Nakup smuči za tek na smučeh

Zimske radosti vabijo na prosto vse ljubitelje rekreacije in športa, ki bodo priložnosti za gibanje in razvedrilo v naravi našli celo v času ekstremno nizkih temperatur preko zime. Ravno takrat so najboljši pogoji za smučanje, ki je priljubljena aktivnost pri nas. Vedno bolj pa se uveljavljajo tudi alternative, predvsem izstopa tek na smučeh. Problem je le v tem, da se ta aktivnost še ni tako dobro uveljavila med rekreativci, tako da težje najdemo opremo, poleg tega bo smuči za tek na smučeh in drugo opremo tudi težje izbrati.

Že pri smučanju imamo raznovrstno opremo, po kateri posegamo. Smuči se med seboj razlikujejo, sploh če smo bolj zahtevni. Dobimo smuči za slalom, ki omogočajo enostavno vijuganje po zasneženi strmini, smuči za smuk pa načeloma ponujajo boljše drsenje in višje hitrosti. Pri teku na smučeh je podobno, a se pojavljajo še večje razlike, saj imamo opravka z dvema tehnikama teka. Tako moramo tudi smuči za tek na smučeh izbrati v skladu s posebnostmi izbrane tehnike. Začetniki morda niti ne vedo, katera tehnika jim bolj odgovarja, zato bodo imeli tudi težave pri izbiri opreme.

Kako izbrati smuči za tek na smučeh?

Izbira smuči je lahko kar naporen opravek, sploh zato, ker imajo smuči v končni fazi ključno vlogo pri oblikovanju prijetne izkušnje na terenu. Potrebujemo seveda še drugo nujno opremo, izstopajo recimo palice za tek na smučeh, a načeloma so smuči veliko bolj opazne in pogosto problematične ob nakupu.

Smuči za tek na smučeh nam ponujajo užitke v zimski idili, če znamo izbrati pravo opremo

Gotovo bomo v ponudbi opazili dve različni kategoriji, ki delijo smuči za ta šport. Obstajajo posebne smuči za klasični tehniko ter smuči za drsalno tehniko. Na prvi pogled se morda zdi, da so razlike minimalne, a pri uporabi se hitro pokaže, da imata oba modela zelo pomembne prednosti pri teku v tehniki, za katero sta pripravljena. Zato je treba smuči za tek na smučeh gotovo izbrati glede na to, s kakšno tehniko se bomo ukvarjali. Temu ne prilagodimo le izbire vrste smuči, temveč je od tehnike odvisna tudi dolžina in širina smuči, nenazadnje pa potrebujemo posebne vezi in čevlje, razlikujejo se tudi palice za tek na smučeh.

Pri drugi opremi so sicer možno večji kompromisi, a smuči za tek na smučeh je vsekakor treba skrbno izbrati glede na tehniko teka. Če se težko orientiramo pri brskanju po tej ponudbi, se splača obiskati športno trgovino in različne izdelke preizkusiti, predvsem pa se pozanimamo o tem, kaj nam svetujejo strokovnjaki. Tako bomo lahko prišli do vrhunske opreme, ki nam bo kar najbolj odgovarjala.

Smuči za tek na smučeh spremlja še druga oprema

Ne pozabimo na drugo opremo, ki je nujna za prijetno izkušnjo pri teku na smučeh. Omenili smo že palice, ki so seveda nepogrešljive za poganjanje na smučeh. A kar nekaj dodatne opreme še pride v poštev, na katero morda ne pomislimo. Splača se torej pobrskati po ponudbi, sploh če se lahko osredotočimo na ugledne znamke s tega področja. Fischer je priznan proizvajalec, ki ponuja cel komplet opreme za tek na smučeh. Z njihovimi izdelki se lahko dobro opremimo, ne glede na to, kaj sploh iščemo. Gotovo bodo v ponudbi palice in smuči za tek na smučeh, ta proizvajalec pa ima tudi vezi in smučarske čevlje, tako da bomo na svoje aktivnosti povsem pripravljeni.

Smuči za tek na smučeh dopolnjujejo še vezi, na katere lahko pripnemo smučarske čevlje

Včasih se zgodi, da kar nekoliko zanemarimo ostalo opremo, ki spremlja smuči, palice, vezi in čevlje. Kaj še potrebujemo? Znamka Fischer nam ponuja še cel komplet udobnih oblačil za tek na smučeh. Ta oprava je nujna že za rekreativce, saj se bomo pri teku na smučeh hitro ogreli, potrebujemo maksimalno fleksibilnost, nočemo pa se v kombinezonu kuhati. Ker so zunanje temperature nizke, pričakujemo toplino in udobje, a hkrati zračnost in hlajenje – to je zelo zahtevna naloga za oblačila, zato se vsekakor splača posegati po kvalitetni opremi višjega ranga. Le tako bomo smuči za tek na smučeh lahko dejansko izkoristili pri rekreaciji, ne le pri postopanju po snegu.

Dodatna oprema za smuči za tek na smučeh

Poleg vse opreme, ki jo bomo dejansko uporabljali pri teku na smučeh, potrebujemo še nekaj dodatkov, ki jih na terenu ne bomo potrebovali, so pa izredno koristni pri drugih opravkih, ki jih bomo imeli pri tej rekreaciji.

Najprej moramo recimo pomisliti na to, kje in kako bomo smuči za tek na smučeh hranili in kako jih bomo prepeljali s seboj, ko se odpravimo na tek. Če nismo blizu kakšnim urejenim površinam za tek na smučeh, nam bo v tem primeru zelo koristila torba za smuči, da lahko opremo enostavno vzamemo s seboj. Takšna torba nam omogoča varno shranjevanje smuči v času, ko jih ne uporabljamo, olajša lahko tudi prevažanje smuči z avtomobilom. Tu ima torba za smuči sicer še nekatere druge možnosti, recimo strešni kovček ali nosilce, da spravimo opremo na streho. Kar dosti je še takšne opreme, ki spremlja smuči za tek na smučeh in poskrbi za odlično končno izkušnjo.

envelope