Če Želite, Da Posteljnina Ostane Sveža, Ne Postiljajte Postelje

Ker prespimo kar eno tretjino svojega življenja, je pomembno tudi, kje spimo. Enako kot udobna postelja je pomembna tudi kvalitetna posteljnina.

Posteljnina Naj Bo Skrbno Izbrana

Ko si rečemo, da potrebujemo novo posteljnino, imamo v mislih predvsem jogi rjuhe. Vendar pa je posteljnina tudi odeja in vzglavnik ter prevleke za njuno zaščito. 

Posteljnina za posteljo

Največkrat se za nakup posteljnine odločimo hipoma, ker nam je všeč in ne zato, ker bi jo potrebovali. 

Ker izbiramo le všečne vzorce in materiale, hitro pozabimo na kvaliteto.

Največkrat se ženske odločimo za svilene rjuhe, ker nam poleg udobja pričarajo romantično vzdušje.

Kateri Material Je Najboljši Za Jogi Rjuho?

Če želite, da se boste v postelji dobro počutili, potem morate za svojo posteljnino izbrati kvaliteten material. Še najbolj je to pomembno za jogi rjuho, ker je v spanju ves čas v stiku z našim telesom.

Če ste alergik, potem morate pri izbiri posteljnine biti še posebej previdni, saj ni vsaka posteljnina prava za vas.

Pomembno je, da je material, iz katerega je izdelana rjuha, dihljiv in trpežen. 

Sintetične tkanine, kot je mikrofibra ali pa poliester ne prideta v poštev. Ker tak material ne dopušča kroženja zraka, se nabira vlaga, hkrati pa se nam telo greje. 

Zato se tudi več potimo, nabira se pršica in hitro se lahko razvije alergija.

Ker je material nedihljiv, se okrog našega telesa ustvarja slab zrak, ki nas zbuja in ne dovoli, da bi se naspali.

Zato je najboljše, da je naša posteljnina iz naravnih materialov:

  • Lan – je zelo trpežna in naravna tkanina, ki lepo diha. Ker ima zmožnost, da odvaja vlago, je dobra izbira poleti in pozimi.
  • Svila – posteljnina iz svile je zelo moderna. Ker je dober izolator, je najboljša izbira poleti. Daje občutek nežnosti in udobja, hkrati pa prikliče romantično vzdušje.
  • Bombaž – je 100 % naraven material kljub temu, pa je cenovno zelo ugoden. Je mehak na dotik in lepo dihljiv, zato je najpogostejša izbira za rjuhe.
  • Saten – je vrsta bombaža, narejen iz visoko kvalitetne preje. Na dotik je nežen in prijeten, hkrati pa zelo mehak. Idealna izbira za vse, ki radi poležavate in se razvajate v postelji.

Kakšne barve naj bo posteljnina?

Poleg materiala pa je seveda pomembno tudi, kakšne barve je posteljnina. Izbire je veliko, kakšno boste izbrali pa je odvisno od vašega okusa.

Najboljše je, da barvo in vzorce izberete glede na tip spalnice. Z naravnim lesom se ujemajo skoraj vse barve, pri vzorcih pa morate že malo premisliti.

Če ste bolj igrive narave in polni življenja, potem je prava izbira posteljnina v rumeni ali pa živo rožnati barvi.

Zelena barva pomirja, hkrati pa daje občutek varnosti.

Rdeča barva posteljnine je primerna za vse, ki ste živahne narave. Rdeča je tudi barva strasti, zato se s tako posteljnino lahko nadejate več zabave v postelji.

Če imate radi razkošje, pa boste za barvo svoje posteljnine izbrali zlato ali pa vijolično.

Vzorci, ki bodo krasili vaše vzglavnike in prekrivala, naj bodo v drugačnem odtenku, vendar pazite, da se bodo lepo ujeli z okolico.

Pravilen Vzglavnik Je Pomemben Za Kvaliteten Spanec

Dober vzglavnik podpira glavo, vrat in ramena, zato ga izberite glede na položaj telesa, ko spite.

Polnilo naj bo iz materiala, ki je primeren za alergike. Hkrati pa naj bo tako, da omogoča, da se s stiskanjem vzglavnik prilagodi vašim potrebam.

Vzglavnik se težje vzdržuje, zato je pravilno, da se na vsake dve leti zamenja z novim.

Če radi spite na trebuhu, naj bo vzglavnik nizek, če pa raje spite na boku, pa izberite višjega, ki bo podpiral glavo, vrat in ramena.

Odeja naj bo mehka

Odeja je prav tako pomemben del posteljne garniture. Izberite tako, da vam bo ustrezala, glede na to, ali vas rado zebe ali vam je vedno vroče.

Pravilna izbira materiala je tudi pri odeji zelo pomembna. Če se veliko potite, potem izberite material, ki je dihljiv in vpija vlago.

Največkrat se odločimo za odejo iz volne. Ker je mehka in topla, nas lepo zaziba v spanec. Ker je dober izolator, je primerna tudi za toplejše dni.

Volni pa se morate izogibati, če ste nagnjeni k alergijam, saj je znana po tem, da se v njej rade nabirajo pršice. 

Če imate radi prešito odejo, potem izberite tako, ki ima kvalitetno polnilo. Prava izbira bo gosje perje, puh, volna ali pa bombaž.

Polnila iz naravnih materialov se odsvetujejo, če ste nagnjeni k alergijam. V tem primeru bo boljše, da izberete polnila iz sintetičnega materiala, kot je na primer poliester.

Odejo izberite tudi glede na letni čas. Pozimi naj bo iz toplejših materialov, medtem ko poleti našemu telesu odgovarja bolj lahka posteljnina.

Odeja mora biti dober izolator, lepo dihljiva, hkrati pa mora oddajati vlago. Bombaž in svila nas za razliko od ostalih materialov ne grejeta, zato sta primerna materiala za poletne dni.

Posteljno perilo, ki je iz naravnih materialov, je boljša izbira, vendar pa potrebuje več vzdrževanja.

posteljnina

Posteljnina se pere na 90

Včasih so nas učili, da je treba posteljnino prati na čim višji temperaturi. Danes pa so pralni stroji tako dodelani, da ni treba, da se perilo pere na visokih temperaturah, ampak se že pri nižjih dobro opere.

Čeprav se priporoča, da se posteljnina pere na 60 stopinj, to velja predvsem za umetne materiale.

Izdelki iz organskega bombaža se perejo na 40 stopinj, medtem ko se volna pere na 30 stopinj. Pri obeh pa se uporabi čim manj centrifuge.

Svila je zelo občutljiva tkanina, in če jo želite dolgo uporabljati, mora biti pravilno vzdrževana. Pere se na 30 stopinj na programu za volno. Uporabite čim manj detergenta.

Pri svili je prepovedana uporaba mehčalcev in belil. Pralni prašek naj bo tekoč, na koncu pa se priporoča dvojno izpiranje.

Še posebej lepa je posteljnina s čipko, ki pa je še bolj občutljiva za pranje. Najbolj ji boste prizanesli, če jo boste prali kar na roke v mlačni vodi.

Posteljnina za otroke se praviloma pere na 60 stopinj. Odsvetuje se uporaba mehčalcev, ker lahko izzovejo astmatični napad.

Če boste posteljnino takoj po pranju zlikali, bo ta ostala mehka, hkrati pa jo boste še malo razkužili.

Kako pogosto je treba posteljnino menjati?

Največ ljudi menjuje posteljnino nekje na 14 dni. Vendar pa se priporoča, da se jo menja vsaj 1 x na teden.

Če se veliko potite, pa se priporoča menjavanje posteljnine vsak dan. 

Pršice in stenice se rade nabirajo na vlažni posteljnini, zato jo redno menjavajte, še posebej če ste alergik.

Otroška posteljnina je dovolj, da se menjava 1 x na teden. Pri majhnih otrocih se rado zgodi, da se polulajo v posteljo. Tako posteljnino je treba takoj menjati, sicer se hitro naseli leglo bakterij.

V času viroz pa je treba menjavati posteljnino še bolj pogosto. Priporoča se, da se rjuhe zamenjajo na dva dni.

Curek iz nosa, slina in pot, so le nekateri izločki, ki jih ob virozi še bolj izločamo, zato je treba prevleko za vzglavnike menjati vsak dan.

Poleg pravilnega pranja pa je pomembno tudi, da se posteljnina pogosto zrači. Na vsakih par dni, dajte posteljno perilo na svež zrak, če nimate balkona, jo lahko raztegnete kar čez okno.

Če so nas učili, da je treba zjutraj najprej pospraviti posteljo, to ni najboljša ideja. Toplina našega telesa, ki je ostala pod odejo, skupaj z našimi izločki spodbudi nastanek vlage. 

Zato je treba zjutraj posteljo odgrniti, da se lepo prezrači. Posteljnino pa dobro otresti, da se znebite vlage in pršic.

Tako boste poskrbeli, da zvečer ne bo imela vonja po zatohlem in vas bo prijetno zazibala v spanec.

Kvalitetna posteljnina

Posteljnina: Kakšne Dimenzije Mora Biti?

Dimenzija posteljnine je odvisna od tega, kako veliko imate posteljo. Na etiketi na jogiju so napisane številke, kakšne velikosti naj bo rjuha, da se bo najbolje prilegala na vašo posteljo.

Na splošno velja, da mora biti posteljnina večja, kot je dimenzija postelje. 

Če ima vaš otrok posteljo dimenzije 200 x 90, bo posteljnina za otroke pravilne mere 200 x 140.

Če imate posteljo, ki je velika 200 x 180, pa potrebujete posteljnino 200 x 260.

Prevleke za vzglavnike so največkrat 60 x 80, vendar pa je tudi to odvisno od velikosti in polnila vzglavnika.

Pogosta Vprašanja

Katera je najboljša posteljnina?

Najboljša je lahka posteljnina in taka iz naravnih materialov. Čeprav se naravni materiali za razliko od umetnih, težje vzdržujejo, vam bo zdravje hvaležno. Glede na svoj okus in stil spalnice pa izberite tako, da vam bo všeč. 

Kakšne so dimenzije posteljnine za otroke?

Posteljnina za otroke je lahko različnih dimenzij. Če je otroška postelja velika 200 x 90, naj bo posteljno perilo 200 x 140. Če pa je postelja manjša, pa izberite posteljnino 140 x 90. Pazite le, da je večja od dimenzij postelje.

Kako prati svileno posteljnino?

Svilena posteljnina se pere na nizki temperaturi na programu za volno. Nekateri pralni stroji imajo tudi program za pranje svile. Priporoča se, da uporabite tekoč in blag detergent posebej za svilo. Uporaba mehčalca in belil pa se odsvetuje.

Kako pogosto je treba menjati posteljnino?

Posteljnina naj se menja vsaj 1 x na teden. Nekateri jo menjujejo dvakrat na mesec, kar je tudi v redu, če se ne potite in niste prehlajeni. Če pa ste alergik, pa je nujno, da jo menjate na vsake dva dni. Enako pomembno pa je tudi redno zračenje posteljnine.

envelope