Škarje za živo mejo in drugo ročno orodje za vrt

Na domačem vrtu že potrebujemo kar nekaj uporabnih pripomočkov in naprav. Čeprav so nam na voljo razne bolj ali manj zmogljive električne naprave, še vedno uporabljamo nekatere ročne pripomočke, ki se lahko še bolje obnesejo. To velja predvsem za tista opravila, ki niso posebej zahtevna, a jih moramo vseeno redno opravljati. Odličen primer so škarje za obrezovanje žive meje – delo lahko brezhibno opravimo tudi z relativno enostavnim in poceni ročnim orodjem. Seveda so na voljo tudi električne škarje za živo mejo, ki nam delo morda še bolj poenostavijo, a ni vedno pametno posegati po kompleksnih napravah.

Poleg tega imamo na voljo tudi druge ročne pripomočke, prav tako so zelo mamljivi drugi električni pripomočki, ki jih lahko enostavno upravljamo ročno. Med glavnimi napravami za uporabo na domači zelenici je gotovo še motorna kosa, ki je zelo priljubljena za košnjo domače trate. Vse to so izdelki, ki nam lahko močno pomagajo pri delu na prostem, a vsekakor moramo zelo premišljeno izbirati med njimi – kaj lahko se namreč tudi izkaže, da so nekatere naprave nepotrebne, zelo okorne ali preprosto predrage, da bi lahko upravičile nakup in uporabo. To velja za najrazličnejšo opremo za obdelavo zelenice.

Če se le da, torej uporabljamo enostavne in učinkovite pripomočke in naprave, s katerimi lahko dosežemo odlične učinke. Če se soočamo s kakšnim zahtevnejšim delom, pa se seveda lahko poslužimo tudi naprednih naprav, ki prevzamejo večje obremenitve.

Škarje za živo mejo ponujajo odličen učinek

Živa meja ni nujno zelo zahtevna za obdelavo, enako velja za nekatere druge okrasne rastline. Tako potrebujemo le enostavne škarje za živo mejo in že lahko računamo na to, da bomo uspeli rastlinje pravočasno krotiti in lepo oblikovati. Če smo pripravljeni v to delo vložiti dovolj časa in truda, lahko že ročne škarje za živo mejo ponujajo odličen učinek. Seveda to ni nujno – nekateri bodo ugotovili, da je dela preprosto preveč, lahko pa tudi pričakujejo bistveno boljše rezultate. V takšnih primerih se splača izbrati električne škarje za živo mejo, sploh če ciljamo na brezhiben rezultat pri zahtevnem oblikovanju okrasnih rastlin ali pa imamo opravka z večjo živo mejo.

Dobre škarje za živo mejo močno pomagajo pri ureditvi okolice

Električne škarje za živo mejo so vsekakor dobra izbira za zahtevne uporabnike. Vedeti pa moramo, da to ni oprema, ki bi avtomatsko rešila vse opravke z živo mejo. Še vedno se moramo delu posvetiti sami in ga opraviti ročno, četudi škarje delujejo s pomočjo elektrike. Pričakujemo lahko boljšo izkušnjo pri delu, kar vsekakor veliko šteje, niso pa takšne škarje za živo mejo povsem avtonomne kot recimo robotska kosilnica.

Na voljo imamo različne izvedbe, ki ustrezajo različnim potrebam pri delu z živo mejo in drugimi okrasnimi rastlinami. Odločamo se seveda na podlagi lastnih potreb, včasih potrebujemo električne škarje, včasih so čisto dovolj že povsem enostavne ročne škarje. V končni fazi je pomemben le dober učinek in ustrezno delovanje žive meje.

Motorna kosa in kosilnice

Za košnjo trave imamo prav tako na voljo različne možnosti, spet imamo na voljo tudi razno ročno orodje. Le redko pa še kosimo s kosami, to nalogo zdaj prevzame motorna kosa, ki se bistveno bolje obnese tudi na domačih zelenicah, ki bi jih sicer morda lahko enostavno pokosili tudi na roke.

Motorna kosa je vsestransko uporabna in se jo splača imeti pri roki pri praktično vsaki košnji, ne glede na to, s kakšnimi površinami se pravzaprav ukvarjamo. Ne gre namreč za to, da si pomagamo z električno opremo ali pa da običajna samohodna kosilnica ne bi bila ustrezna, temveč smo pozorni predvsem na izkušnjo pri uporabi in na končni rezultat – s tega vidika je motorna kosa naravnost nujna v različnih situacijah, recimo pri košnji v nedostopnih kotičkih ali okoli ovir, ki se pojavljajo tudi na večjih površinah, ki jih sicer kosi samohodna kosilnica ali kakšna večja kosilnica.

V nekaterih primerih je ročno orodje dobra izbira, gotovo pa je za košnjo boljša motorna kosa

Tako je motorna kosa za mnoge uporabnike nujna oprema, ob tej pa uporabimo še ustrezne druge naprave za učinkovito košnjo. Pričakujemo lahko odlične rezultate, sploh če smo zelo pozorni pri izbiri opreme in upoštevamo vse svoje potrebe. Kosilnice na nitko so vsestranske in se odlično obnesejo na praktično vseh površinah, prav tako so lahko zelo prepričljive druge izvedbe, tudi robotska kosilnica. Lahko pa se spet izkaže, da se bolj splača posegati po kar se da enostavni opremi.

Enostavne kosilnice in škarje za živo mejo

Mnogi domači uporabniki bolj cenijo tiste odlike, ki izvirajo iz enostavne zasnove in uporabe. V končni fazi je pomembno to, da imamo pri redni uporabi opreme dobro izkušnjo, zato so priljubljene kosilnice na nitko in ročne škarje za živo mejo tudi v primeru, da bi delo morda hitreje opravili s kakšno zmogljivejšo napravo. Čisto možno je, da je manj v tem primeru več. Enostavna oprema zagotavlja prijetno uporabo, a ima še druge prednosti – predvsem je cenejša, enostavnejša za uporabo, je tudi kompaktna in jo lažje pospravimo. Lažje jo očistimo in vzdržujemo, torej ponuja daljšo življenjsko dobo in posledično še boljši izkoristek investicije. 

envelope