S Tračno Žago Obdelovanje Lesa Bolj Preprosto Kot Kdajkoli Prej

Navadne žage so poznane vsakemu, ki se je vsaj enkrat srečal z rezanjem lesa. Industrija je napredovala, z njo pa tudi potreba po različnih vrstah žag. Tako je postala tračna žaga nepogrešljiva pri vsakem mojstru, ki rad obdeluje les. Pa ste vedeli, da tračna žaga zmore veliko več, kot je rezanje in obdelovanje lesa? Z njo lahko obdelujete tudi kovino in aluminij. 

Kakšne Vrste Žag So Najpogostejše?

Na splošno se žage delijo glede na to, za kaj so najbolj uporabne. Najpogostejše žage, ki jih uporabljamo:

 • Krožna žaga: uporabimo jo, če želimo hitro in natančno žaganje v ravni črti. V glavnem se uporabljajo za žaganje lesa, največkrat iverko, trdi les in vezane plošče. Lahko pa se uporabijo tudi za druge materiale. Ob tem je treba paziti, da se uporabijo drugi tipi listov. Ta vrsta žage se najbolje obnese za rezanje debelejših obdelovancev.
 • Vbodna žaga: njena lastnost, zaradi katere je vsestransko uporabna, je ta, da omogoča natančno rezanje v ravni liniji, in po krivulji. Ravno za rezanje po krivulji je vbodna žaga najboljša izbira. Z uporabo najrazličnejših listov, ki so optimizirani za različne materiale, se lahko vbodna žaga uporablja za žaganje kovine, plastike, keramičnih ploščic in mavčnih plošč.
 • Sabljasta žaga: uporablja se predvsem za bolj grobo žaganje, kot je na primer razkosavanje betona ali pa žaganje dreves. Z njo se lahko žaga tudi kovina, vendar z drugimi žaginimi listi.
 • Večnamenska žaga: je najboljša izbira, če bi radi žagali vse materiale z eno žago. Priročna je za vbodno žaganje in za natančno žaganje v ravni liniji. Uporablja lahko različna rezila, kot so diamantni koluti in rezila s karbidno trdino.
 • Tračna žaga: od drugih žag se razlikuje predvsem po tem, da z njo lahko žagamo lesene hlode, primerna pa je tudi za rezanje in obdelovanje ostalih masivnejših materialov. 

Je najprimernejša za profesionalno rabo, zato jo največkrat najdemo v industriji in delavnicah za obdelovanje lesa in kovin.

Izdelana je iz sive litine, ki omogoča dobro dušenje vibracij, s tem pa togost konstrukcije, kar njeno zmogljivost še izboljša.

tračna žaga

Tračna Ali Krožna Žaga?

Krožna žaga, je prav tako kot tračna žaga zelo poznana, saj jo najdemo v vsaki delavnici, ki se z rezanjem ukvarja profesionalno.

Obe sta primerne za žaganje različnih materialov.

Tračne žage lahko uporabljamo tako za obdelovanje lesa, kot za rezanje in obdelovanje masivnejših materialov. 

Krožna žaga lahko reže naravnost, medtem ko je lastnost tračne žage tudi rezanje pod kotom, kar omogoča še bolj natančno rezanje.

Vrste tračnih žag

Vertikalni tračni žagi se je zaradi potrebe po močnejši konstrukciji, hkrati pa tudi po rezanju večjih in masivnejših materialov, pridružila še horizontalna tračna žaga. V nadaljevanju pa lahko tračne žage delimo glede na material, ki ga režejo:

 • Vertikalna tračna žaga – je poleg horizontalne najpogostejša žaga, ki jo najdemo v delavnicah. Najbolj primerna je za rezanje manjših delov, ki jih lahko ročno upravljamo. 

Včasih so jih imenovali tudi vertikalne konturne žage, kasneje pa so se zaradi potreb po večji natančnosti avtomatizirale. Tako so danes vertikalne tračne žage najpogosteje videne v vseh delavnicah in orodjarnah.

 • Horizontalna žaga – so najbolj pogoste tračne žage, ki se uporabljajo za rezanje različnih masivnih materialov. S pomočjo dodatne opreme, pa se  zmogljivosti še povečajo (merilne zmogljivosti, vpenjanje snopov, premeščanje materialov, itd.).
 • Dvostopenjski sistem žaganja – bolj robustna in trpežna struktura ponuja več možnosti natančnega obdelovanja materialov, kot pa vrtljivi tip tračne žage. Celoten sistem teh žag deluje tako, da se hidravlično dvigajo in spuščajo po stebrih, s tem pa dopuščajo natančno in nemoteno gibanje ves čas žaganja. Tudi te žage se lahko opremijo z dodatnimi funkcijami, kot je samodejno brušenje, vpenjanje in rezanje snopov, samodejno zapiranje itd. Največkrat se uporabljajo za rezanje trdnih materialov, kot so cevi iz jekla.
 • Vodoravne strukturne žage – največkrat se uporabljajo za rezanje cevi in nosilcev. Zelo so cenjene pri izdelovalcih struktur, saj imajo določene značilnosti, ki omogočajo večje zmogljivosti. Med drugim imajo te žage možnost samodejnega prestavljanja z motornimi transparentnimi sistemi, na sprednji in zadnji strani žage.
 • Žaga z dvojnim stolpcem – najpogostejša žaga, ki jo najdemo v strojnicah. Ponavadi so CNC, ali pa NC krmiljene, uporabljajo pa se največkrat za žaganje palic. So zelo učinkovite, saj servo kroglični vijak omogoča hiter in natančen sistem žaganja.
 • Namizne tračne žage – so idealne za rezanje večjih konstrukcij in cevi.
 • Cevne žage – so posebne žage za rezanje različnih velikosti cevi. Dvostopenjski sistem za žaganje omogoča, da so rezi v ceveh natančni in precizni.
 • Tračna žaga za kovino

Je zmogljiva naprava, s katero lahko režemo manjše ali večje dele kovine, kot so na primer kovinske palice. Med seboj pa se razlikujejo po stopnji avtomatizacije. 

Glede na namen pa je tračna žaga za kovino lahko namizna ali pa prenosna. Slednja je zelo pripravna, saj je opremljena s transportnimi kolesi, tako da se jo lažje prestavlja. S seboj jo lahko vzamete v delavnico, orodjarno ali pa na teren. Kjerkoli jo pač potrebujete.

Tračna žaga za jeklo

Je bolj zmogljiva kot žaga za kovino, saj je jeklo znan kot zelo masiven in trd material. Za njegovo obdelovanje pa potrebujemo zelo zmogljivo napravo.

Znana je po tem, da je zelo praktična, saj ima primež s hitrim vpenjanjem.

Omogoča več načinov rezanja – ročni rez, samodejni rez z različno hitrostjo, rez z zavoro.

Močna lastnost te žage je, da se lahko ogrodje žage ročno premakne. Enostavno jo približate k materialu, stroj pa naredi rez tako, da se premakne samo spodnji del.

 

Električna tračna žaga

Žage se delijo na klasične, avtomatske, polavtomatske, CNC, hidravlične, krmiljene, itd. Lahko pa jih delimo tudi na ročne in električne.

Električna tračna žaga je enostavna za uporabo, hkrati pa je dovolj zmogljiva, da lahko z njo žagamo les, kovino, ali pa plastiko.

Lahko je namizna ali pa prenosna, obe pa bosta zadovoljili vaše potrebe po hitrem in natančnem žaganju lesa, ali pa drugih materialov.

električna tračna žaga

Ali pri uporabi tračne žage potrebujem zaščitno opremo?

Pri vsakem delu z lesom in ostalimi materiali je priporočljiva uporaba zaščitne opreme. Ne glede na to, kakšen mojster ste, se lahko hitro zgodi nesreča, takrat pa si najbolj želite, da ste ustrezno zaščiteni.

Med najpomembnejše dele zaščite sodijo:

 • Zaščitne rokavice: izdelane so iz kvalitetnega materiala, največkrat je to usnje. 
 • Maska: je lahko iz različnih materialov. Lahko je enostavnejša iz blaga, lahko pa je bolj robustna iz plastike.

Kakšno masko potrebujete pri uporabi žage, je odvisno od tega, ali boste žagali, ali pa tudi obdelovali material. 

Prav tako pa je izbira zaščitne maske odvisna tudi od tega, ali je žaga, ki jo uporabljate tračna žaga, ali pa katera druga. 

 • Zaščitna očala: tako kot rokavice, so tudi očala nepogrešljiv element zaščite pri uporabi tračne žage, ali pa katerekoli druge. 
 • Zaščitna obleka: hlače ali delovni kombinezon in jakna ter robustni delovni čevlji, so prav tako obvezen del opreme pri žaganju in obdelovanju lesa ali pa drugih materialov.

Kakšna Je Cena Tračnih Žag?

Koliko stane tračna žaga, je odvisno predvsem od tega, kakšno vrsto žage želite. Ali bi radi z njo žagali večje hlode, ali pa samo manjše kose lesa? Cena se razlikuje tudi od tega, ali potrebujete tračno žago za profesionalno žaganje in obdelovanje lesa, ali bolj za hobi program. 

Tračno žago, ki ni namenjena za profesionalno rabo, lahko dobite že za nekaj sto evrov. Če jo potrebujete le za krajše obdobje, si jo lahko tudi izposodite. Lahko pa kupite tudi rabljeno. Pazite le, da bo dovolj zmogljiva za vaše potrebe in da boste z njo varno rokovali. 

Tračna žaga za profesionalno rabo, kot je obdelovanje večjih kosov lesa in masivnejših materialov, pa ima višjo ceno z razlogom. Tage žage so zelo zmogljive, hkrati pa so iz kvalitetnega materiala, zato je tudi njihova cena temu primerna.

Pogosta Vprašanja

Katere vrste tračnih žag poznamo?

Tračne žage se delijo, glede na to, za kaj jih uporabljamo. Poleg vertikalne in horizontalne tračne žage, pa poznamo tudi namizne, cevne, CNC, hidravlične, itd. Delimo jih lahko tudi avtomatske in polavtomatske, in pa na ročne in električne tračne žage.

Od česa je odvisna cena tračnih žag?

Cena tračnih žag je odvisna predvsem od tipa tračne žage in njene kvalitete. Ker obstaja več vrst tračnih žag, glede na namen uporabe, se temu primerno razlikujejo tudi cene. Razlika v ceni pa je tudi pri ročnih in električnih žagah.

Zakaj se uporablja električna tračna žaga?

Električna tračna žaga je zelo enostavna za uporabo, hkrati pa zelo zmogljiva. Uporablja se jo lahko za žaganje lesa, ali pa za druge materiale, kot sta kovina in plastika. Električna žaga je lahko namizna ali pa prenosna, kar pomeni, da jo lahko prenašate s sabo, kamorkoli želite.

Kakšno tračno žago potrebujem za les?

Kakšno žago za les potrebujete, je odvisno predvsem od tega, ali želite les samo žagati, ali tudi obdelovati? Prav tako je vrsta žage za les, odvisna od velikosti kosov lesa, ki jih želite žagati. Če gre za manjše kose, ki jih boste tudi obdelovali, je najbolj primerna krožna žaga. Med tem, ko je za žaganje velikih hlodov bolj primerna vertikalna tračna žaga.

<!

envelope