Tradicionalni cokli so še vedno dobra izbira

Kvalitetna obutev je vedno zelo dobrodošla, ne glede na to, ali potrebujemo obuvala za domačo uporabo, za službo ali za kakšne druge situacije. Vedno se zanašamo na to, da bomo lahko dobili udobno in vzdržljivo obutev, s katero bomo zelo zadovoljni. 

Na izbiro imamo veliko število različnih vrst obuval – priljubljeni so predvsem vsestranski čevlji, a prav tako se še vedno uporabljajo tudi tradicionalni cokli, ki imajo navsezadnje kar nekaj posebnih prednosti. Gre za zelo enostavna, a robustna obuvala za uporabo na različnih površinah.

Kljub temu, da dobimo v ponudbi najrazličnejše čevlje iz vseh mogočih materialov, bomo s tradicionalnimi coklami še vedno deležni najboljše izkušnje. Kakovosti namreč ni mogoče prekašati, sploh pa ne z nizkocenovno ponudbo, ki vključuje predvsem obuvala, narejena iz umetnih mas.

Zato so cokli še vedno precej priljubljeni, pa ne le zaradi nostalgije, temveč predvsem zato, ker se tudi v praksi odlično obnesejo. Radi jih uporabljamo tako doma kot tudi pri službenih in drugih opravilih. Pogosto so uporabi celo v poklicih, pri katerih večino delovnega dne stojimo.

Kako so sestavljeni kvalitetni cokli?

Posebnost tradicionalnih cokel je precej enostavna zasnova. Takšna obutev se je vedno izdelovala ročno, zato so se razvile domiselne rešitve za pripravo enostavnih, a kvalitetnih obuval. Tudi danes lahko dobimo cokle, ki jih sestavljata le dva elementa, pri obeh pa uporabljamo kakovostne materiale.

Tradicionalno so bili cokli leseni, značilna je tudi kombinacija z naravnim usnjem

Bržkone so cokli prepoznavni predvsem po debelem podplatu, ki je praviloma izdelan iz mehkega lesa. Za cokle se uporablja topolov les, ki nudi prijeten občutek pri uporabi, dobro se obnese na različnih površinah, hkrati pa zagotavlja tudi odlično odpornost in dolgo življenjsko dobo. Prav od podplata pričakujemo, da bo zelo odporen in trdoživ na različnih površinah skozi dolgo vrsto let uporabe.

Drugi element je zgornji del, ki prekriva stopalo. Praviloma se ta del izdeluje iz goveje kože oziroma usnja. Usnjena obutev je nasploh zelo priljubljena, predvsem se uporabljajo usnjeni copati ter bolj luksuzni usnjeni čevlji. 

Pri coklah ta material zagotavlja izjemno vzdržljivost, skrbi tudi za stabilnost stopala in udobje pri uporabi. Prepričani smo lahko, da usnja tudi v zahtevnih razmerah ne bomo hitro uničili, to je zelo vzdržljiv in odporen material, kot nalašč za izdelavo takšne obutve.

Čeprav gre za dokaj enostavno zasnovana obuvala, morajo biti cokli dobro izdelani. Hitro pridejo do izraza tudi podrobnosti v procesu izdelave, kot tudi kakovost uporabljenih materialov. V končni fazi pa lahko opazimo še kakšne dodatne prilagoditve ali elemente, ki se uporabljajo za lepši videz ali kakšne dodatne funkcionalnosti.

Kje se uporabljajo cokli?

Že na prvi pogled bomo ugotovili, da gre za zelo preprosto obutev, ki nam omogoča enostavno uporabo. Cokli delujejo kot natikači, brez truda jih nataknemo na stopala in že smo pripravljeni na pot. Zato se pogosto uporabljajo za kratkotrajne opravke okoli hiše, lahko so namenjeni tako kot copati hišni rabi, lahko opravimo tudi kakšne nekoliko daljše poti v domačem okolju. Vedno je prednost predvsem ta, da se hitro obujemo, tudi če imamo polne roke.

Poleg tega so cokli vzdržljivi in primerni za uporabo tudi v zahtevnejših razmerah. Tradicionalno so se uporabljali na kmetijah, kjer smo potrebovali trpežno obutev. Danes pridejo bolj do izraza prilagoditve, ki omogočajo udobno uporabo preko celega dne. Ponekod se cokle uporabljajo tudi kot delovna obutev, in to ravno pri poklicih, ki vključujejo veliko hoje ali stanja na nogah. Uporabljajo jih recimo celo zaposleni v zdravstvu, pogosto pa jih opažamo še pri drugih uporabnikih, recimo pri delu v trgovini.

Gre za vsestransko obutev, ki nas bo prepričala ob vseh prostočasnih aktivnostih. Cokle uporabljamo tako doma kot tudi drugod, zato se gotovo splača imeti vsaj en kakovosten par. Sploh zato, ker dobimo tudi precej široko ponudbo na tem področju.

Cokli so na voljo v zanimivi ponudbi

Še vedno je možno dobiti ročno izdelane cokle iz kvalitetnih naravnih materialov. Iz pravega usnja se sicer izdelujejo tudi usnjeni copati in druga kvalitetna obutev, a za cokle je treba najti pravega izvajalca, ki lahko pripravi izvrstna obuvala.

Cokli so v sodobnih izvedbah na voljo v zelo zanimivi ponudbi

Tudi na spletu bomo našli zanimivo ponudbo na tem področju. Dostop imamo do mojstrov, ki pripravljajo cokle po naročilu, dobimo jih v različnih številkah in variantah. Večinoma se cokli izdelujejo v skladu s tradicijo in ni kakšnih velikih variacij, imamo pa možnost izbire med različnimi dekorativnimi variantami usnja. 

Ponekod dobimo tudi kakšne dodatne prilagoditve, recimo mehko oblogo na podplatu, če so cokle namenjene kot copati hišni rabi. Tu dobimo nekaj več ponudbe, a še vedno računamo na tiste odlike, ki so značilne za tradicionalne cokle.

Za kvalitetno obutev bomo povprašali izkušene in uveljavljene mojstre. Posledično bo cena nekoliko višja, kot je pri enostavnih obuvalih iz masovne proizvodnje. A po drugi strani so cokli bistveno bolje pripravljeni na dolgotrajno uporabo, lahko jih nosimo več let, ne da bi opazili kakšne posledice starosti in obrabe. To pomeni, da bomo svoj denar gotovo dobro izkoristili, cokli pa nas bodo navduševali skozi dolgo vrsto let.

envelope