Otroška posteljnina in oprema otroške sobe

Otroško sobo moramo zelo premišljeno opremiti, saj imamo s tem velik vpliv na to, kako se bo malček v svoji sobi počutil. Ne moremo sprejemati velikih kompromisov, hitro bomo ugotovili, da že manjše pomanjkljivosti močno izstopajo in otroka motijo. Še posebej očitno je to na postelji, le kvalitetna otroška posteljnina lahko zagotovi kakovosten in miren spanec preko cele noči.

Na otroški postelji potrebujemo kar nekaj opreme oziroma različnih kosov posteljnine, vzglavnik, odejo, pogosto tudi kak dodatek. S kombinacijo opreme močno vplivamo na to, kako dobro se bo otrok počutil pri spanju, zato moramo biti pri izbiri zelo previdni. Mislimo predvsem na dobrobit otroka, ne na druge lastnosti opreme, recimo na ceno ali izgled, čeprav seveda pridejo v poštev tudi ti podatki.

Preostala oprema otroške sobe je lahko še bolj pomembna, če se otrok v tem prostoru dlje časa zadržuje tudi preko dneva. To sicer ni nujno, saj imamo različne navade, ponekod so bolje urejeni drugi prostori in je otroška soba večinoma le spalnica. Če pa v sobi otrok preživlja tudi večji del dneva, moramo premišljeno namestiti tudi pisalno mizo in udoben stol, urediti kotiček za igro in sprostitev, ne pozabimo pa še na vse druge detajle, ki odločajo o končnem zadovoljstvu.

Oprema otroške postelje in otroška posteljnina

Najprej se osredotočimo na posteljo, ki bo navsezadnje tudi najpogosteje v uporabi. To je oprema, ki jo otrok uporablja vsakodnevno, in to po osem ur ali več. Da bi se pri tem malček počutil kar se da prijetno in udobno, moramo izbrati kakovostno opremo in ustrezno otroško posteljnino.

Že pri malčkih ima otroška posteljnina zelo odgovorno nalogo

Običajno daje otroška posteljnina prioriteto drugim elementom, predvsem ležišču. Poleg tega ležišče običajno tudi narekuje izbiro posteljnine, tako da ne moremo prehitevati z izbiro detajlov, preden se sploh odločimo glede same postelje. Izbiramo med kakovostnimi ležišči, ki so lahko enaka kot za odrasle, lahko pa izberemo otroške modele oziroma manjše dimenzije. To je odvisno od starosti otroka. Vsekakor pa se odločimo za kakovostno ležišče, ki omogoča mirno in udobno spanje brez neprimernih obremenitev, le tako bo lahko malček nemoteno spal.

V tej fazi moramo odločitve v veliki meri prilagajati otroku. Glede na starost izbiramo med dimenzijami ležišč, glede na dimenzije ležišča pa se nato izbira tudi otroška posteljnina, ki mora biti dobro usklajena s preostalo opremo otroške sobe.

Dimenzije otroške posteljnine

Usklajevanje posteljnine in ležišča v praksi običajno pomeni, da izbiramo ustrezne dimenzije posteljnine glede na mere ležišča. Pri otroških posteljah to ni vedno enostavno, lahko pride recimo v poštev posteljnina 140×200, lahko pa moramo poiskati tudi kakšne manjše dimenzije, odvisno seveda od dimenzij ležišča.

Posteljnina 140×200 ustreza ležiščem, ki so izdelana v standardnih merah za enojno posteljo, ta merijo 90×200 cm, včasih tudi 100×200 cm. Takšne postelje so načeloma primerne za odrasle, a seveda jih uporabljajo tudi mnogi otroci, ki bodo prej ali slej potrebovali takšno posteljo, tudi če zaenkrat še ne morejo izkoristiti celotne površine. Otroška posteljnina se mora skladati s temi merami, seveda pa smo pozorni na to, da dimenzijam odgovarja tudi preostala oprema. Opazimo recimo, da mere posteljnine in ležišča niso enake, temveč dimenzije posteljnine odgovarjajo velikosti odeje. Tako so prešite odeje 140×200 tiste, ki se ujemajo z omenjenimi dimenzijami posteljnine, medtem ko je ležišče po širini manjše. Odeja mora lepo prekrivati celotno površino in ponuditi nekaj dodatne širine za uporabnika, zato se na enojnih posteljah odločamo za prešite odeje 140×200, temu pa ustreza tudi izbira otroške posteljnine.

Posebej pozorni smo na kakšne posebne dimenzije, če recimo uporabljamo manjše otroško ležišče. Možno je, da za takšne dimenzije ne bomo našli toliko ponudbe različnih kompletov posteljnin, saj je otroška posteljnina večinoma izdelana v standardnih dimenzijah. Vseeno pa smo običajno dovolj prilagodljivi, pa tudi ponudbe je dovolj, da lahko najdemo dobre rešitve. Tudi če se dimenzije ne skladajo povsem, lahko dosežemo dober rezultat.

Otroška posteljnina in druga nujna oprema

Kaj še potrebujemo na otroški postelji in v otroški sobi nasploh? Takoj pride na misel vzglavnik za otroke, ki je nepogrešljiv element na otroški postelji. Udoben vzglavnik podpira otroško telo in omogoča udoben spanec, predvsem preprečuje nemirno premetavanje in zbujanje z bolečinami zaradi nepravilne lege pri spanju. Tako mora biti tudi vzglavnik za otroke premišljeno izbran – paziti moramo, da se ne odločamo le na podlagi izgleda, torej ne uporabljamo kakšnih dekorativnih izdelkov. Za vizualno podobo vzglavnika poskrbi otroška posteljnina s prevleko za vzglavnik, medtem ko mora biti sam vzglavnik dobro prilagojen svoji osnovni nalogi.

Otroška posteljnina je le ena komponenta, ki odloča o kakovosti spanca

Nato se lahko posvetimo še preostali opremi, ki odloča o kakovosti spanca in počutju otroka v svoji sobi. Pri tistih elementih, ki na to nimajo tako kritičnega vpliva, si lahko privoščimo nekaj dodatne svobode, lahko se recimo odločamo tudi za bolj živahno obarvane kose, ki imajo izrazito dekorativno vlogo. Dosežemo lahko odlične učinke, ne da bi ogrozili funkcionalnosti nujne opreme, seveda pa ne smemo pozabiti na vse potrebne elemente otroške sobe.

envelope