki je dihljiv, predvsem pa mehak in udoben.

Kvaliteten material bo poskrbel, da ne bodo vidne sledi obrabe, hkrati pa bo poskrbljeno za vaše udobje in dobro počutje.

Koliko stanejo pisarniški stoli?

Pisarniški stoli morajo biti predvsem kvalitetni in udobni. Ključno vlogo igra struktura stola in izbira kvalitetnega materiala.

Gibljivo sedalo, trdna opora za hrbtenico, naslon za roke in glavo v pravi višini, so najbolj pomembne točke dobrega pisarniškega stola.

Preden boste kupili stol, ga stestirajte. Le tako boste vedeli, kateri vam resnično odgovarja, glede na vašo težo in višino.

Za nakup se ne odločajte po videzu in ceni, ampak stol res dobro preizkusite. Pri čemer upoštevajte vsa pravila, kaj mora imeti dober stol.

Stol izberite tudi glede na to, koliko časa na dan ga boste uporabljali. To je pomembno predvsem iz vidika, kakšen tip stola boste izbrali.

Če veste, da boste na njem presedeli večino ur v dnevu, potem vam svetujemo, da izberete ergonomski stol.

Ergonomski stoli so zasnovani tako, da aktivirajo mišice, s tem pa se zmanjša njihova obremenjenost. Z njihovo uporabo lahko na bolečine v hrbtenici kar pozabite.

So pa ergonomski stoli med vsemi tipi pisarniških stolov najdražji. Zasnovani so tako, da posnemajo aktivno sedenje. Zato so tudi edini pravilni in dovolj kvalitetni.

Najboljši ergonomski stoli stanejo od nekaj tisoč evrov naprej. Vendar pa so vsekakor vredni svoje cene.

Kvalitetno pisarniško pohištvo je pomembno, če želite večjo produktivnost. 

Zavedajte se, da vam lahko le udobni pisarniški stoli zagotovijo dolgotrajno sedenje brez bolečin in poškodb.

Lahko pa kupite tudi rabljen stol. Kvalitetni stoli imajo dolgo življenjsko dobo, zato ste lahko prepričani, da boste za malo denarja dobili veliko.

Cena rabljenega ergonomskega stola se giba od nekaj sto evrov naprej. Poceni boste dobili navadne vrtljive stole, vendar za dolgotrajno sedenje niso priporočljivi.

direktorski pisarniški stoli

Pogosta vprašanja

Kakšni so udobni pisarniški stoli?

Udoben pisarniški stol je zasnovan tako, da aktivira vse mišice. Gibljivo sedalo in trdna opora za hrbet bosta poskrbela, da bodo mišice enakomerno aktivirane, hkrati pa sproščene. Naslon za roke in glavo bosta zagotovila, da si bodo mišice odpočile, kljub aktivnosti. Najbolj udobni pisarniški stoli so še dodatno oblazinjeni.

Kateri pisarniški stoli bodo koristili moji hrbtenici in drži?

Za hrbtenico in pravilno držo telesa so najboljši ergonomski stoli. Zasnovani so tako, da je telo med sedenjem prisiljeno v pravilno držo, kar razbremeni mišice hrbtenice. Ker ni pritiska na vretenca, tudi ni bolečin v ledvenem predelu. Tako se posledično izognemo dolgotrajnim bolečinam in morebitnim poškodbam.

Kakšne materiale izbrati za pisarniške stole?

Material za pisarniški stol mora biti skrbno izbran. Če želite, da bo vaše sedenje udobno in zdravju prijazno, potem izberite material, ki bo dihljiv in proti alergen. Najbolj se obnese usnje, vendar morate paziti, da izberete pravo usnje in ne umetnega.

Kje kupiti poceni pisarniške stole?

Poceni pisarniški stoli so na voljo v skoraj vsaki trgovini, ki ima v ponudbi pisarniško pohištvo. Če želite kvaliteten pisarniški stol, potem boste morali odšteti malo več. Lahko pa kupite tudi rabljen stol. Tako boste dobili boljšo kvaliteto za manj denarja.

 

envelope