Vilice za viličarja in druga dodatna oprema

Viličarji so nadvse uporabni pri delu s težkim tovorom, a povsem sami dela ne morejo vedno dobro opraviti. Potrebujemo še razno dodatno opremo, ki nam dejansko omogoča uporabo viličarja za namen, za katerega je predviden. Seveda ni nujno, da so to kakšni posebni dodatki – mislimo morda preprosto le na vilice za viličarja, ki so že en izmed ključnih elementov. Tako imamo možnost prilagoditve funkcionalnosti naprave glede na to, za katere vilice se odločimo. Poleg tega pa imamo v vsakem primeru opravka s kritično opremo, ki najbolj neposredno prenaša obremenitve pri delu s težkim tovorom.

Seveda moramo poskrbeti za to, da je viličar povsem pripravljen na delo, za katerega ga uporabljamo. To ne vključuje le vilic, temveč tudi preostalo opremo. Kar nekaj elementov ima neposredno vlogo pri prenašanju obremenitev, vilice za viličarja so le najbolj izrazite. Da bi bili z viličarjem kar najbolj zadovoljni, moramo dobro skrbeti za vse te detajle. Najprej že z nakupom dobrega viličarja in ustrezne dodatne opreme, nato pa tudi z rednim vzdrževanjem in servisiranjem.

Na srečo lahko pogosto vse omenjeno dobimo kar na enem mestu. Nekateri serviserji imajo v ponudbi širok nabor kakovostnih rezervnih delov in dodatkov za viličarje, prav tako opravljajo vse potrebne servisne storitve in vzdrževalne posege. Če gre hrkati še za trgovca, ki ima v ponudbi same viličarje, lahko pri tem pričakujemo odlično izkušnjo. Tudi če potrebujemo razno dodatno opremo in smo pri tem nekoliko bolj izbirčni, bomo vedno lahko prišli do prave rešitve.

Gume in vilice za viličarja

Prav je, da se najprej posvetimo kritičnim elementom vsakega viličarja. Omenili smo že vilice za viličarja, ki so gotovo ključni element pri dvigovanju težkih bremen, a enake obremenitve prenašajo tudi gume za viličarje, saj so prav te edini stik s podlago, kamor se sila prenaša.

Poleg tega imajo gume še druge pomembne naloge. Skrbijo recimo za elegantno upravljanje viličarja po površini, kar je zelo pomembno v vsakem okolju. V urejenem skladišču moramo omogočiti natančno manevriranje med skladiščno opremo, na terenu pa želimo zagotoviti popolno zanesljivost in varno vožnjo po nepredvidljivi podlagi. Poleg tega imajo gume za viličarje še to nalogo, da dobro prenašajo obremenitve in razporedijo silo na večjo površino. Včasih imamo pri tem posebne zahteve, recimo pri prevažanju tovora preko neutrjenih površin. V poštev pridejo terenske gume, še bolje se včasih obnesejo kar gosenice, ki optimalno razporejajo silo težkega bremena.

Delu na terenu morajo biti prilagojene tako gume kot vilice za viličarja

Na voljo imamo torej različne rešitve, ki jih izkoristimo glede na to, s kakšnimi izzivi se srečujemo. Kar nekaj možnosti nam pomaga v posebnih situacijah, a prav tako moramo imeti ustrezne gume in vilice za viličarja tudi v primeru, da napravo uporabljamo le v skladišču. Gotovo bomo prav s temi izbirami v največji meri vplivali na svoje zadovoljstvo pri uporabi naprave, takoj lahko opravimo še mnoge dodatne naloge.

Kje najti gume in vilice za viličarja?

Dodatno opremo moramo kupiti pri zanesljivem trgovcu. Pogosto je to trgovec, pri katerem se opravlja tudi prodaja viličarjev, ni pa nujno. Za najboljšo izkušnjo praviloma lahko poskrbijo večji trgovci, ki imajo veliko izkušenj na tem področju, temu primerno pa lahko prilagodijo tudi svojo ponudbo.

Pogosto iščemo tovrstno ponudbo pri trgovcih, ki so hkrati serviserji. Ti imajo gotovo dostop do kakovostnih nadomestnih delov in dodatkov, običajno te naročajo neposredno pri proizvajalcu. Tako bomo vedno deležni najvišje kakovosti, tudi če se odločimo za kakšne posebne rešitve, recimo prilagojene vilice za viličarja za kakšno specifično nalogo.

Dodatna prednost trgovca, ki je hkrati serviser, je seveda ta, da na istem mestu lahko izkoristimo ponudbo za servis in vzdrževanje. Kupljeno opremo nam mojstri lahko kar takoj namestijo na viličar, lahko pa nam pomagajo tudi s svetovanjem in drugimi oblikami podpore uporabnikom. Pričakujemo lahko zelo dobro izkušnjo na dolgi rok, ki jo ponujajo odlično pripravljeni viličarji.

Servis za gume in vilice za viličarja

Že prodaja viličarjev mora zagotoviti kakovostno in zanesljivo opremo, ki bo imela dolgo življenjsko dobo. A ne moremo vedno pričakovati, da bo ta oprema povsem brez težav prenašala velike obremenitve pri redni uporabi iz dneva v dan. Hitro se lahko pokažejo nekatere posledice velikih obremenitev, to pa pomeni, da je treba stanje naprave redno spremljati, viličar pa tudi vzdrževati in po potrebi servisirati. Spet se izkaže, da je zelo dobro imeti zanesljivega in uveljavljenega serviserja, ki brez težav opravi vse naloge pri skrbi za dolgoročno dobrobit vozila.

Pri zahtevni rabi morajo biti vilice za viličarja vedno popolnoma brezhibne

Najbolj pomembno je, da skrbimo za redne preglede in vzdrževanje. Običajno je to kar predpisano, tako da se pregledom ne moremo izogniti, a pomembno je, da izvajalec res natančno pregleda vse ključne sisteme vozila. Hitro se lahko pokažejo tudi različne potrebe po popravilih ali zamenjavah obrabljenih elementov. Dober serviser bo opravil celovit pregled in tudi vse potrebne vzdrževalne ukrepe, da bomo viličar lahko brezskrbno uporabljali še naprej. Tako smo lahko povsem prepričani, da bodo vilice za viličarja zanesljivo prenašale vse obremenitve, naprava pa nas ne bo pustila na cedilu niti pri zahtevnem delu s težkimi tovori.

envelope