Lak za parket dobro ščiti lesena tla

Les je zelo priljubljen material, ki ima v stanovanjskem okolju prijeten učinek – ustvari prav poseben občutek topline in domačnosti. Nič čudnega torej, da se uporablja tudi za izdelavo talnih oblog. Parketi so neprekosljiva izbira v različnih stanovanjskih prostorih, res pa je, da so lahko nekoliko bolj zahtevni za vzdrževanje od drugih materialov. Na srečo lahko uporabimo lak za parket in brez večjih težav skrbimo za čudovit izgled in optimalne lastnosti lesa, tudi če po njem redno hodimo.

Ne pozabimo, da je les naravni material, ki se skozi čas spreminja, sploh pod rednimi obremenitvami, ki so jih deležna tla. Ne moremo torej pričakovati, da bo parket brez težav preživel več deset let v stanovanju, če zanj ne bomo dobro skrbeli. Predvsem moramo material zaščititi pred neposrednim vplivom zunanjih dejavnikov, kar običajno dosežemo z lakiranjem. Včasih pride v poštev tudi olje za parket, ki ima podoben končni namen, je pa to odvisno od vrste lesa in parketa. Vsekakor je lak za parket lahko veliko bolj enostavna rešitev, ki ima tudi odličen rezultat. Na ta način lahko parket vzdržujemo skozi dolga leta, ostal bo tak kot nov!

Že v izhodišču se moramo sicer prepričati, da bo temu res tako. Izberemo kakovosten material in profesionalno izdelavo parketa. Tudi polaganje parketa ima velik vpliv na to, kako obstojen bo končni izdelek. Gotovo ne želimo tvegati, izbiramo rešitve višje kakovosti, da lahko pričakujemo tudi visoko kakovost bivanja v svojem domu in dolgo življenjsko dobo talnih oblog.

Kako pomaga lak za parket?

Za parket izbiramo kakovostne vrste lesa, ki so zelo trde in po naravi odporne na večje obremenitve. A vseeno ne moremo pričakovati, da bo material brez težav kljuboval večjim obremenitvam in redni obrabi, tudi če nanj pazimo. Zato prekrijemo vrhnjo plast z lakom, ki nudi dodatno zaščito.

Lak za parket je odlična zaščita, na podoben način zaščitimo tudi druge lesene površine

Predvsem lak za parket preprečuje neposreden stik lesa s škodljivimi vplivi iz okolja. Ne mislimo nujno le na mehanske obremenitve, kot je drgnjenje pri redni uporabi. Lesu lahko škodujejo tudi drugi vplivi, predvsem vlaga, smeti, temperaturna nihanja, UV svetloba in podobno. Zato je zelo pomembno, da les zaščitimo tudi tam, kjer morda ne pričakujemo neposrednih obremenitev oziroma uporabe, saj bomo le tako lahko parket nemoteno uporabljali dlje časa.

Neposredno je lak za parket zaslužen predvsem za to, da ustvari dodatno zaščitno plast preko celotne površine. Ne glede na to, kak namen imamo s tem, dosežemo zelo zanesljivo zaščito tako pred mehanskimi obremenitvami kot pred drugimi vplivi. Moramo pa za to seveda izbrati ustrezen lak, poleg tega moramo delo pravilno opraviti – čeprav se morda zdi, da je nanašanje laka na parket enostavno, se to hitro izkaže za velik podvig, če se dela lotevamo sami.

Na srečo so nam na voljo profesionalne storitve, ki jih je pametno izkoristiti.

Kako nanesti lak za parket?

Najprej moramo ugotoviti, ali je lakiranje sploh potrebno. Ker je to večji projekt, ga ne želimo opravljati prepogosto, vsekakor pa moramo zagotoviti ustrezno zaščito, če je stanje kritično. Običajno se za obnovo odločimo takrat, ko postanejo deli parketa neposredno izpostavljeni okolju in tako tudi ranljivi.

Lak za parket se ne nanaša neposredno na celo površino starega parketa. Najprej bo treba površino pripraviti, običajno pri tem opravimo brušenje parketa. S tem odstranimo celotno plast starega laka, pa tudi vrhnjo plast lesa, če je material poškodovan ali umazan. Površino dobro pripravimo, fino pobrusimo in očistimo. Nato lahko nanesemo lak za parket, ki običajno omogoča enostavno namestitev na dobro pripravljeno površino.

Če smo dovolj vešči in imamo pravo orodje, se lahko dela lotimo sami. V prosti prodaji lahko dobimo široko paleto različnih lakov, s katerimi parket odlično zaščitimo. Seveda pa je bolj priporočljivo, da nalogo prepustimo strokovnjakom. Mojstri lahko dobavijo tudi ustrezen lak oziroma olje za parket, poleg tega imajo napredno opremo in vse potrebne izkušnje, da delo opravijo brez težav in z odličnim učinkom. 

Lak za parket v ponudbi parketarjev

Profesionalni parketarji ponujajo celovite storitve na tem področju. Predvsem poskrbijo za brušenje parketa, kar je ključni korak pred lakiranjem. Dobavijo tudi kakovosten lak za parket, kar je še ena prednost, saj bodo izkušeni mojstri znali izbrati prava sredstva glede na vrsto parketa in vrsto lesa. Prepričani smo lahko, da bo delo opravljeno hitro in uspešno.

Lak za parket zavira staranje in propadanje občutljivih lesenih podnic

Pričakujemo lahko podoben projekt, kot je polaganje parketa, le da je dela nekoliko manj in bo verjetno hitreje opravljeno. Vsekakor pa se splača izbrati iste mojstre, ki imajo v ponudbi tudi takšne storitve. Običajno nam profesionalno parketarstvo ponuja prav vse, kar potrebujemo za izdelavo in tudi za dolgoročno vzdrževanje parketa. Oljenje in lakiranje najdemo v ponudbi mnogih zanesljivih izvajalcev, kar se splača izkoristiti. 

Prav tako pri strokovnjakih najdemo orodje oziroma predvsem sredstva za lakiranje. Tako se lahko posvetujemo in najdemo prave rešitve za svoj parket, tudi če nameravamo delo opraviti sami. Zelo pomembno je namreč, da imamo pravi lak za parket, tako lahko pričakujemo odlične rezultate na dolgi rok.

envelope