Si tudi ti kolesarski privrženec? Potem je to članek zate!

Kolesarski navdušenci svoj čas raje preživljajo na kolesih v naravi, a včasih radi preberejo tudi kaj na spletu. Prav svetovni splet nam namreč ponuja veliko materiala, ki ga lahko izkoristimo pri rekreaciji na kolesu. Pravzaprav imamo preko spleta dostop do izjemne zakladnice uporabnih vsebin, še več pa šteje ponudba kolesarske opreme, ki jo imajo kolesarske trgovine na svojih spletnih straneh. 

Kar preko spleta lahko izberemo in kupimo raznovrstno opremo, od koles do opreme in dodatkov. To je vsekakor dobrodošlo, saj se ne bomo ukvarjali z zamudnim iskanjem in kupovanjem v fizičnih prodajalnah, ki imajo bistveno bolj omejeno ponudbo.

Včasih lahko z uporabo kolesarske trgovine povsem brezskrbno kupujemo in pridemo do boljših ponudb, ne da bi s tem sprejemali kakšne kompromise. Že res, da preko spleta izdelkov ne moremo preizkusiti, a to pri nakupovanju kolesarske opreme ni problem. Večinoma imajo kolesarske trgovine zelo dobro predstavljeno ponudbo, iščemo pa kakšne izdelke, za katere že dobro vemo, kakšni so. Tako tudi kolesarska trgovina Wheelbase ponuja širok nabor kakovostne opreme, ki jo lahko brez skrbi kupimo preko spleta.

Ljubitelji kolesarjenja se zanimajo za raznovrstne vsebine, ki jih predstavljajo kolesarske trgovine na spletu. Glavnino ponudbe sestavljajo izdelki v prodaji, lahko pa najdemo še druge uporabne vsebine, recimo nasvete in napotke pri nakupovanju, uporabi, vzdrževanju in popravilu opreme. Pogosto kolesarska trgovina poleg prodaje nudi še druge storitve, recimo servis koles. Vedno pa lahko na istem mestu najdemo še strokovnjake, ki dobro svetujejo in pomagajo svojim strankam. Vsak kolesarski privrženec bo torej vesel dobre trgovine, ki priskoči na pomoč tudi takrat, ko ne kupujemo nove kolesarske opreme.

kolesarska-trgovina

Ponudba kolesarskih trgovin

Dejstvo ostaja, da so kolesarske trgovine osredotočene predvsem na prodajo koles in opreme. Zato se splača tej ponudbi nameniti več pozornosti, še posebej nas zanimajo kolesa, ki so namenjena splošni populaciji. Pri nakupu kolesa smo pogosto zelo izbirčni, predvsem izbira gorskega kolesa nas postavlja pred številne težke odločitve.

Gorska kolesa v ponudbi kolesarskih trgovin

Vsaka trgovina, ki nudi v prodaji kolesa, bo verjetno imela na razpolago tudi gorska kolesa. Tu imamo pravzaprav kar dosti izbire, saj gre za kolesa, ki so namenjena različnim načinom uporabe. Kolesarji imajo zato različne interese in pričakovanja, na katere odgovarja ponudba koles. Odločamo se premišljeno, da res najdemo kolo, ki nam najbolj ustreza. Naloga ni enostavna, sploh če smo bolj zahtevni pri kolesarjenju, a gotovo bo možno najti idealen izdelek v praktično vsaki situaciji.

Za gorska kolesa je značilno, da so dobro prilagojena za uporabo na raznovrstnih terenih, pravzaprav jih lahko uporabljamo kar povsod, kamor lahko zapeljemo s kolesom. V primerjavi s tem so cestna kolesa zelo omejena, saj lahko vozijo le po urejenih površinah. Gorska kolesa lahko uporabljamo tako na cestah in drugih urejenih površinah kot tudi v naravi, celo na brezpotjih. Tako smo zares svobodni pri načrtovanju novih kolesarskih podvigov in zanimivih odprav, ki nas včasih vodijo v neznano. Z dobrim kolesom bomo dobro pripravljeni na izzive, ki nas čakajo, zato si lahko privoščimo nekaj več drznosti.

gorsko-kolo-scott

To pomeni, da bomo rade volje izbrali gorsko kolo višje kakovosti, sploh če načrtujemo kakšne posebne podvige. Ponudba na https://www.wheelbase-shop.com/kategorija-izdelka/kolesa-in-okvirji/gorska-kolesa/ združuje zbirko atraktivnih gorskih koles, ki jih lahko uporabljamo za vse mogoče namene. Že res, da je ponudba kolesarskih trgovin pogosto osredotočena na izdelke za splošno rabo, a kar nekaj modelov je takih, da dobro odgovarjajo tudi na potrebe zahtevnejših kolesarjev. Na svoj račun bodo recimo prišli celo tisti, ki se s kolesarjenjem resno ukvarjajo in redno opravljajo zahtevne vragolije. Tipičen primer je downhill, ki zahteva kakovostno opremo. Na kolo se pri vratolomnih spustih močno zanašamo, zato tu ni prostora za napake, pa tudi pri opremi moramo biti kar izbirčni, da ne pride do kakšnih nevarnih kompromisov.

Downhill čelade in druga nujna oprema

Za kolesarjenje obvezno potrebujemo kolo, nato pa se posvetimo še izbiri druge nujne opreme, Pri nevarnih spustih potrebujemo kar nekaj zaščitne opreme, predvsem pridejo seveda do izraza downhill čelade, ki jih uporabljamo za zaščito glave. 

Na kolesu je kolesar precej izpostavljen raznim silam, predvsem pri padcu je veliko tveganje za poškodbe. Glava je najbolj izpostavljena in hkrati najbolj ranljiva, zato se jo splača dobro zaščititi, pri downhillu za to uporabljamo downhill čelade. To niso običajne kolesarske čelade, potrebujemo prilagojeno opremo, ki je dobro pripravljena tudi na večje obremenitve, predvsem na trke pri večjih hitrostih in na neugodnih površinah. 

Vsekakor je izbira kolesarske čelade tu ključnega pomena, saj je to edina oprema, ki ščiti glavo pred poškodbami. Znati moramo izbrati kakovostno opremo, ki nam bo povsem ustrezala. Pri čeladah recimo izbiramo pravo velikost, da se čelada lepo prilega glavi in jo v primeru padca oziroma udarca dobro zaščiti.

Ob downhill čelade dodajmo še preostalo zaščitno opremo, ki jo uporabljamo pri spustih po razgibanih kolesarskih poteh. Glava je precej izpostavljena, a ob padcu bomo verjetno instinktivno iztegnili roke in se poskušali sami ujeti, kar ogroža dlani, zapestja in komolce – vse to zaščitimo s ščitniki, ki so izdelani prav za ta namen. Prav tako na enak način zaščitimo spodnje okončine, kjer so na udaru predvsem kolena. 

Downhill čelada je nujen del koleesarske opreme pri gorskem kolesarstvu.

Pri zaščitni opremi sicer hitro pomislimo na downhill čelade in druge ščitnike, a dejstvo je, da veliko dela opravi tudi preostala oprema, ki ni posebej prilagojena za zagotavljanje varnosti. To so predvsem kolesarska oblačila in čevlji, zato se splača celoten komplet opreme izbrati tudi z mislijo na varnost. Na srečo lahko v večjih kolesarskih trgovinah pričakujemo zelo prepričljivo ponudbo opreme iz vseh kategorij. Spet torej pridemo do tega, da se splača obiskati dobro založeno trgovino, v kateri dobimo tako downhill čelade kot tudi zračne kolesarske drese in podobno opremo. Pravzaprav lahko na prodajnih policah najdemo še razne druge izdelke, ki jih bomo potrebovali pri vožnji s kolesom.

Kaj vse nudi bike shop?

Kolesarska trgovina, ki ji rečemo tudi bike shop, bo verjetno kar nekoliko presenetila s širokim naborom opreme, ki jo ima v ponudbi. Predvsem začetniki in rekreativci si ne predstavljajo celega spektra različnih pripomočkov in dodatkov, osredotočajo se le na nujno opremo. 

A bike shop ponuja izdelke tudi za tiste, ki so pri vožnji bolj zahtevni in dejansko potrebujejo še veliko dodatne opreme.

Ni nujno, da bo dodatna oprema za kolesarje primerna le za zahtevnejše uporabnike ki dobro vedo, kaj delajo. Prav vsak potrebuje še nekaj dodatne opreme, ki jo ima v ponudbi bike shop. Nekateri izdelki so vsestranski in zelo priporočljivi, recimo komplet osnovnega orodja in nekaj nujnih rezervnih delov. Potrebujemo morda rezervno zračnico in tlačilko, komplet prve pomoči in še kak drug varnostni dodatek.

https://www.youtube.com/watch?v=Ck6_7ehnoZo 

Bike shop pogosto ponuja še zanimivo zbirko drugih izdelkov, tudi takšnih, ki niso neposredno vezani na kolesa in kolesarsko opremo. Včasih se lahko v takšni trgovini založimo s športno prehrano in napitki, še posebej z energijskimi prigrizki, ki nam pomagajo na daljših poteh. Na wheelbase-shop.com lahko izbiramo med mnogimi možnostmi te vrste, v ponudbi je namreč tudi športna prehrana.

Poleg tega ima bike shop še eno zelo pomembno nalogo. Nudi podporo kolesarjem, ki potrebujejo nasvet ali pomoč, najbolj konkretno se to kaže v kolesarskem servisu. Tega nima vsaka trgovina, a vsekakor se splača poslovati s ponudniki, ki opravljajo tudi servis. Nenazadnje je treba ob nakupu opraviti že nastavitev kolesa, kasneje pa imamo še druge naloge, ki jih bolje opravi bike shop s svojim servisom, kot bi jih sami opravili v domači garaži.

envelope