Na vse te materiale lahko tudi tiskate!

Če želimo raznovrstne materiale lepo okrasiti, jim dodati kak zapis ali drugo oznako, morda pa pripravljamo kakšne prav posebne izdelke po meri, moramo imeti pravi način za prenos barve na površino. S tega vidika so nekateri materiali precej zahtevni, saj nanje ne moremo preprosto tiskati z običajnim tiskalnikom. Po drugi strani pa nam sodobna tehnologija na tem področju veliko omogoča, najdemo dobre rešitve tudi za tisk na textil in druge zahtevnejše materiale. Tako lahko pripravljamo najrazličnejše izdelke, ne da bi se morali ukvarjati z raznimi omejitvami, ki bi se pojavile pri tiskanju motivov na površino.

Seveda pa ni samoumevno, da bomo na te materiale lahko tiskali. Splača se preveriti ponudbo strokovnjakov, ki se s tem ukvarjajo, sploh če imamo kakšna posebej visoka pričakovanja. Tift Koding je podjetje, ki se specializira za pripravo oznak pri pakiranju in obdelavi izdelkov, ponujajo različne možnosti tiska na vse mogoče materiale.

Tisk na textil ni velik izziv

Tekstilni izdelki so zelo priljubljeni, saj jih nenazadnje tudi redno uporabljamo. Tako je zelo dobrodošlo, če imamo možnost za lepo oblikovanje in tisk na textil. Tu se pokaže velik potencial predvsem pri pripravi kakšnih promocijskih majic in drugega tekstila, prav tako so tako pripravljeni izdelki zelo posrečeno darilo. Imamo pa še druge tekstilne izdelke, ki jih je treba opremiti z zanesljivim natisom. Na srečo se pri tem ne soočamo s posebej visokimi ovirami, saj je tisk na textil s sodobno opremo precej enostaven.

Pravzaprav lahko to opravijo kar tiskalniki za digitalni tisk, za večje serije se po navadi uporablja sitotisk. Za industrijske potrebe pridejo v poštev še druge tehnike, predvsem za označevanje spremenljivih podatkov. Vedno pa v tem primeru pričakujemo prilagojene rešitve, ki dobro ustrezajo visokim pričakovanjem v proizvodni industriji. Tako imamo na voljo kar širok nabor različnih možnosti za tisk na textil. Vedno lahko računamo na to, da bo možno pripraviti zelo atraktivne tekstilne izdelke.

Možen je tudi tisk na steklo

Med vsemi materiali, na katere tiskamo, so le redki tako zahtevni, kot je steklo. To je namreč gladka in odporna površina, ki ne omogoča enostavnega tiskanja. Steklo je dobro odporno na barve, tako da moramo za tisk na steklo izbrati prilagojene postopke, s katerimi bomo uspeli delo zanesljivo opraviti.

Poleg tega nam steklo postavlja še nekatere zanimive izzive. Recimo to, da pogosto tiskamo na neravne površine, kot so steklenice in kozarci. Tako nam tisk na steklo ne postavlja preglavic le pri samem tiskanju, temveč moramo premisliti, kako bo možno celoten motiv prenesti na nepredvidljivo površino. Seveda pa tudi za takšne potrebe najdemo dobre rešitve, če jih znamo poiskati pri zanesljivih izvajalcih. Tift Koding ima na http://www.tift-koding.com/sl/news/lahko-tiskate-na-steklo.html predstavitev možnosti za tisk na steklo. Naloga ni povsem enostavna, imamo pa na voljo tiskalnike, ki opravljajo delo brez kakšnih večjih težav. S pravo opremo smo torej dobro pripravljeni tudi na takšne izzive, pričakujemo lahko, da bomo pri tiskanju na steklene površine dosegli izvrstne učinke.

Alternative za tisk na steklo

Običajno želimo na steklo tiskati zato, ker moramo izdelke opremiti s kakšnimi nujnimi informacijami. Na stekleni embalaži za hrano je to rok uporabe, pogosto tudi datum proizvodnje in druge podrobnosti, ki nas utegnejo zanimati oziroma so pač zakonsko zahtevane. A v takšnih primerih imamo pogosto tudi alternative za tisk na steklo.

Pogosto se namesto za tisk odločamo za etikete, ki so bolj praktične, sploh za steklenice in druge ukrivljene steklene površine. Etikete in nalepke lahko veliko lažje pripravimo in natisnemo, ne soočamo se s posebnimi izzivi, ki jih ima neposreden tisk na steklo. Naposled pa se etikete tudi odlično obnesejo, njihov potencial lahko dobro izkoristimo – ne le za opremljanje z nujnimi informacijami, temveč tudi za lepo predstavitev in učinkovito trženje izdelkov. 

Na voljo imamo torej več različnih možnosti, ki jih lahko dobro izkoristimo. To ne velja le za steklo, temveč tudi za nekatere druge posebej zahtevne materiale.

Podobno velja za tisk na kovino

Tudi kovinske površine so lahko posebej zahtevne za tiskanje. Ne moremo pričakovati, da bomo lahko delo opravili z običajnim tiskalnikom, potrebovali bomo prilagojeno opremo, ki poskrbi za te naloge. Nastanejo lahko precej višji stroški, seveda tudi razne komplikacije, zato se splača premisliti, ali je neposreden tisk na kovino sploh prava izbira. Če imamo na voljo alternative, bodo te mogoče zelo atraktivne.

Veliko lažje je spet pripraviti ustrezne oznake, ki jih preprosto natisnemo na nalepke. Tiskanje etiket je pogosto primerna alternativa za tisk na kovino, pri čemer se ni treba ukvarjati s posebnimi izzivi, ki jih prinaša ta material. Res pa je, da ta alternativa ne pride vedno v poštev. Kovinske izdelke je treba pogosto opremiti z zanesljivimi zapisi, sploh v gradbeništvu na ta način izdelkom dodamo ključne informacije, ki na nalepki ne bi bile dovolj obstojne. Podobno velja v kakšnih še bolj kritičnih primerih, recimo pri proizvodnji delov za letalsko in avtomobilsko industrijo. Včasih je tisk na kovino pač najboljša rešitev, če želimo doseči res dober končni rezultat. Premislimo lahko o alternativah, če nas moti kakšna posebna pomanjkljivost pri tiskanju na kovino, a ne smemo pozabiti na to, da imajo tudi te alternative svoje pomanjkljivosti. 

Če se odločimo za tisk na kovino, lahko pričakujemo izvrsten končni učinek. Za kovinske izdelke je značilno prav to, da so zelo odporni in obstojni, isto pričakujemo od tiska. Ker gre pogosto za kritične oznake, ki morajo biti vidne in trajne, tu nimamo veliko prostora za napake. Običajno zaupamo te naloge strokovnjakom, pri proizvodnji kovinskih delov pa uporabljamo posebne tiskalnike, ki nam omogočajo delo z različnimi kovinskimi elementi. Pri izbiri te opreme smo precej zahtevni, saj imamo v mislih prav posebne učinke. 

Še bolj prilagodljivi moramo biti pri tisku na materiale, ki ne ponujajo vedno ravne in trdne površine. V proizvodnji se pogosto srečamo tudi s takšnimi materiali, na katere moramo biti posebej pripravljeni.

Vsestranski tisk na folijo

V proizvodni industriji imamo največ dela s tiskanjem prav pri obdelavi različnih vrst folije, ki se uporablja za pakiranje izdelkov. Seveda ni nujno, da se bomo res srečali s temi materiali, to je odvisno od dejavnosti, s katero se ukvarjamo. A folije so za pakiranje zelo priljubljene, vsekakor se splača raziskati možnosti, ki jih imamo za tisk. Na srečo se tu ne bomo soočali s takšnimi izzivi, kot so značilni za steklo in kovine, ima pa tisk na folijo nekatere svoje posebnosti, ki jih moramo upoštevati.

Predvsem se je treba pripraviti na to, da bo tisk na folijo potekal v manj ugodnih razmerah kar se tiče priprave površine. V folije se pakirajo najrazličnejši izdelki, ki potrebujejo ustrezno oblikovano in pripravljeno embalažo. Pogosto lahko tiskamo na folijo še pred pakiranjem, ni pa to vedno možno. Zato mora biti tisk na folijo fleksibilen, da lahko obdelujemo embalažo različnih vrst izdelkov. Poleg tega imamo v proizvodnji pogosto posebne potrebe pri označevanju izdelkov že sproti, ko so ti na tekočem traku. Tisk na folijo je možen tudi v gibanju, je pa načeloma bolj priporočljivo, da je material pri miru. Našli bomo takšne in drugačne opcije, ki lahko dobro odgovorijo na naše potrebe, tako da nam tisk na folijo ne predstavlja prevelikih preglavic. Nenazadnje gre za priljubljeno izbiro, ki se v proizvodni industriji zelo pogosto uporablja.

Naprave za tisk na folijo

Tudi oprema za ta namen je dobro prilagojena potrebam različnih uporabnikov v proizvodni industriji. Najdemo lahko naprave, ki so povsem enostavne in nudijo veliko fleksibilnosti, morda so namenjene celo ročni uporabi. Prav tako so lahko enostavni tiskalniki za folijo prilagojeni točno določeni nalogi in opravljajo samo to. Naprednejša oprema pa se odlično ujame s preostalo mehanizacijo, ki se uporablja pri proizvodnji in pakiranju izdelkov. Pričakujemo lahko, da bo možno te procese povsem avtomatizirati.

Potencial, ki ga ima tisk na plastiko

Že pri obdelavi folij imamo večinoma opravka s plastičnimi masami, seveda pa se srečujemo še s številnimi drugimi plastičnimi izdelki, ki terjajo prilagojen pristop pri tisku. Imamo pa tu še bolj atraktivne možnosti, sploh če gre za površine iz trde plastike, ki so načeloma nekoliko lažje za tisk. Na plastiko lahko tiskamo poljubne motive in pripravljamo najrazličnejše izdelke, ki nas nenazadnje tudi stalno obkrožajo – na vsakem koraku najdemo plastične izdelke, ki so opremljeni z barvitimi motivi.

Tisk na plastiko za promocijo

Pri večini drugih materialov gre za tiskanje nujnih oznak, zato se splača rešiti tudi kakšne večje izzive, ki jih postavljajo zahtevni materiali. Medtem se tisk na plastiko pogosto uporablja za pripravo promocijskega gradiva, torej imamo čisto drugačna pričakovanja. Ciljamo bolj na to, da bo možno pripraviti velike in opazne motive, ki bodo dobro opravili svojo promocijsko nalogo. Na ta način opravljamo tisk na plastiko v različnih oblikah. Najbolj značilni so verjetno manjši plastični izdelki, kot so kemični svinčniki in vžigalniki, tiskamo pa tudi na plastična ohišja in druge podobne površine. V vsakem primeru lahko pričakujemo, da bodo promocijski izdelki po naročilu dopustili kar dosti fleksibilnosti pri pripravi atraktivnih motivov.

Tisk na plastiko se izvaja z različnimi tehnikami tiska, odvisno od tega, kakšna pričakovanja imamo. Tako bomo gotovo našli prave opcije ne glede na dejanske potrebe, saj se vedno pripravljajo prilagojene rešitve za tisk na plastiko. Najdemo tako profesionalne storitve kot tudi zmogljive naprave za ta namen. 

envelope