Lokacije defibrilatorjev na javnih mestih so dostopne v AED Slovenija bazi

Ali ste vedeli, da v Sloveniji vsak dan umre med 5 in 7 oseb zaradi nenadnega zastoja srca, kar pomeni več kot 2.000 v celem letu? To je izjemno velika in zaskrbljujoča številka, še posebej, če vemo, da lahko marsikatero smrt tudi preprečimo. To nam omogoča avtomatski eksterni defibrilator ali krajše AED. Slovenija ima na javnih krajih že kar nekaj defibrilatorjev, zato jih je potrebno ob zastoju srca obvezno uporabiti.

Z AED Slovenija omogoča hiter odziv

Ob zastoju srca je čas ključnega pomena. Vsaka pretečena minuta zmanjša možnost preživetja za 10 %, po 4 minutah pa že začnejo odmirati možganske celice. Zato je ključnega pomena, da ob zastoju srca čim hitreje pripravite defibrilator in pokličete nujno medicinsko pomoč. Z AED Slovenija danes pokriva večino javnih mest, kjer so na voljo 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Njihovo lokacijo pa najdete tudi v AED Slovenija bazi ali na spletnih mestih, kot je defibrilator.si.

Uporaba AED defibrilatorja je zelo preprosta

Javno dostopne defibrilatorje lahko uporablja kdorkoli. Defibrilator AED Slovenija je namenjen vsem osebam, ki niso zdravstveni delavci. To pomeni, da je njegova uporaba tako preprosta, da lahko z napravo rokuje prva vsak, ne glede ba svojo izobrazbo ali izkušnje. Poleg tega, da je že njegova zasnova izjemno enostavna, nas defibrilator skozi celoten postopek oživljanja usmerja z govornimi navodili v slovenskem jeziku, ki so zelo enostavna in jasna.

V primeru srčnega zastoja je torej ključnega pomena, da sledite navodilom in se v danih okoliščinah ne ustrašite. Zavedajte se, da ob zastoju srca osebi ne morete dodatno škodovati, ampak ji lahko kvečjemu pomagate. Tudi, če ne poznate dobro temeljnih postopkov oživljanja, ste lahko prepričani, da boste z defibrilatorjem AED Slovenija lahko suvereno pomagali. Ker se veliko srčnih zastojev zgodi v domačem okolju, se ni odveč že v naprej pozanimati o lokacijah defibrilatorjev v bližini vašega doma.

envelope