Procesor narekuje konfiguracijo celotnega računalnika

Računalniški navdušenci se pogosto odločijo za to, da bodo kar sami sestavili računalnik, ki jim najbolj ustreza. Sestavne dele najdemo v široki ponudbi, sami jih lahko kupimo in namestimo v ohišje. To seveda zahteva nekaj znanja in spretnosti, treba je izbrati komponente, ki se med seboj dobro ujemajo. Najbolj pozorni smo na izbiro ključnih komponent, med katerimi kraljuje procesor. To so možgani računalnika, zato si ne moremo privoščiti kakšnih velikih napak. Od izbire procesorja je močno odvisna končna izkušnja uporabnika, pravzaprav pa ta komponenta odloča tudi o tem, katere druge dele računalnika bomo potrebovali.

Da bi bila celotna konfiguracija dobro usklajena, moramo zelo skrbno izbirati komponente, ki se med seboj ujemajo. Če najprej izberemo procesor, se izognemo preglavicam in kompromisom – vse ostale komponente prilagodimo procesorju in tako pridemo do konfiguracije, ki dobro izkoristi vse lastnosti izbranih komponent.

Procesor potrebuje ustrezno matično ploščo

Ob izbiri najboljšega procesorja za naše potrebe smo precej neomejeni, odločamo se lahko med neštetimi modeli. Res je sicer, da se splošni potrošniki večinoma odločajo med izdelki dveh daleč najbolj uveljavljenih znamk, a že tu imamo na voljo veliko izbire. A takoj, ko se odločimo za določen model, bomo postavili tudi določene zahteve za preostale komponente, ki morajo procesorju odgovarjati.

Procesor opravlja pomembno nalogo v vsakem računalniku, zato ga je treba skrbno izbrati

Najbolj neposredno je to osnovna oziroma matična plošča, na katero se namestijo vse komponente računalnika. Osnovna plošča ima za procesorje pripravljeno določeno podnožje, s katerim pa se skladajo le posamezne serije in generacije procesorjev. Če najprej izberemo procesor, se ob tem seveda pozanimamo, na kakšno podnožje se lahko namesti. Nato bomo poiskali osnovno ploščo s takšnim podnožjem, ta pa gotovo omogoča tudi namestitev drugih komponent, ki se skladajo z izbranim procesorjem.

Matična plošča ima zelo pomembno vlogo v računalniku, čeprav sama po sebi še ne ponuja kakšnih posebnih zmogljivosti ali funkcionalnosti. Skrbi za to, da se celotna konfiguracija lahko povezuje med seboj. Omogoča namestitev procesorja in preostalih komponent, zato je nujna osnova za sestavljanje vsakega računalnika. Če smo že odločeni za specifičen procesor, potem bo izbira matične plošče verjetno nekoliko lažja, a še vedno se med njimi pojavljajo razlike, tudi med modeli, ki imajo enako podnožje.

Najprej smo torej pozorni na to, da osnovna plošča ustreza izbranemu procesorju, nato pa upoštevamo še druge komponente. Nenazadnje se moramo prepričati, da bomo vse skupaj lahko vgradili v ohišje računalnika.

Procesor s hladilnikom lahko zasede veliko prostora

Čeprav so procesorji precej majhni, lahko povzročijo nekaj prostorske stiske. Podnožje za procesor je za isti tip procesorja vedno enako, tudi med različnimi tipi procesorjev dimenzije niso zelo različne. Se pa lahko po velikosti razlikujejo matične plošče, ki ustrezajo različnim standardom pri velikosti ohišja. Tu se lahko izkaže, da bo ohišje za računalnik premajhno, če ne izberemo ustrezne velikosti osnovne plošče, dodaten problem je lahko velik hladilnik procesorja.

Procesor je treba primerno vgraditi v ohišje in mu zagotoviti dovolj prostora za hlajenje

Zmogljivi procesorji se pri svojem delovanju pregrevajo, zato potrebujejo poseben hladilni sistem. Običajno je hladilnik sestavljen iz prevodne kovine in oblikovan v hladilna rebra, preko katerih se s pomočjo ventilatorja toplota odvaja iz procesorja in sprošča iz računalnika. Na procesor lahko namestimo različne hladilnike, če nam to omogoča osnovna plošča, pozorni pa moramo biti tudi na velikost ohišja. Večji hladilniki namreč zasedejo veliko prostora. Verjetno ne bodo posegli v prostor, kjer nameščamo druge komponente, lahko pa so previsoki, da bi lahko zaprli stranico ohišja. Tudi to je en izmed problemov, na katere lahko naletimo pri sestavljanju svojega računalnika, čeprav je to načeloma precej majhna težava, ki pravzaprav ne ovira delovanja računalnika. Ohišje za računalnik lahko preprosto zamenjamo, včasih pa ga lahko pustimo kar odprtega, če je hladilnik previsok.

Procesor zahteva še druge premisleke

Izbiro procesorja je treba torej uskladiti z drugimi komponentami oziroma obratno, druge komponente izbiramo tako, da odgovarjajo zahtevam, ki jih postavlja procesor. Imamo pa tu neštete izbire, s katerimi odločamo o končni zmogljivosti in funkcionalnostih računalnika ter o izkušnji uporabnika.

Procesorji se med seboj razlikujejo po številnih lastnostih. Zmogljivost ocenjujemo glede na takt in število jeder in niti, o hitrosti in odzivnosti delovanja nam povejo tudi podatki o predpomnilniku. A na podlagi golih podatkov težko dobimo realno predstavo o tem, kaj procesor dejansko zmore in kako se primerja s konkurenco, saj imajo sodobni procesorji številne prilagoditve, s katerimi lahko dosegajo boljše izkoristke tudi pri nižjih hitrostih. Zato je najbolj relevantna primerjava rezultatov testov, ki se opravljajo v enakih pogojih in dejansko preverjajo zmogljivost procesorjev pri različnih opravilih. Pogosto je prav to najboljši kriterij za sprejemanje dobrih odločitev pri izbiri procesorja.

Tisti, ki sestavljajo svoj računalnik, bodo verjetno že iz izkušenj vsaj približno vedeli, kakšen procesor jim najbolj ustreza. Že z osnovno orientacijo se lahko osredotočimo na zbirko procesorjev, ki dobro odgovarjajo našim željam, med posameznimi modeli pa morda niti ne bomo opazili kakšnih velikih razlik. Še posebej ne, če se odločamo med dvema primerljivima modeloma najbolj uveljavljenih znamk, tako Intel kot AMD imata podobno ponudbo dostojnih procesorjev v vseh cenovnih razredih.

envelope