Kakšne Kosilnice Na Nitko Poznamo?

Začenja se urejanje okolice, zato je zadnji čas, da izberete pravo kosilnico za svojo trato. Kosilnice na nitko so primerne za manjše terene, medtem, ko za večje potrebujete vrtni traktor.

Kakšne Kosilnice Poznamo?

Poznamo veliko vrst kosilnic, niso pa vse primerne za vse terene. V nadaljevanju si poglejmo, katere so najpogostejše vrste kosilnic in na kakšnih terenih jih uporabljamo:

  • Kosilnice na nitko – namenjene so za košenje visoke trave oziroma tam, kjer je teren preveč razgiban in z navadno kosilnico ne dosežemo. Je zelo priročna za strma in nedostopna pobočja, edini minus je, da z njo lahko kosimo le manjše površine.
  • Robotske kosilnice – so čisto pravi luksuz. Ko vi počivate, ona kosi travo, poleg tega, pa je trava po košnji lepšega videza kot pri košnji z navadno kosilnico. Edini minus pri tej kosilnici je, da pri košnji ne morete reči, da zraven še športate. Delo dobro opravi tudi na strmih pobočjih, zato je idealna za vse, ki vam košnja ne diši preveč.
  • Vrtne kosilnice z bencinskim motorjem – so zelo zmogljive, saj lahko z njimi pokosimo visoko in gosto travo, na večjih površinah. Ker so relativno poceni, so pogosta izbira. Z enim rezervoarjem pa lahko pokosite do 2.000 travnate površine.
  • Vrtne kosilnice z akumulatorjem – so enako zmogljive kot kosilnice na bencin, le da je treba akumulatorske večkrat polniti med košnjo. Kar pa je zelo nepriročno, če imate za pokositi večjo površino. Njen plus je v tem, da je prijazna do okolja, saj ni izpustov plinov. Hkrati pa je zelo tiha in ne moti sosedov.
  • Sedežna kosilnica – je nekaj med vrtno kosilnico in vrtnim traktorjem. Uporabna je za večje površine, njen plus pa je, da lahko celotno površino pokosimo, kar sede. Čeprav na prvi pogled ni videti, pa je zelo zmogljiva, pa tudi manevriranje okrog dreves ji ne dela težav.
  • Vrtni traktor – če so kosilnice na nitko in ostale vrtne kosilnice primerne za manjše površine, za večje bolj prav pridejo vrtni traktorji. Uporabljajo se za površine, ki so večje od 2.000 kvadratov, kot so na primer večji vrtovi, nogometna igrišča in veliki parki.

kosilnice na nitko

Kakšno kosilnico izbrati?

Kosilnico izberite glede na to, kakšna je površina, ki jo morate urejati. Če je to velik vrt na ravni površini, potem vam svetujemo, da izberete sedežno kosilnico. Kosilnice na nitko pa so primerne bolj za manjše in ne ravne površine.

Če ste bolj »lene« sorte, si lahko omislite tudi robotsko kosilnico. Med tem, ko boste vi počivali, bo ona kosila travo. Kaj je še lahko lepšega?

Bencinske kosilnice pa so najbolj elegantne in enostavne za uporabo. Ker ne potrebujete električnega priključka, lahko z njimi kosite tudi večje površine. 

So zelo natančne, zato so primerne tudi tam, kjer ostale kosilnice ne dosežejo.

Kosilnice na nitko pa so vrste kosilnic, ki niso najbolj primerne za splošno košnjo. Uporabljajo se predvsem tam, kjer ostale kosilnice ne dosežejo. 

Torej lahko rečemo, da z njimi »popravljamo« in urejamo zaključne površine. Po košnji z navadno kosilnico je za košnjo trave okrog dreves in po kotih najbolj primerna ravno laksarca.

Kosilnice na nitko – kakšne so prednosti?

Čeprav smo prej rekli, da so kosilnice na nitko bolj primerne za zaključna dela na travnati površini, pa temu ni čisto tako.

Z laksarco lahko kosimo tudi večje površine, še posebej tam, kjer že dolgo ni nihče kosil in je trava že visoka in gosta.

Ker ima ta kosilnica dodaten roč, je priročna za košenje bolj oddaljenih površin, tudi takih, kjer se skrivajo kače.

Je tudi zelo enostavna za uporabo, zato jo lahko uporablja tudi nekdo, ki ni najbolj vešč košenja trave.

Udoben oprtnik in zložljiv ročaj pa poskrbita, da je laksarca še bolj udobna za uporabo.

Kosilnice na nitko so zelo uporabne

Kakšne vrste kosilnic na nitko poznamo?

Ko pomislimo na laksarco, nam v glavo najprej šine ročna kosilnica na nitko. Obstajajo pa tudi električne, akumulatorske in bencinske kosilnice na nitko.

Električne so primerne bolj za manjše površine, kjer imamo možnost električnega napajanja.

Je enostavna za uporabo in za vzdrževanje. Minus je pa v tem, da za njeno delovanje potrebujemo elektriko, pa tudi kabli so lahko zelo moteči.

Njeno nasprotje so akumulatorske kosilnice na nitko, ki ne potrebujejo elektrike za napajanje.

Ker so brez kablov, so tudi bolj enostavne za uporabo. Minus teh kosilnic pa je v tem, da imajo majhno moč, hkrati pa so zelo drage.

Najbolj pogoste nitkarice pa so kosilnice na nitko, ki delujejo na bencin. So tudi najbolj priročne, saj niso odvisne od nikakršnega napajanja, hkrati pa imajo izjemno moč.

Primerne so tudi za večje površine, z njimi pa lahko obdelujete tudi živo mejo in grmičevje.

Laksarca na bencin ima tudi možnost dodatnih priključkov, zato je zelo uporabna za različne površine. Hkrati pa je težja za rokovanje in bolj zahtevna za vzdrževanje.

Dodatni priključki, ki lahko delo z nitkarico zelo olajšajo:

  • Podaljšek – tako bodo vrhovi lažje doseženi in obdelani
  • Večzobo rezilo – za hitro obdelavo grmičevja ali pa za čiščenje zaraščenih terenov.
  • Škarje – za rezanje žive meje ali pa tanjših vej
  • Žaga – priročen pripomoček za odstranjevanje visokih vej na zaraščenem območju

To so le nekateri pripomočki, ki se lahko dodajo kosilnici na nitko, da bo urejanje vaše okolice še lažje in bolj natančno.

Kosilnice na nitko – kaj pa vzdrževanje?

Tako kot ostalo vrtno orodje, tudi laksarca potrebuje ustrezno vzdrževanje.

Ne glede na to, ali gre za kosilnice na nitko z akumulatorjem, na bencin, ali pa je to ročna kosilnica na nitko, redno vzdrževanje je potrebno.

Po vsaki košnji je treba kosilnico očistiti in odstraniti ostanke trave. Ko je sezone košnje konec, pa je treba kosilnico pripraviti na zimovanje.

Temeljito očistimo vse dele kosilnice, še posebej rezila. Da bo čiščenje bolj natančno, lahko uporabite krtačo in vodo.

Temeljito preglejte in očistite ve dodatne pripomočke. Če se vam zdi, da rezila niso več ostra, jih odnesite k mojstru, da jih nabrusi.

Če rezila ne bodo ustrezno nabrušena, ne morete pričakovati optimalne košnje.

Pri zadnji košnji izpraznite rezervoar za gorivo, razen če ne uporabljate kosilnice na nitko na bencin.

Če opazite kakšno poškodbo ali pa se vam zdi, da kosilnica ne dela, tako kot bi mogla, jo dajte na servis še pred naslednjo sezono.

Vsaka kosilnica, tudi ročna kosilnica na nitko, potrebuje reden servis. Enkrat na leto serviserji zamenjajo olje, svečke, filtre in pregledajo ostale najbolj funkcionalne dele kosilnice.

Reden servis pa ni potreben samo zato, da bo kosilnica delovala optimalno, ampak je tako poskrbljeno tudi za vašo varnost. 

Ko je kosilnica pripravljena na zimovanje, jo pospravite v suh in pokrit prostor, zato da ji vremenske razmere ne škodujejo.

Preden začnete kosilnico spet uporabljati, ji po potrebi zamenjajte nitko.

Kosilnice na nitko – kdaj je čas za menjavo nitke?

Nitko za kosilnico je treba menjati, takoj ko ugotovite, da je poškodovana. Življenjska doba nitke pa ni odvisna samo od delovnih ur kosilnice na nitko, ampak tudi od tega, kakšno kosilnico uporabljate.

Pri električnih kosilnicah se uporabljajo nitke do 1,6 mm debeline. Med tem, ko za kosilnice na bencin izberemo nitko glede na to, kako močan je motor kosilnice. Večja, kot je prostornina motorja, debelejša mora biti nitka.

Vedno je treba uporabiti točno tisto nitko, kot je predpisana za določen motor, v nasprotnem primeru se lahko motor pokvari.

Nitko se zamenja na zelo enostaven način. Odstranimo plastičen pokrov in vzamemo ven vložek, v katerem je nitka. Lahko zamenjamo samo nitko, lahko pa cel vložek.

Če kosilnico na nitko uporabljate zelo pogosto, je velika verjetnost, da boste tudi nitko morali večkrat zamenjati. V tem primeru se vam bolj splača, da kupite nitko v kolutu, ker je večje dolžine.

Pogosta vprašanja

Kako uporabljati kosilnice na nitko?

Laksarca je zelo enostavna za uporabo, zato jo lahko uporabljajo vsi. Vseeno pa je pri uporabi treba poskrbeti za varnost. Delovna obleka ni obvezna, svetuje se samo, da ne kosite v kratkih oblačilih. Pokrite morate imeti oči, lahko z vezirjem, lahko pa z očali. Priporoča se tudi uporaba zaščitne obutve in rokavic, ker je lahko izmet trave zelo močan in vsa lahko poškoduje, sploh če so vmes veje.

Kakšne so prednosti kosilnice na nitko?

Kosilnice na nitko imajo veliko prednosti pred drugimi kosilnicami. So zelo enostavne za uporabo, hkrati pa ne potrebujejo posebnega vzdrževanja. Z njo lahko kosimo vse manjše površine, najbolj pa je priročna za košenje težko dostopnih in zanemarjenih terenov. Laksarca je lahko v veliko pomoč, če želimo urediti bolj oddaljene površine, kjer je trava zelo visoka in gosta.

Za kakšne terene so primerne kosilnice na nitko?

Te kosilnice so primerne za vse terene, še posebej pa za tiste, ki so težje dostopni. Največkrat jo uporabimo, ko želimo po košnji »zaključiti« delo. Z njo lahko uspešno pokosimo strma in nedostopna območja, okrog dreves in grmovja in vse kotne dele trate. Ker je opremljena z dodatnim ročajem, tudi urejanje višjih terenov ne bo problem.

Kakšne vrste kosilnic na nitko poznamo?

Najbolj poznane kosilnice na nitko so električne kosilnice, poznamo pa še bencinske in akumulatorske. Med vsemi naštetimi je najbolj zmogljiva laksarca na bencin, ki ima še to prednost, da ne potrebuje posebnega napajanja. Z njo lahko kosite večje površine kot pa na primer z električno kosilnico na nitko. Akumulatorske so tudi zelo priročne, vendar pa so slabo zmogljive oziroma zahtevajo redno polnjenje akumulatorja.

envelope