Omega 3 maščob v prehrani ni dovolj

Večino hranil, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje, pridobimo z uravnoteženo in razgibano prehrano. To pomeni, da moramo uživati raznoliko hrano, da dobro pokrijemo potrebe telesa po hranilih – če naš jedilnik ni dovolj razgiban, se bodo hitro pokazale pomanjkljivosti. 

A nekaterih hranil na ta način vseeno ne moremo vnesti v telo v zadostni količini. To velja za omega 3 maščobe, ki po navadi predstavljajo manjši delež maščob, ki jih uživamo s prehrano.

Pametno je zagotoviti višji delež omega 3 maščob

Problem je v tem, da pogosto uživamo preveč maščob, ni pa nujno, da so maščobne kisline res ustrezno uravnotežene. 

Nekatere maščobne kisline so za telo zelo koristne, druge so v večjih količinah škodljive, zato ni vseeno, kakšna je sestava maščob v živilih na našem jedilniku. Žal imamo večinoma opravka z zelo neugodnimi razmerji, omega 3 in 6 maščobe težko dobimo.

omega-3-kapsule

Praviloma najdemo najboljša razmerja maščobnih kislin v mastnih ribah in morskih sadežih, pa tudi v nekaterih rastlinskih virih. V zadnjih letih postaja vse bolj popularno konopljino olje, ravno zaradi dobre vsebnosti koristnih maščob. 

Če želimo zagotoviti zadosten vnos omega 3 in drugih koristnih maščobnih kislin, moramo torej načrtovanju prehrane posvetiti bistveno več pozornosti. Le redko naš jedilnik temelji na kvalitetni morski hrani, po navadi moramo skrbno zagotoviti zadosten vnos koristnih hranil, ki jih je težje dobiti.

Omega 3 dobimo tudi kot prehransko dopolnilo

Ravno zato se koristna hranila pogosto prodajajo kot prehranska dopolnila. S tem nam močno olajšajo zadosten vnos, ne da bi morali drastično spreminjati svoj jedilnik. 

Seveda je še vedno priporočljivo uživati razgibano in uravnoteženo hrano, ki vsebuje ustrezna razmerja nujnih hranil, a z dopolnili lahko nadomestimo primanjkljaj pri tistih hranilih, ki jih v hrani težko dobimo. Omega 3 dopolnila so zelo priročna za ta namen.

envelope