Ročno in električno orodje

V vsakem domu potrebujemo orodje, s katerim bomo dobro pripravljeni na enostavna popravila in na drugo delo, ki nas čaka. Kar nekaj opravkov bomo imeli tudi, če ne gre prav nič narobe – včasih je treba kaj zamenjati ali pa imamo v mislih kakšne nadgradnje. Osnovno orodje potrebujemo že pri menjavi plinske jeklenke in pri drugih podobnih opravilih, ki se jim ne moremo enostavno izogniti. Poleg tega je pametno imeti nekaj vsestranskih pripomočkov na zalogi v primeru, da se izkaže potreba po ustrezni opremi za kakšna hitra popravila, pogosto v takšnih primerih nimamo veliko časa za iskanje opreme.

Pravočasno se moramo torej dobro opremiti, če želimo pričakovati dobre rezultate in dobro izkušnjo pri tovrstnem delu. Običajno se odločimo kar za set orodja, ki že lahko vključuje vse potrebno. Ti seti so lahko zelo obsežni in ponujajo res pestro zbirko pripomočkov, lahko pa se odločimo tudi za kakšne manjše komplete, ki so prilagojeni za tiste, ki potrebujejo točno določene pripomočke. V vsakem primeru je pametno imeti pri roki vsaj set osnovnega orodja, ki ga potrebujemo pri praktično vsakem opravilu.

Orodje dobimo v kompletu, a ga moramo tudi organizirano shranjevati

Pri izbiri orodja imamo na voljo zelo širok nabor izdelkov. Zelo težka je lahko odločitev med ročnim in električnim orodjem. Obe opciji imata določene prednosti, izbira pa je v končni fazi odvisna od vsakega posameznika.

Ročno orodje v velikem kompletu

Za mnoge domače uporabnike je že ročno orodje povsem zadostna rešitev. Že s temi pripomočki namreč lahko dobro poskrbimo za praktično vse naloge pri vzdrževanju doma. Nekateri opravki zahtevajo le izvijač ali kladivo, pri drugih bomo potrebovali še nekaj dodatkov, a čisto možno je, da bomo lahko vse opravili kar z enostavnim ročnim orodjem in svojo močjo.

Še posebej dober učinek ponujajo večji kompleti orodja. Set orodja lahko vključuje pestro zbirko izvijačev, ključev in drugih vsestranskih pripomočkov. Običajno dobimo priložen tudi meter, klešče, vodno tehtnico, morda še kakšne druge uporabne dodatke. V nekaterih kompletih najdemo tudi potrošni material, torej vijake, žeblje, matice … Izbira je dokaj pestra, moramo pa izbrati ustrezen komplet glede na svoje potrebe. To orodje je vsestransko uporabno, poleg tega je za ročne pripomočke značilno, da so dokaj poceni, torej jih lahko kupimo tudi v nekoliko večjem kompletu, ki ga bomo izkoristili pri raznih domačih opravilih.

Električno orodje

Drugače je pri električnih pripomočkih. To so lahko zelo zmogljive naprave, ki nam pomagajo pri zahtevnejšem delu. Gotovo pa električno orodje ni cenejše od ročnega in običajno ne moremo kupiti kar velikega kompleta raznovrstnih naprav, temveč se odločamo med posameznimi opcijami, ki najbolj ustrezajo našim potrebam.

V nekaterih primerih je električno orodje naravnost nepogrešljivo, to recimo velja za električni vrtalnik, s katerim vrtamo luknje v različne materiale. Včasih pa električne naprave uporabljamo le kot nadomestek ročnim pripomočkom, saj z močjo električnega motorja bistveno razbremenimo uporabnika in omogočimo hitrejše in lažje delo. Predvsem pri večjih projektih so takšni pripomočki nepogrešljivi, tudi če bi delo sicer lahko opravili tudi ročno. Odličen primer je električni vijačnik, s katerim nadomestimo ročne izvijače.

Posebno kategorijo predstavlja baterijsko orodje, ki je zelo dobrodošlo tako pri enostavnih domačih opravilih kot pri zahtevnem delu. Gre namreč za zelo praktične pripomočke, ki jih lahko vzamemo s seboj na teren, kjer koristimo vse prednosti zmogljivih električnih naprav. Baterijsko orodje je na voljo v vseh mogočih različicah, od vijačnikov in vrtalnikov do brusilnikov in tudi kakšnih specializiranih naprav. V vsakem primeru lahko pričakujemo, da bomo funkcionalnosti te opreme znali s pridom izkoristiti. Te naprave so dokaj lahke in okretne, predvsem pa se nam ni treba ukvarjati z dolgimi kabli in iskanjem električnih vtičnic. Pri gradnji in obnovi je to velika prednost, saj nimamo vedno na voljo delujočega električnega omrežja, pa tudi sicer je baterijsko orodje zelo praktično. Z njim lahko skoraj v celoti nadomestimo tudi ročno orodje, predvsem pa se odločamo za tiste naprave, ki ponujajo funkcije, ki jih z ročnim orodjem ne moremo opravljati.

Tako električno kot ročno orodje potrebuje še nekaj potrošnega materiala

Kakovostno baterijsko orodje za zahtevnejše uporabnike

Mnogi enostavni električni pripomočki so primerni za vsestransko domačo rabo. Zahtevnejši uporabniki pa izbirajo zmogljivo orodje, ki ga imajo v ponudbi cenjene blagovne znamke s tega področja. Zelo priljubljeno je Milwaukee orodje, po katerem posega širok spekter kupcev, seveda pa so v ponudbi tudi izdelki drugih proizvajalcev.

Milwaukee orodje pokriva potrebe širokega spektra uporabnikov, saj gre za vsestransko uporabne naprave s prepričljivimi funkcionalnostmi in zanesljivim delovanjem. Nekateri izdelki so primerni za praktično vsakega uporabnika, tudi za osnovno domačo rabo. Kar nekaj orodja pa ustreza predvsem zahtevnejšim uporabnikom pri kakšnih posebnih projektih. Največ izbire imajo tisti, ki opremljajo domačo delavnico, sploh če se tam ukvarjajo z obdelavo lesa, kovin in drugih materialov. Za takšno delo potrebujemo raznovrstno orodje, tudi specializirane naprave. Poleg tega gre za zahtevne naloge, pri katerih pričakujemo dober rezultat – jasno je, da pride v poštev le kakovostno orodje, ki ga ponujajo ugledne blagovne znamke s tega področja.

envelope