Radiatorsko ogrevanje za topel in prijeten dom

Radiatorsko  ogrevanje je najbolj razširjena vrsta ogrevanja, ljudje že leta in leta ogrevajo svoje domove s pomočjo radiatorjev. V prostoru je lahko razporejenih več radiatorjev to pa je odvisno od velikosti prostora, katerega je potrebno ogrevati.

Kako izbrati pravi radiator?

Na trgu so na voljo radiatorji, ki so narejeni iz aluminija, lito železa in bakra. Pri izbiri radiatorja za vaš dom in radiatorsko ogrevanje morate upoštevati tudi tehnične parametre, ki so prenos vode, prenos toplote, dovoljena temperatura hladilne tekočine in pritisk.

Pri nakupu radiatorjev za radiatorsko ogrevanje in za vaš dom upoštevajte tudi trajnost, ceno in videz grelne naprave oziroma radiatorja. Radiatorji v današnjem času niso več tako robustni, kot pa so bili včasih saj si ljudje želijo minimalizma in čim manjšo površino zavzetega prostora. Pred nakupom se je dobro posvetovati s ponudnikom oziroma s strokovnjakom na tem področju. Priporočljivo je tudi, da pride na vaš dom ter si ogleda prostore ter tako določi kakšne radiatorje potrebujete ter predvsem koliko le teh potrebujete za ogrevanje vašega prostora. Prav tako pa bo določil tudi moč, ki bo dovolj dobra za vaše prostore.

Kakšne vrste radiatorjev so vse na voljo?

Na tržišču obstaja mnogo različnih vrst in znamk radiatorjev. Razlikujejo se tudi po svoji velikosti, obliki in zmogljivosti. Različni radiatorji nudijo različno radiatorsko ogrevanje. Večina novejših radiatorjev je narejena iz aluminija, ki je dober pretvornik toplote. Nekaj let nazaj pa so se uporabljali radiatorji, ki so bili narejeni iz litega železa in jekla.

Prav tako so si tudi različni tipi radiatorjev. V toplovodnih sistemih  je najpogosteje zaslediti členaste in panelne radiatorje, ki so priljubljena izbira za ogrevanje stanovanjskih prostorov. V kopalnicah pa so predvsem značilni cevna oblika radiatorjev.

Na trgu so na voljo tudi električni radiatorji, med tako vrsto je še celo največja možnost izbire. K električnim radiatorjem je možno dodati tudi nekatere sodobne iznajdbe, kot so IR panele, ki v večini primerov ne spominjajo na klasične radiatorje.

envelope