Z izpitom za čoln do lepšega dopusta!

Dopustovanje ob morju je čudovita izkušnja za vsakogar, a gneča na plaži lahko oddih tudi nekoliko zagreni. Poleg tega ob morju ne bomo našli ravno veliko možnosti za sproščanje in aktivno preživljanje prostega časa, lahko le poležavamo na plaži in zakorakamo v morje.

Čisto drugače je, če se lahko na morske valove odpravimo v plovilu, ki nam takoj odpira še razne druge možnosti. Če imamo izpit za čoln, bodo naše počitnice povsem drugačne, uživali bomo v neomejeni svobodi pri plovbi po morju, na ta način pa dosežemo idilične kotičke za nepozabne počitnice.

Seveda pa se bo treba za to najprej nekoliko potruditi, saj izpita za čoln ne moremo dobiti kar tako. Treba je opraviti celoten postopek in se pripraviti na samostojno upravljanje čolna. Na srečo lahko dobimo dobro ponudbo za tečaje in pripravo. Res je torej, da bo treba za izpit za čoln opraviti kar nekaj dela, a to je vsekakor dosegljiv cilj, ki nam pri dopustovanju odpira mnoge nove možnosti.

Kaj omogoča izpit za čoln?

Z uspešno opravljenim izpitom lahko samostojno upravljamo plovila do dolžine 24 metrov. Veljajo sicer določene omejitve, a v praksi se ne bomo srečali s kakšnimi velikimi ovirami. Tako ali tako pa so rekreativna plovila večinoma prilagojena prav za to, da jih lahko upravljamo z običajnim izpitom.

Samostojno se bomo lahko podali na morje in raziskovali okolico z lastnim plovilom. Seveda si lahko čoln tudi izposodimo, kar je pogosto še boljša opcija, saj imamo na voljo široko paleto različnih možnosti. 

izpit za čoln

Predvsem pa lahko povsem svobodno načrtujemo svoje počitnice, dosežemo vsak kotiček na morju, plujemo tudi do kakšnih bolj oddaljenih pristanišč. Z morja bomo občudovali okolico in uživali v svojem prostem času, dopustovanje na jadrnici pa je še lepše v družbi prijateljev in sorodnikov. Če imamo izpit za čoln, lahko brezskrbno načrtujemo nepozabne počitnice, ki bodo čisto drugačne kot poležavanje ob obali.

Prvi korak je tečaj za čoln

Preden lahko začnemo načrtovati počitnice na morju, se bomo seveda pozanimali, kaj vse je treba opraviti, da dobimo dovoljenje za upravljanje čolna. 

Informacije o tem postopku lahko dobimo kar na internetu, kjer bomo gotovo naleteli tudi na ponudbo izvajalcev izobraževanj in usposabljanj za vodnike čolnov.

Prvi korak do izpita je tečaj za čoln, ki nam podaja vsa potrebna znanja in veščine za samostojno upravljanje plovila. To še ni izpit, temveč priprava nanj. Izvaja se lahko v različnih oblikah, tako so ti programi precej fleksibilni in večini udeležencev ne predstavljajo kakšnih velikih preprek. 

Seveda pa moramo najti tečaj za čoln, ki nam odgovarja – običajno gre za celovit program, ki vključuje vse potrebne vsebine za izpit, lahko pa veliko naredimo tudi s samostojnim delom. V tem primeru lahko dobimo gradivo za samostojno delo in vse potrebne informacije, tako da se tečaj za čoln opravlja kar na daljavo in v resnici z njim nimamo veliko neposrednega stika. 

Seveda se bomo morali v vsakem primeru dobro pripraviti na izpit in podrobno poznati vse vsebine, ki jih podaja tečaj za čoln. Ne moremo se izogniti obveznostim, ki naposled vodijo do izpita, čeprav lahko izvajanje tečaja močno prilagodimo svojim željam. 

Zato je pomembno, da najdemo pravega izvajalca za tečaj, ki nas bo dobro pripravil na vse obveznosti. Ne le, da nam daje tečaj za čoln ključna znanja in spretnosti za upravljanje čolna, dobili bomo tudi vse potrebne informacije o tem, kako poteka izpit in kako bomo nato svoje dovoljenje tudi v praksi kar najbolje izkoristili. 

Jasno je torej, da bo treba za tečaj za čoln izbrati dobrega izvajalca, ki nas bo skozi elegantno zasnovan postopek spremljal do uspešno opravljenega izpita.

Kaj vključuje navtični tečaj?

Za samostojno upravljanje čolna na morju bomo seveda potrebovali kar veliko znanja in spretnosti. To je povsem primerljivo z opravljanjem izpita za avto, tudi v tem primeru se je treba marsikaj naučiti in nato vaditi svoje spretnosti, da lahko uspešno opravimo izpitno vožnjo. 

Same vsebine pa so seveda precej drugačne, zato bo navtični tečaj bržkone še bolj zanimiv.

Tečaji so do neke mere fleksibilni, zato se je treba prepričati, da ima izbrani izvajalec dobro zastavljen program, ki vključuje vse potrebne vsebine. Najbolje bo, da se obrnemo na uveljavljene in cenjene ponudnike. Poseidon navtika izvaja celovite tečaje, ki nas dobro pripravijo na opravljanje izpita za čoln. V tem primeru navtični tečaj sledi zahtevam pri izpitu in je razdeljen na različne predmete.

Tečaj vključuje predstavitev pomorskih predpisov, mornarskih del in veščin, pravil o izogibanju trčenja na morju, osnov meteorologije, motoroznanstva in luči ter veščine navigacije in vezanja vozlov. Vse to so poudarki, ki jih preverja komisija pri izpitu, zato jih moramo podrobno spoznati. 

Ker je navtični tečaj strukturiran tako, da vodi skozi posamezna področja, bomo pridobili trajno znanje in se dobro pripravili ne le na izpit, temveč tudi na samostojno upravljanje čolna. Še posebej pomembno je, da pridobimo potrebne spretnosti za navigacijo in vezanje vozlov, pri tem je nekaj več praktičnega dela.

Navtični tečaj in druge obveznosti za bodoče kapitane

Z uspešno opravljenim navtičnim tečajem smo že dobro pripravljeni na opravljanje izpita, ni pa nujno, da bo to vse, kar je potrebno za samostojno upravljanje plovila. Kaj lahko se izkaže, da nas čakajo še nekatere dodatne obveznosti.

Ena očitna obveznost, ki jo lahko vključuje že celovit navtični tečaj, je tečaj za uporabo radijske opreme. Plovila so opremljena z raznimi pripomočki, ki nam pomagajo pri orientaciji in navigaciji na morju, a za učinkovito uporabo spet potrebujemo določena znanja in veščine. 

Pogosto se odločimo za tečaj uporabe radijskih naprav kar hkrati s tečajem za voditelja čolna, celovit navtični tečaj lahko vključuje oboje. Seveda pa ni nujno, da bomo radijske naprave uporabljali, na preprostih plovilih to ni zahteva.

Za izpit za čoln vprašanja sledijo tečaju

Navtični tečaj je zasnovan tako, da vodi udeležence postopoma preko vsebin, ki jih kasneje preverja sam izpit za čoln. Vprašanja so strukturirana po različnih predmetih, tako da nam lahko dobro zasnovan tečaj močno pomaga, da se bomo pri izpitu dobro znašli. 

Seveda moramo sami veliko znati in se na izpit dobro pripraviti, a s pomočjo tečaja to verjetno ne bo problem.

tečaj za čoln

Kakšna so za izpit za čoln vprašanja? Tu imamo opravka z veliko bazo raznovrstnih vprašanj. Sam izpit je strukturiran iz preverjanja teoretičnega znanja in tudi iz praktičnega dela, ki vključuje reševanje nalog s področja navigacije in prikaz vezanja vozlov. Vprašanja v teoretičnem delu izhajajo iz različnih predmetov, tako da se preverja vsako področje, ki smo ga spoznali že pri tečaju.

Pomembno je, da se dobro pripravimo na izpit za čoln. Vprašanja lahko spoznamo že vnaprej in ugotovimo, kako približno izpit izgleda, čeprav seveda ne moremo točno vedeti, kakšna vprašanja bomo dobili. Z uspešno opravljenim tečajem in zadostnim samostojnim delom bomo na izpit dobro pripravljeni in kandidati so večinoma uspešni.

Ob tem pa je treba dodati še to, da za izpit za čoln vprašanja niso edina skrb. Še prej moramo poskrbeti za to, da se ustrezno opravi prijava na izpit za čoln, to moramo običajno opraviti sami, saj se izpit opravlja pred državno komisijo, ne pa pri izvajalcu tečaja. 

Prav tako moramo biti pozorni na to, kaj vse se zahteva za samostojno upravljanje čolna, predvsem tu mislimo na dodatno usposabljanje za uporabo radijske opreme. 

envelope