Vzgoja

Vzgoja otrok je najtežji del starševstva, a hkrati tudi najlepši.

Si želite družine, pa vas skrbi vzgoja otrok? Vsak starš si postavlja svoje izzive, kako bo najbolje odigral najzahtevnejšo vlogo v življenju.

Vzgoja otrok ni mačji kašelj, to se strinjamo vsi starši. Vendar pa se vsak po svoje trudimo, da bi svojemu otroku pripravili dobro popotnico za življenje. Recepta, kako vzgojiti zdrave, pogumne in srečne otroke, pravzaprav ni. Starši smo ob rojstvu otrok postavljeni pred težek izziv, ki ga moramo dobro opraviti, če želimo, da bo otroku dobro v življenju.

Kdaj se lahko začne vzgoja?

Kdaj je pravzaprav najboljši čas za začetek vzgoje svojega otroka? Je pomembna že vzgoja dojenčkov? Odnos med otrokom in staršem se začne oblikovati, takoj ko naš malček prijoka na svet. Naloga staršev je, da otroku takoj zagotovimo varno zavetje, mu pokažemo, da je ljubljen in da je rojen v ljubečo družino. To pomeni, da se moramo tudi partnerji med sabo imeti radi in spoštovati, saj bomo le tako lahko otroku, dali prave vzorce, kaj pomeni ljubezen. Vzgoja v pravem pomenu besede, pa se začne šele okrog otrokovega prvega leta starosti, saj se šele takrat otrok začne malo zavedati svojih dejanj. Takrat je tudi najboljši čas, da začnemo otroku postavljati meje. V tej starosti otrok že razume veliko stvari in lahko tudi že upošteva določene meje. Paziti moramo, da so meje, ki jih postavimo v skladu z njegovo starostjo in sposobnostjo. Vsak otrok je različen, zato se starši ne smemo razburjati, če je sosedov otrok bolj ubogljiv, kot pa naš. Le prave meje, oziroma naše zahteve morajo biti v skladu z njegovimi sposobnostmi. Naj nam ne bo cilj to, da nas otrok uboga, ampak, da se otrok nečesa nauči. Ko otroka grajamo, naj se to nanaša le na njegovo vedenje, hkrati pa mu moramo tudi obrazložiti, zakaj nekaj ni vredu naredil. Le tako, se bo otrok lahko česa naučil iz svojih napak.

Katero vrsto vzgoje izbrati?

Obstaja veliko knjig in člankov na internetu, kjer strokovnjaki razlagajo, zakaj je katera vzgoja najboljša za vašega otroka. Starši se sicer lahko opremo na druga mnenja, vendar se moramo zavedati, da je naš otrok, le naš in da ga mi najbolje poznamo. Zato tudi vsaka mama najbolje ve, kakšna vzgoja je najboljša za njenega otroka. Včasih je dobro poslušati kakšen nasvet svoje babice, sploh če smo v situaciji, ki se nam zdi brezizhodna. Vendar pa ne smemo pozabiti poslušati svojega instinkta, ki nam v danem trenutku govori, kaj je je dobro za našega malčka.

Je vzgoja prvorojenca težja od vzgoje drugih otrok?

Vsaka vzgoja je svojevrsten izziv, ne glede na to, koliko otrok smo že spravili do kruha. Resda se pri prvem otroku starši najbolj potrudimo, ker še nimamo izkušenj in želimo otroku ponuditi vse najboljše. Hkrati pa pri prvem otroku tudi najbolj kompliciramo, saj se z vsako situacijo srečujemo prvič in ne bi radi naredili kakšne napake. Pri drugem otroku, nam je malce lažje vsaj iz tega vidika, da imamo že nekaj izkušenj in v nekaterih situacijah znamo reagirati. Vendar pa je vsak otrok drugačen, čeprav je iz iste družine. Zato je tudi vzgoja drugačna. Razlike so tudi med spoloma, fantke učimo drugih stvari, kot punčke, fantki veljajo za bolj poredne, punčke pa bolj umirjene. Skoraj vsi otroci pa znajo biti trmasti, nekateri bolj, nekateri manj.

Vzgoja trmastega otroka

To je tema, s katero se starši največkrat ukvarjamo, jo raziskujemo, beremo knjige, poslušamo predavanja strokovnjakov in se želimo na vsak način naučiti, kakšna vzgoja deluje pri trmastemu otroku. Vsi strokovnjaki, ki preučujejo temo vzgoja otrok, ali pa vzgoja dojenčkov, se strinjajo, da čudežnega recepta ni. Prav tako pa tudi ne pravih vzgojnih ukrepov. Oziroma velja pravilo, da vsak starš najde svoj recept, ki deluje na njegovem otroku. To pa terja veliko potrpežljivosti, razumevanja, predvsem pa ljubezni. Tako je, edino s čimer lahko otroka umirimo je naša ljubezen. Ko mu damo vedeti, da ga brezpogojno ljubimo, bo tudi lažje razumel, zakaj mu postavljamo omejitve, ga kaznujemo in grajamo. Čeprav se nam včasih zdi, da se kaznovanje in postavljanje mej, ne usklajuje s pojmom ljubezen, moramo biti vztrajni. Le tako se bo otrok lahko razvijal in učil. Seveda, pa ga za lepo vedenje ne pozabimo tudi nagraditi in ga pohvaliti. Sčasoma bo otrok spoznal, da je tudi njemu lažje, če ni toliko trmast. No, razen najstniki, to je pa že druga pesem.

Vsaka vzgoja je težka, ne glede na starost otroka, ali je to punčka, ali fantek. Vendar pa smo starši tukaj zato, da po naših najboljših močeh otroka privadimo na življenje v danem svetu.

Lokomotivček Tomaž in prijatelji
Vzgoja

Lokomotivček Tomaž in prijatelji

Lokomotivček Tomaž in prijatelji: igrače s katerimi se bo vaš otrok dolgo igral Ste že pisali Božičku? Je tudi vaš malček navdušen nad risanko lokomotivček Tomaž in prijatelji? Igrače na temo te priljubljene risanke so zelo popularne in zagotovo jih bo vaš otrok zelo vesel. Lokomotivček Tomaž in prijatelji: igrače, risanka, posteljnina, pa še kaj […]

Read More
permisivna vzgoja
Vzgoja

Permisivna vzgoja

Permisivna vzgoja – definicija in njene posledice na odraščanje Starši se pri vzgajanju otrok opirajo na različne tehnike, ena izmed njih je permisivna vzgoja, definicija katere je popolno nasprotje avtoritativna vzgoja. Vzgoja se začne še v ranem otroštvu, okrog enega leta starosti otroka. Starši se v želji po tem, da bi svojemu otroku nudili najboljše […]

Read More