Rolerji bodo močno popestrili vaš prosti čas

Rekreacija je priporočljiva za vsakogar, redno gibanje je namreč en izmed temeljev zdravega življenjskega sloga. Problem je v tem, da za šport včasih preprosto ne najdemo časa, pogosto pa nimamo prave motivacije, da bi se spravili v gibanje. Povsem drugače je, če nas čaka zanimiva in zabavna aktivnost, ne pa mučenje v fitnesu – rolerji so lahko prava rešitev za tiste, ki iščejo nove možnosti za rekreacijo v toplejšem delu leta!

Rolanje je prava atrakcija že za otroke, ki bodo rade volje spoznavali zakonitosti vožnje na takšnih obuvalih. Za otroke je to igra, hkrati tudi rekreacija, obenem pa se učijo pomembnih spretnosti in veščin. Vse torej dobijo v eni zabavni aktivnosti, ki predstavlja koristno preživljanje prostega časa s prijatelji na svežem zraku. Vse to pa so odlike rolanja tudi pri odraslih in nobenega razloga ni, da bi aktivnost opustili, ko prerasemo otroške modele rolerjev. Ponudba je tudi za odrasle dovolj pestra, da kakršnikoli izgovori pač ne pridejo v poštev – rolerji so še vedno zelo dobrodošel kos opreme, ki nam pri rekreaciji še kako koristi.

Poleg tega pa najdemo pri rolanju še eno potencialno prednost, to je uporaba rolerjev za transport. Na rolerjih lahko hitro dosežemo razne kotičke po mestu, po urejenih površinah se pomikamo brez večjega napora in tveganja. Povsem možno je, da na ta način nadomestimo osebni avtomobil in javni prevoz, to je primerna alternativa celo za kolo. Moramo pa seveda imeti ustrezno opremo.

Trgovina z rolerji

Oprema je na voljo v večini večjih športnih trgovin, še posebej v poletnem času, ko je tudi več povpraševanja. Še boljša izbira so rolerji v specializiranih trgovinah, ki imajo nekaj več ponudbe in se lahko bolje prilagodijo posameznemu kupcu. Tako bomo res dobili najboljšo opremo, s katero bomo najbolj zadovoljni.

Nekateri rolerji se lahko preuredijo v kotalke ali drsalke

Dobra trgovina ponuja širok nabor opreme, ne le rolerjev. Ne pozabimo, da bomo potrebovali še kar nekaj dodatkov, če želimo rolati varno. Sploh začetniki bodo veseli zaščitne opreme, v poštev pride tudi čelada. Zaščititi je treba predvsem izpostavljene dele pri padcih, to so dlani, komolci in kolena. Sicer pa ne potrebujemo dosti dodatne opreme, če želimo uživati v rekreaciji in gibanju, praktično vsaka športna trgovina že ponuja nabor osnovne opreme, ki pri tem zadošča.

Zato pa je še toliko bolj pomembno to, da izberemo pravo opremo. Najpomembnejši so sami rolerji, ki pri izbiri lahko povzročijo nekaj težav.

Kateri rolerji so najboljši?

Izbira je lahko precej zahtevna, saj gre za opremo, ki ključno vpliva na izkušnjo posameznika pri rolanju. Predvsem začetniki se pogosto obremenjujejo z raznimi premisleki in primerjajo opremo, ne da bi točno vedeli, kakšne so razlike v praksi. Zato se je pametno držati univerzalnih nasvetov, odločimo se za kak priljubljen model iz srednjega cenovnega razreda. Za začetnike so najboljši rolerji tisti, ki imajo štiri kolesa in zadnjo zavoro. Takšni rolerji so najbolj obvladljivi in omogočajo previdno vožnjo po urejenem terenu. Seveda pa to še ni vse, kar moramo upoštevati pri izbiri rolerjev.

Nekateri premisleki izvirajo že iz tega, da gre pravzaprav za obutev. Izbrati moramo ustrezno številko, ki je pri rolerjih lahko drugačna kot pri običajnih čevljih. Poskrbeti moramo, da so rolerji udobni in prijetni, pa tudi, da je noga v njih stabilna in dobro zavarovana pred nepredvidljivimi obremenitvami. Odločamo se za kvalitetne izdelke, praviloma so dobra izbira rolerji z aluminijastim podvozjem. 

Če se orientiramo po ceni, verjetno ne bomo zagrešili kakšnih usodnih napak. Cenovni razpon ni tako širok in večinoma ima ponudba precej primerljive cene. Za par rolerjev bo treba odšteti kakšnih 50 ali 60 evrov, kar je dobra vstopna cena za začetnike.

Otroški rolerji

Poseben segment ponudbe predstavlja še oprema za otroke. Tu je ponudba zelo dobro razvita, saj je rolanje med malčki precej priljubljeno. Najdemo lahko vso opremo, ki jo otroci pri rolanju potrebujejo, spet so seveda v ospredju predvsem otroški rolerji. Ti se od rolerjev za odrasle morda razlikujejo le v detajlih, lahko pa bodo tudi precej drugačni. Rolerji za otroke morajo biti kar se da prilagodljivi, da ustrezajo bolj ali manj zahtevnim malim uporabnikom. Upoštevajmo to, da otroška noga hitro raste, zato se že z izbiro določene številke precej omejimo. Poleg tega se hitro razvija tudi spretnost otroka na rolerjih. Pogosto nam otroški rolerji omogočajo, da jih prilagodimo znanju in spretnosti otroka, nekatere lahko hitro preuredimo v kotalke, ki so načeloma bolj stabilne. Nekatere modele lahko preuredimo celo v drsalke, kar je spet dobra možnost, če želimo imeti opremo za zanimive aktivnosti preko celega leta.

Rolerji so posebej priljubljeni med otroki

Tudi otroci potrebujejo kvalitetno in zanesljivo opremo, zato so rolerji za otroke prav tako cenjeni. Cena za takšne rolerje je podobna kot pri modelih za odrasle, morda bo treba odšteti le kakšnih deset evrov manj, včasih pa celo kaj več. Ob tem ne pozabimo, da potrebujejo otroci tudi nekaj več zaščitne opreme, sploh če se šele učijo vzdrževati ravnotežje na svojih rolerjih.

envelope